Η Παλαιστίνη ζητά αποκλεισμό του Ισραήλ

Η αντιπαράθεση της Παλαιστίνης με το Ισραήλ συνεχίζεται και σε ποδοσφαιρικό φόντο, με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της πρώτης να ζητά τιμωρία με αποκλεισμό. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Παλαιστίνης θα ζητήσει το Μάιο στο Κογκρέσο της FIFA να επιβληθεί αποκλεισμός στο Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί ότι παρεμποδίζει τις δραστηριότητες του αθλήματος.
Παρά τις προσπάθειες του προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ να μειώσει τις εντάσεις, οι Παλαιστίνιοι παραμένουν απογοητευμένοι από τους περιορισμούς, που λένε ότι το Ισραήλ επιβάλλει στην κυκλοφορία των αθλητών τους μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και την κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς Δυτική Όχθη. Καταλαβαίνετε πως το θέμα έχει και πολιτικές προεκτάσεις…
Η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κατήγγειλε επίσης εμπόδια και περιορισμούς τους οποίους επιβάλλει το Ισραήλ στην εισαγωγή αθλητικού εξοπλισμού στα παλαιστινιακά εδάφη και σε επισκέψεις από ξένες ομάδες και άτομα.
Να θυμίσουμε ότι το 2013 ο Μπλάτερ συγκρότησε μία επείγουσα επιτροπή με τη συμμετοχή του ιδίου, Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών και ασιατικών ποδοσφαιρικών συνομοσπονδιών για να εξετάσουν τις παλαιστινιακές καταγγελίες και να προσπαθήσουν να τις επιλύσουν.Ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, πρόεδρος της παλαιστινιακής ομοσπονδίας, είπε ότι έχασε την υπομονή του και κάλεσε τη FIFA να δείξει «κόκκινη κάρτα» στο Ισραήλ.
Το Ισραήλ απαντά ότι έχει χαλαρώσει τα ταξίδια για τους Παλαιστίνιους αθλητές μεταξύ των δύο περιοχών, ενώ αξιωματούχοι του εκφράζουν φόβους για την ασφάλεια εξαιτίας κυρίως της δράση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.
Το Δεκέμβριο ο Ρατζούμπ κάλεσε τη FIFA να τιμωρήσει το Ισραήλ, όταν στρατιώτες του εισήλθαν στα γραφεία της παλαιστινιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι αυτό έγινε επειδή άνδρες του έψαχναν ένα καταζητούμενο άτομο και όχι επειδή στόχευαν τις δραστηριότητες της ομοσπονδίας.
Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν ότι το Ισραήλ παρεμποδίζει τις «προσπάθειες για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου» και αυτό καταγγέλλουν στη FIFA, ενώ διαμαρτύρονται και για ρατσιστική συμπεριφορά κατά Αράβων ποδοσφαιριστών από τους Ισραηλινούς φιλάθλους.
Η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κατήγγειλε επίσης ότι το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο, αφού συμπεριέλαβε πέντε συλλόγους από εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημά του.

Σχετικά άρθρα