Αρχική / More / Life stories / Σταύρος Παπασταύρου: Η λίστα Λαγκάρντ, ο θάνατος της πρώτης γυναίκας, ο δεύτερος γάμος
Σταύρος Παπασταύρου: Η λίστα Λαγκάρντ, ο θάνατος της πρώτης γυναίκας, ο δεύτερος γάμος thumbnail

Σταύρος Παπασταύρου: Η λίστα Λαγκάρντ, ο θάνατος της πρώτης γυναίκας, ο δεύτερος γάμος

Ο Σταύρος Παπασταύρου είναι αριστούχος πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ έχει και μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard. Η εργασιακή του εμπειρία είναι πολυετής ενώ παράλληλα έχει και κομματική δράση. Όπως δημοσιεύει το tovima.gr, την δεκαετία του '90 διετέλεσε γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΟΝΝΕΔ και εκλεγμένο μέλος της ΚΕ της Νεολαίας, ενώ ήταν και πρόεδρος (1997-2001) της ευρωπαϊκής ένωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.


Λόγω της σκληρής του δουλειάς ο Σταύρος Παπασταύρου "ανταμέιφθηκε" με το να είναι στην ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου ενώ συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, έχοντας συμμετάσχει σε πολλές συσκέψεις.  Η εμπλοκή με την Λίστα Λαγκάρντ καθώς εμφανιζόταν συνδιαχειριστής λογαριασμού 550 εκατ. δολαρίων. Τότε ο κ. Παπασταύρου έκανε λόγο για πόλεμο λάσπης από τον ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγόρησε για "πολιτικό αμοραλισμό". Τόνισε στην συνέχεια πω δεν είχε καμία σχέση με τον εν λόγω λογαριασμό και ότι η μόνη εμπλοκή του στη λίστα σχετίζεται με λογαριασμό 5,4 εκατ. δολαρίων πελάτη του.


Που εμπλέκεται λοιπόν ο κ. Παπασταύρου; Καταρχήν σε δημοσιεύματα έχει επισημανθεί, η συμμετοχή του στη διαχείριση της CMA. Ενδεικτικό παράδειγμα, τα όσα αναφέρει η Ναυτεμπορική, στις 26 Νοεμβρίου του 2007.Επί λέξει διαβάζουμε: "H CMA είναι fund of hedge funds, δηλ. αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε πολλά hedge funds για καλύτερη διασπορά κινδύνου. Ιδρύθηκε το 1998 από τους Σάμπυ Μιωνή και Αγγελο Μεταξά, οι οποίοι μαζί με τον Σταύρο Παπασταύρου αποτελούν τους τρεις βασικούς διαχειριστές."Τι γράφουν τα επίσημα έγγραφα; Στην ετήσια έκθεση της Capital Management Advisors, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2010, αναφέρεται ότι ο κ. Παπασταύρου ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας από τις 19 Μαρτίου του 2009, μέχρι και τις 19 Μαίου του 2009. Η μεγάλη αποκάλυψη όμως έρχεται με τον ετήσιο απολογισμό της EFG INTERNATIONAL για το έτος 2006. Στη σελίδα 34 αναφέρεται ξεκάθαρα, ότι στην CAPITAL MANAGEMENT ADVISORS στις Βερμούδες, ο Σάμπυ Μυωνίς είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας και υπεύθυνος για την επενδυτική στρατηγική, ενώ ο Σταύρος Παπασταύρου είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, αρμόδιος για τις νομικές υποθέσεις.Και μην νομίζετε ότι οι αποκαλύψεις τελειώνουν εδώ.Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του οποίου το όνομα εμπλέκεται και στη λίστα Λαγκάρντ είναι παράλληλα και νομικός σύμβουλος της HSBC, στην οποία μάλιστα έχουν κατ επανάληψη επιβληθεί τεράστια πρόστιμα για διακίνηση μαύρου χρήματος!


Από πού προκύπτει αυτό; Δείτε τι αναφέρεται στην ιστοσελίδα της δικηγορικής εταιρίας Seissoglou & Partners LP. Μία εταιρία, με πελάτες όλους τους Έλληνες και ξένους ολιγάρχες.Ο κ. Παπασταύρου λοιπόν, σύμβουλος του πρωθυπουργου, συνδιαχειριστής των αμοιβαίων κεφαλαίων του Σάμπυ Μυωνίς, με εμπλοκή στον λογαριασμό των 550 εκατ. δολ. Της λίστας Λαγκάρντ, έχει δίνει και νομικές συμβουλές μέσω της Seissoglou & Partners LP, σε μία σειρά από επιχειρηματικά μεγαθήρια, όπως οι Merrill Lynch, Morgan Stanley, Gredit Suisse First Boston, και άλλες. Αλλά το κυριότερο, στην ιστοσελίδα της Seissoglou & Partners LP αναφέρει ότι είναι και νομικός σύμβουλος της HSBC αλλά και της CMA Global Hedge PCC Ltd.


Ο ξένος τύπος έχει ασχοληθεί κατά κόρον με το "βιο και την πολιτεία" του κ. Παπασταύρου.


 


Προκαταρκτική εξέταση για ψευδορκία στην κατάθεσή του για τη "λίστα Λαγκάρντ" διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας


Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της ιταλικής εφημερίδας "La Stampa", που υποστηρίζει ότι δεν επετράπη σε στέλεχος του ΣΔΟΕ, έπειτα από "άνωθεν παρεμβάσεις", να ελέγξει τους δύο λογαριασμούς με δικαιούχο τον Σταύρο Παπασταύρου. Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για το αν ο τότε πρωθυπουργικός σύμβουλος διέπραξε το αδίκημα της ψευδορκίας στη διάρκεια της κατάθεσής του στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για τη "λίστα Λαγκάρντ".

"Ο Σταύρος Παπασταύρου, σύμφωνα με χαρτιά που έχουμε εξασφαλίσει, διέθετε δύο λογαριασμούς στην Ελβετία, στην τράπεζα HSBC. Το όνομά του ήταν στη ''λίστα Φαλτσιανί'' και οι εισαγγελείς δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους" γράφει η "La Stampa", που είναι μία από τις αρχαιότερες ιταλικές εφημερίδες (έτος ίδρυσης το 1867).

Το άρθρο φέρει τον τίτλο "Το δεξί χέρι του Σαμαρά και η φοροδιαφυγή που ''κόλλησε''" και αναλύει την υπόθεση με τη "λίστα Λαγκάρντ" στην Ελλάδα και τον ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Παπασταύρου "μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της Ελλάδας", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. "Είναι σαφές ότι ένα σκάνδαλο με τον ίδιο στο επίκεντρο θα είχε σημαντικές συνέπειες για τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία" υπογραμμίζει στη συνέχεια η συντάκτρια του άρθρου Τόνια Μαστρομπουόνι, σε ανταπόκρισή της από το Βερολίνο.

H "La Stampa" ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας από την αρχή, αναφέροντας ότι το ΣΔΟΕ ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβωθεί αν η προέλευση των ποσών αυτών στους δύο λογαριασμούς ήταν παράνομη.


 


Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΑ Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟ


Ενας διακριτικός έρωτας που αναπτύχθηκε στα πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου κατέληξε σε έναν μυστικό γάμο, που έγινε σε πολύ στενό κύκλο. Το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο επίμονος διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, Σταύρος Παπασταύρου, ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με την επικοινωνιολόγο Μάρη Αγαλιώτου, επισημοποιώντας μια φλογερή, όπως λέγεται, σχέση, για την οποία ελάχιστοι γνώριζαν πέρα από τον πολύ μικρό περίγυρο των νεονύμφων.Οι λεπτομέρειες για την προετοιμασία του γάμου,κρατήθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή ως επτασφράγιστο μυστικό, καθώς από τους ελάχιστους καλεσμένους του ζεύγους είχε ζητηθεί να τηρήσουν τους κώδικες εμπιστευτικότητας, ώστε να κρατηθούν μακριά οι παπαράτσι και οι τηλεοπτικές κάμερες που θα κατέκλυζαν τον χώρο από τον οποίο δεν θα μπορούσε να λείψει ο πρωθυπουργός.Στο επίσημο οργανόγραμμα του πρωθυπουργικού γραφείου δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος που έχει αναλάβει η κυρία Αγαλιώτου, η οποία θεωρείται έμπειρη στα επικοινωνιακά. Με πτυχίο MSc από το  UCL (Univercity College London), ξεκίνησε την καριέρα της στον χώρο της επικοινωνίας, το 1991, από το τμήμα μάρκετινγκ και διαφήμισης της Interamerican. 
Τρία χρόνια αργότερα, η ξανθομαλλούσα ψηλή επικοινωνιολόγος ανέλαβε καθήκοντα account director στην Asset Sponsorship του ομίλου Bold Ogilvy and Mather. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας στην εταιρεία Nike, προτού αναλάβει, το 2000, αντίστοιχη θέση στη McDonald’s Hellas. 

Μετά το γενικό ξήλωμα της διοικητικής πυραμίδας της Siemens Hellas, εξ αφορμής του τεράστιου σκανδάλου με τα "μαύρα ταμεία" που είχαν στήσει τα διοικητικά στελέχη της γερμανικής εταιρείας δωροδοκώντας, με πολλούς τρόπους, πολιτικούς, κόμματα και στελέχη δημοσίων επιχειρήσεων, η έμπειρη, πλέον, επικοινωνιολόγος κλήθηκε από τη νέα διοίκηση να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως διευθύντρια και υπεύθυνη εταιρικών σχέσεων. 

Συμπληρώνοντας μια τετραετία στη θέση αυτή, η κυρία Αγαλιώτου κατέβαλε, λένε όσοι την ξέρουν, εργώδεις προσπάθειες να εξωραΐσει το ιδιαίτερα αρνητικό profile της Siemens και να καταδείξει ότι αποτελούν παρελθόν οι μέθοδοι των χρηματισμών που είχαν ακολουθηθεί παλαιότερα. Σε αυτήν οφείλεται το νέο ξεκίνημα που επιχειρήθηκε να γίνει με τη συμφωνία η οποία υπεγράφη το 2012 με το Ελληνικό Δημόσιο και κατέτεινε στο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στον ελληνικό βραχίονα της γερμανικής εταιρείας με νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Η έμπειρη επικοινωνιολόγος έριξε το βάρος σε πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποκρούσει τη φημολογία που είχε αρχίσει να διακινείται για τη σχέση της με τον κ. Παπασταύρου. Η ίδια, όπως και ο αγαπημένος της, δεν ήθελαν να πάρει δημοσιότητα ο δεσμός που είχαν συνάψει, πλην όμως κάποιες πολύ σπάνιες κοινές εμφανίσεις τους στο Παλαιό Ψυχικό, όπου στεγάζουν τον έρωτά τους, ήταν αρκετές για να προκαλέσουν συζητήσεις.

Το γεγονός ότι η συμφωνία με τη Siemens, η οποία εγκρίθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2012, υπεγράφη εντέλει από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, οπότε, στο μεταξύ, είχε εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Παπασταύρου, τροφοδότησε αργότερα σχόλια για τη σχέση που διατηρούσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού με την επικοινωνιολόγο της Siemens. 

Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις της η κυρία Αγαλιώτου, χωρίς να διαψεύσει τον δεσμό της, είχε περιοριστεί, όταν ρωτήθηκε σχετικά, σε ένα "γνωρίζω πολύ κόσμο…", αποσυνδέοντας, ωστόσο, τους συνειρμούς που την ενέπλεκαν στην υπόθεση με την επισήμανση ότι η επίμαχη σύμβαση είχε εγκριθεί από τη Βουλή την περίοδο της κυβέρνησης Παπαδήμου.


Η μοναξιά και το δεύτερο στεφάνιΜε επιμονή ο κ. Παπασταύρου κράτησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τη σχέση του και μόνο ελάχιστοι καθημερινοί συνομιλητές του διέκριναν μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια που επεδείκνυε τελευταία. 

Οντας εκ φύσεως πρόσωπο χαμηλών τόνων, όπως λένε όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του, ακόμη και παλιοί φίλοι και γνωστοί του 47χρονου νομικού αγνοούσαν την πρόθεσή του να βάλει δεύτερο στεφάνι και να τερματίσει μια σχεδόν εικοσαετία προσωπικής μοναξιάς, που μεσολάβησε από τον πρόωρο χαμό της πρώτης του συζύγου, στη διάρκεια της οποίας μεγάλωνε τον γιο τους μόνος ο οποίος πέρασε πλέον στο στάδιο της ενηλικίωσης. 

Παιδί του Κολλεγίου Αθηνών ο Σταύρος Παπασταύρου ασχολείται με την πολιτική από τα μαθητικά του χρόνια και μπορεί να μην έχει γίνει ευρύτερα γνωστή η δράση του, διαθέτει όμως μεγάλη πείρα από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, που δικαιολογεί και την απόφαση του κ. Σαμαρά να τον εγκαταστήσει τότε στο Μέγαρο Μαξίμου και να τον έχει πάντα δίπλα του σε όλες τις διεθνείς επαφές. 

Από τη ΜΑΚΙ του Κολλεγίου και την ΟΝΝΕΔ της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο νεαρός Παπασταύρου βρέθηκε να ηγείται στη Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χωρίς αυτή η έντονη ενασχόλησή του με την κομματική ζωή να σταθεί εμπόδιο στις σπουδές του ή στην πλούσια επαγγελματική καριέρα που ακολούθησε μετά.

Επιστρέφοντας, άλλωστε, στην Ελλάδα με μεταπτυχιακό από το Χάρβαρντ, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη δικηγορία, χωρίς να κόψει τους δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία, ιδίως αφότου επί της προεδρίας του Κώστα Καραμανλή ανέλαβε τη θέση του γραμματέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων. 

Στις ευρωεκλογές του 1999, ο φέρελπις νομικός τοποθετήθηκε σε μη εκλόγιμη θέση του ευρωψηφοδελτίου, κάτι που έγινε ξανά 10 χρόνια αργότερα, όταν η ανάγκη να ικανοποιηθούν πρόσωπα με περισσότερα κομματικά "ένσημα" τον έστειλαν στην ένατη θέση. Η Ν.Δ. εξέλεξε οκτώ ευρωβουλευτές και ο κ. Παπασταύρου παρέμεινε πρώτος επιλαχών.


 


Στις κοσμικές Σπέτσες και στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου έγινε τελικά ο γάμος του Σταύρου Παπασταύρου με την εκλεκτή της καρδιάς Στο πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού ο πρωθυπουργικός σύμβουλος πέρασε βέρα στο δεξί της αγαπημένης του επικοινωνιολόγου. Στο ειδυλλιακό περιβάλλον του νησιού (όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων και η μετακίνηση γίνεται με μόνιππα) τελέστηκε το μυστήριο, με καλεσμένους ελάχιστους γνωστούς και φίλους (μόλις 30-40 άτομα), μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του Γεωργία, αλλά και ένα πρόσωπο "κλειδί" για τους νεόνυμφους. 
Ο λόγος για τη σύζυγο του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Σπήλιου Λιβανού Δόμνα, που ήταν η… προξενήτρα, αφού ήταν αυτή που γνώρισε στον 47χρονο δικηγόρο την ξανθιά επικοινωνιολόγο Μάρη. Κουμπάρος του ζεύγους ήταν στενός φίλος του Σταύρου Παπασταύρου από τα φοιτητικά του χρόνια. Και ενώ η τελετή υπήρξε σεμνή και ταπεινή, η δεξίωση έγινε στην οικία Κώστα Κανόνη , που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Θεοδοσίου.
Η έπαυλη ανακαινίστηκε πρόσφατα με ιδιαίτερη φροντίδα από τους ιδιοκτήτες της Κώστα και Μίκα Κανόνη. Είχε χτιστεί από τον Χατζηγιάννη Μέξη για τα παιδιά του και περιλαμβάνει μια μεγάλη περιοχή με κέντρο τον Ναό της Υπαπαντής σε μια ακτίνα που φτάνει ως την παραλία.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X