Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Tα 3 είδη ζευγαριών: Εσείς σε ποιο ανήκετε;
Tα 3 είδη ζευγαριών: Εσείς σε ποιο ανήκετε;  thumbnail

Tα 3 είδη ζευγαριών: Εσείς σε ποιο ανήκετε;

Η πιθανότητα να έχει παντρευτεί κάποιος μέχρι την ηλικία των 40 ετών είναι μεγάλη, αφού φαίνεται ότι αυτό θα συμβεί στο 80% του πληθυσμού. Αλλά τι θα συμβεί μετά τον γάμο; Θα διατηρηθεί το ερωτικό πάθος για πάντα εφόσον πρόκειται για αληθινή αγάπη ή είναι καταδικασμένη η σχέση να το στερηθεί;


Γράφει η Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.Πολλοί ερευνητές έχουν περιγράψει διάφορους τύπους αγάπης. Σε γενικές γραμμές όμως θα μπορούσαμε να πούμε ότι τρία είναι τα βασικά είδη:


α) Σεξουαλική ορμή/πόθος.


β) Ερωτικό πάθος. Σε αυτό, η αγάπη χαρακτηρίζεται από εμμονικές σκέψεις που παρεμβαίνουν παντού, αλλά και από έντονη προτίμηση για τον/την άλλον/άλλη, έμφαση στα θετικά και έντονο αλτρουισμό.


γ) Συντροφική αγάπη, όπου το αίσθημα φιλίας, δεσμού και ασφάλειας κυριαρχεί.


Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αγάπη ξεκινά με σεξουαλική ορμή, μετατρέπεται σε ερωτικό πάθος και στη συνέχεια μεταπίπτει σε συντροφική αγάπη. Αν ίσχυε αυτό, τότε θα ξέραμε πως καθώς η σχέση γίνεται μακροχρόνια, είμαστε καταδικασμένοι στην απώλεια του ερωτικού πάθους. Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει.


Η αλήθεια είναι ότι σε διάφορα στάδια της ζωής μπορεί κάποιος να βιώνει και τους τρεις αυτούς τύπους αγάπης, αλλά με διαφορετική ένταση τον καθένα.


Σήμερα έχουμε δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το ερωτικό πάθος μπορεί να διατηρηθεί και σε μακροχρόνιες σχέσεις. Σε αμερικανική μελέτη λ.χ. με εθελοντές παντρεμένους επί περισσότερα από 10 χρόνια, το 40% δήλωσαν ότι παραμένουν βαθιά ερωτευμένοι.


Επιπλέον, μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου ανθρώπων που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις αποκαλύπτουν ότι σε ορισμένα τμήματά του η δραστηριότητα είναι παρόμοια με εκείνη που παρατηρείται στους ερωτευμένους που μόλις αρχίζουν τη σχέση τους.


Ωστόσο, αυτό που δεν παρατηρείται και φαίνεται να φθίνει με τον χρόνο είναι οι εμμονικές σκέψεις για τον/τη σύντροφο. Κάτι τέτοιο φαίνεται όμως να είναι αναγκαίο, προκειμένου να έχει το ζευγάρι τη διαύγεια που απαιτείται για να αναθρέψει από κοινού τους απογόνους του.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X