Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τέλος ο ΕΝΦΙΑ,πως θα είναι ο νέος φόρος;
Τέλος ο ΕΝΦΙΑ,πως θα είναι ο νέος φόρος; thumbnail

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ,πως θα είναι ο νέος φόρος;

Tα χαρακτηριστικά του νέου φόρου


Ποια φαίνεται ότι θα είναι τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου; Το αφορολόγητο θα είναι ατομικό, για το σύνολο της αξίας ακινήτων και ο φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα, ανάλογα με την αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας και όχι ανά τ.μ. όπως έγινε με τον ΕΝΦΙΑ. Ο ανώτατος συντελεστής πιθανώς θα οριστεί στο 2%. Αυτό που… τρέμουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι τα ισοδύναμα από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα αναζητηθούν τελικά εντός του νέου Φόρου Ακινήτων, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι όσοι δεν καλυφθούν από το όποιο αφορολόγητο, θα κληθούν να καλύψουν μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού «κενού».


Αυτό που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τρεχουσών εμπορικών τιμών. Ακόμα κι ένας πρωτοετής φοιτητής των Οικονομικών μπορεί να διακρίνει δια γυμνού οφθαλμού τον κίνδυνο που ελλοχεύει πίσω από την κατάσταση στην κτηματαγορά. Ποιος είναι αυτός; Στις αποκαλούμενες ακριβές περιοχές π.χ. Βόρεια Προάστια, οι εμπορικές τιμές υπολείπονται ακόμα και κατά 30% των Τιμών Ζώνης, ενώ αντιθέτως στις λαϊκές συνοικίες π.χ. Δυτικά Προάστια, οι Τιμές Ζώνης εξακολουθούν να ξεπερνούν τις εμπορικές τιμές κατά τουλάχιστον 10%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ρίξει τη φορολογητέα αξία των ακινήτων των… πλούσιων και να ανεβάσει των… φτωχών! Αυτός ήταν, άλλωστε κι ο βασικός λόγος για τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση απέφυγε να «ακουμπήσει» τον φάκελο των αντικειμενικών αξιών.


 


 


www.axortagos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X