Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να… μπουν στην ΚΟΠ!

Σε μια κίνηση που προκαλεί ήδη πολλές αντιδράσεις, ειδικά από την Τουρκία, προέβη η τουρκοκυπριακή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, καθώς απέστειλε επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα της FIFA Ζερόμ Βάλκε ενημερώνοντάς τον για την πρόθεσή της να εναρμονίσει το «καταστατικό» της με αυτό της FIFA, έτσι ώστε να μπορεί να υποβάλει αίτηση ένταξης στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ)!!! Σίγουρα μιλάμε για μια κίνηση με πολλές προεκτάσεις, που… ξεφεύγουν από τον αθλητισμό!
«Μετά την επιστολή ημερομηνίας 6ης Μαρτίου, έχω την ευχαρίστηση να ενημερώσω τόσο εσάς όσο και τη FIFA για τη διαδικασίας της τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου να επανακτήσει τη θέση στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, όπως ζητήθηκε στην προαναφερθείσα επιστολή», αναφέρει η επιστολή, με ημερομηνία 30 Μαρτίου 2015, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Χασάν Σέρτογλου.
Την επιστολή έδωσε στη δημοσιότητα στα κατεχόμενα ο ίδιος ο κ. Σέρτογλου. Στην επιστολή, σημειώνεται ότι η λεγόμενη ομοσπονδία έχει αρχίσει την επικαιροποίηση των «καταστατικών» της στη βάση των αρχών της FIFA και της ΟΥΕΦΑ (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου). «Θα ολοκληρώσουμε τα καταστατικά μας το συντομότερο δυνατόν και θα τα θέσουμε σε έκτακτη γενική συνέλευση προς επικύρωση», αναφέρει.«Σύμφωνα με τα καταστατικά της FIFA και της UEFA και τις παραμέτρους της προκαταρκτικής συμφωνίας που υπεγράφη στη Ζυρίχη τον Νοέμβριο του 2013, η σύγκληση της έκτακτης συνέλευσης θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη διαδικασία σύνδεσης», αναφέρεται.Πηγή: ΚΥΠΕ
Κουτσοκούμνης: «Οι Τουρκοκύπριοι θα ενταχθούν στην ΚΟΠ…»Από την στιγμή που η Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δείχνει αποφασισμένη και με τον πλέον επίσημο τρόπο έδειξε τις προθέσεις της σχετικά με την πρόθεση που έχει να ενταχθεί στην ΚΟΠ, ο πρόεδρος, κ. Κωστάκης Κουτσοκούμης δεν μπορούσε να μην τοποθετηθεί επί του θέματος.Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο κ. Κουτσοκούμνης σχολίασε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς της… πολιτικής Τουρκίας, ωστόσο ο πρόεδρος της Τ/Κ Ομοσπονδίας κ. Χασάν Σέρτογλου δεν φαίνεται να «κολλάει» σε αυτό…Αναλυτικά τα όσα είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο.Π.: «Οι Τουρκοκύπριοι θα ενταχθούν στην ΚΟΠ και δεν τίθεται θέμα αυτόνομης διεθνούς αναγνώρισης τους ή εκπροσώπησης τους στο διεθνή χώρο. Αυτό μόνο μέσω της ΚΟΠ μπορεί να γίνει και έτσι θα διασφαλιστούν οι Τ/Κ ομάδες και οι ποδοσφαιριστές τους. Θα έχουν το δικαίωμα να παίζουν φιλικά παιγνίδια με Τουρκικές ομάδες ή και άλλων χωρών αλλά πάντα με άδεια της ΚΟΠ.Δεν υπάρχει για τα προσεχή χρόνια θέμα συμμετοχής Τ/Κομάδων στα Πρωταθλήματα της ΚΟΠ. Θα λειτουργούν όπως η δική μας ΣΤΟΚ όπου έχουμε την εποπτεία αλλά δεν επεμβαίνουμε ούτε στην καθημερινότητα ούτε στις λεπτομέρειες διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της ΣΤΟΚ. Δεν υπάρχει σκέψη στο τραπέζι για συμμετοχή της πρωταθλήτριας των Τ/Κ στο Πρωτάθλημα της ΚΟΠ. Υπάρχει επιθυμία των Τ/Κ να συμμετέχει η πρωταθλήτρια τους σε κάποιο θεσμό όπως για παράδειγμα ασπίδα αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολα να γίνει με τα σημερινά δεδομένα αφού υπάρχουν θέματα ασφάλειας και πολιτικής που δεν θέλουμε να αναμίξουμε.Πρέπει να λεχθεί ότι οι Τ/Κ κτύπησαν πολλές φορές την πόρτα της FIFA για αναγνώριση ή για καθεστώς ειδικών συνθηκών αλλά η απάντηση που έπαιρναν πάντα είναι ότι μόνο ως μέλη της ΚΟΠ μπορούν να τύχουν αναγνώρισης.Η συμφωνία που υπογράφηκε είναι ατελής και μέσα στην συμφωνία υπάρχουν θέματα που θα συζητηθούν από επιτροπή που θα εργάζεται καθημερινά. Υπάρχουν θέματα διαιτητών ,παρατηρητών ,προπονητών και συμμετοχής σε κατοπινό στάδιο T/Kομάδας σε κάποιο θεσμό της ΚΟΠ.Αυτό το διάστημα ,μέχρι να γίνουν οι αλλαγές και η αίτηση ,θα περάσει δύσκολα ο πρόεδρος της Τ/Κ Ομοσπονδίας λόγω των πολιτικών αντιδράσεων που υπάρχουν στα κατεχόμενα και δεν σας κρύβω ότι τον θαυμάζω για την τόλμη και τη θέληση του να κάνει το καλό για τους νέους και το ποδόσφαιρο της κοινότητας του. Έχω την γνώση και πληροφόρηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Τ/Κ ομοσπονδίας είναι υπέρ της ένταξης τους στην ΚΟΠ».
Ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, σχολίασε με τοποθέτησή του στο twitter, την αίτηση ένταξης των Τ/Κ στην ΚΟΠ και έκανε λόγο για σπουδαία νέα…

Great news. After a long period of division, football is set to re-unite under umbrella of Cyprus FA. Football connecting people once again.

— Joseph S Blatter (@SeppBlatter) March 31, 2015
Πηγή: balla.con.cy

Σχετικά άρθρα