Αρχική / Υγεία / Οφθαλμολογία / Για όσους φοβούνται ό,τι μπορεί κάποτε να τυφλωθούν – Θετικές εξελίξεις
Για όσους φοβούνται ό,τι μπορεί κάποτε να τυφλωθούν - Θετικές εξελίξεις thumbnail

Για όσους φοβούνται ό,τι μπορεί κάποτε να τυφλωθούν – Θετικές εξελίξεις


«Το φως του» ξαναβρήκε μετά από 23 χρόνια, άνδρας ο οποίος έχοντας καθολική θόλωση του κερατοειδούς και στα δύο μάτια, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστοκυττάρων. 


Το πιο όμορφο δώρο χάρισε η πρόοδος της επιστήμης σ’ έναν τυφλό οικοδόμο, που είχε χάσει την όρασή του σε εργατικό ατύχημα το 1992, έχοντας υποστεί χημικό έγκαυμα από ασβέστη και στα δύο του μάτια. Στον άτυχο άνδρα – 45 ετών σήμερα, μεταμόσχευσε οφθαλμικά βλαστικά κύτταρα ο διαπρεπής οφθαλμίατρος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Ιωάννης Μάλλιας, πριν από 8 μήνες στην Αθήνα. Η επιτυχής μεταμόσχευση παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο ετήσιο  συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, στο ξενοδοχείο Χίλτον.
«Η μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστοκυττάρων είναι πλέον η μέθοδος που χαρίζει ξανά την όραση σε όσους ανθρώπους την έχουν χάσει από χημικά ή θερμικά εγκαύματα  ή άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καθολική ανεπάρκεια των βλαστοκυττάρων του ΣΚΟ» αναφέρει ο διαπρεπής χειρούργος οφθαλμίατρος  Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας  Ιωάννης Μάλλιας, που πραγματοποίησε την πρωτοποριακή μεταμόσχευση.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΣΘΕΝΟΥΣ


Ο οικοδόμος αμέσως μετά το εργατικό ατύχημα, παρουσίασε καθολική θόλωση του κερατοειδούς και στα δυο μάτια με αποτελέσματα να τυφλωθεί από το δεξί και να βλέπει ελάχιστα από το αριστερό. Για την αποκατάσταση της όρασή τους τότε, υποβλήθηκε σε πολλαπλές ανεπιτυχείς χειρουργικές επεμβάσεις, στο δεξί μάτι. Δυστυχώς μετά τις ανεπιτυχείς επεμβάσεις ανέπτυξε μη ρυθμιζόμενο γλαύκωμα και οι γιατροί αναγκαστικά προχώρησαν σε εξόρυξη του ματιού,  στη θέση του οποίου τοποθετήθηκε οφθαλμική πρόθεση (γυάλινο μάτι). Με το πέρασμα του χρόνου όμως χειροτέρευσε  η κατάσταση και στο αριστερό μάτι, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να περιθωριοποιηθεί, καθώς ήταν αδύνατη η μετακίνηση του ακόμη και μέσα στο σπίτι χωρίς τη βοήθεια συνοδού.


ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ


«Η μόνη λύση, για να ξαναβρεί το φώς του ο άνθρωπος ήταν  να γίνει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων του ΣΚΟ. Δυστυχώς όμως δεν μπορούσαν να ληφθούν κύτταρα από το άλλο μάτι του, το οποίο είχε χάσει λίγο καιρό μετά το εργατικό ατύχημα.  Για το λόγο αυτό αναζητήσαμε πιθανό ιστoσυμβατό δότη μεταξύ των συγγενών του» εξηγεί ο Δρ Μάλλιας.


Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις ιστοσυμβατότητας μεταξύ των συγγενών πρώτου βαθμού, η μόνη που ήταν ιστοσυμβατή με τον 45χρονο ήταν η αδελφή του, η οποία και έδωσε τα βλαστικά οφθαλμικά κύτταρα.


Η μεταμόσχευση οφθαλμικών κυττάρων πραγματοποιήθηκε σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Αθήνας, τον περασμένο Ιούνιο. Ο ασθενής χειρουργήθηκε το πρωί και το απόγευμα πήρε εξιτήριο και επέστρεψε σπίτι του. Μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο ήταν περιπατητικός από την πρώτη ημέρα. Το μάτι του παρέμεινε με επιδέσμους για μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας έβαζε αντιβιοτικά κολλύρια και κορτιζόνη. Για την πρόληψη της απόρριψης των μοσχευμάτων, ο ασθενής πήρε ανοσοτροποιητικά φάρμακα από το στόμα με τη σύμφωνη γνώμη ρευματολόγου.


«Την πρώτη φορά που με επισκέφτηκε στο ιατρείο μου, ήρθε υποβασταζόμενος από το συνοδό του, ενώ σήμερα αυτοεξυπηρετείται και μετακινείται ελεύθερα χωρίς να είναι απαραίτητη η βοήθεια συνοδού» κατέληξε ο Δρ Μάλλιας.


ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ


Σύμφωνα με τους επιστήμονες σε μεταμόσχευση βλαστικών οφθαλμικών κυττάρων του σκληροκερατοειδούς ορίου χρειάζεται να υποβάλλονται ασθενείς που πάσχουν από:  • Αμφοτερόπλευρο χημικό έγκαυμα των οφθαλμών.

  • Πλήρη έλλειψη βλαστοκυττάρων της οφθαλμικής επιφάνειας, λόγω επανειλημμένων χειρουργικών επεμβάσεων.

  • Την κληρονομική νόσο  ανιριδία.

  • Ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο Stevens-Johnson.

  • Ασθενείς που πάσχουν από τελικά στάδια οφθαλμικού ουλώδους πεμφυγοειδούς.


Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνται  περίπου 1.000 κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, κυρίως στο Cincinnatiτων ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 1.000 νέα περιστατικά με σοβαρή βλάβη του κερατοειδούς χιτώνα, τα οποία για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται είτε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων της οφθαλμικής επιφάνειας, είτε επέμβαση μεταμόσχευσης του κερατοειδούς χιτώνα. Όταν οι ασθενείς δεν υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μοιραία οδηγούνται στην τύφλωση.


virus.com.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X