Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Τι συμβαίνει στην ψυχή του ανθρώπου που μαθαίνει ότι έχει καρκίνο
Τι συμβαίνει στην ψυχή του ανθρώπου που μαθαίνει ότι έχει καρκίνο thumbnail

Πόπη 38 ετών

Τι συμβαίνει στην ψυχή του ανθρώπου που μαθαίνει ότι έχει καρκίνο

 Αναγνώστριά μας ρωτά: 


“Μόλις έμαθα ότι έχω καρκίνο μεταστατικό. Πώς θα το διαχειριστώ με τον εαυτό μου και με την οικογένειά μου νιώθω συντετριμμένη, βοηθήστε με”


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Τατιάνα Ξένου


 


Αγαπητή φίλη,


Είναι σημαντικό να εκφράζεις την επιθυμία για υποστήριξη. Η λέξη «καρκίνος» συνήθως φέρνει άσχημους συνειρμούς και «ακινητοποιεί» ψυχολογικά το άτομο. Είναι φυσιολογικό, στη φάση που βρίσκεσαι (μόλις έχεις μάθει για αυτό) , να επικεντρώνεσαι περισσότερο στη λέξη και λιγότερο στη πραγματική διάσταση και στη πιθανή διαχείριση. Βρίσκεσαι σε στάδιο σοκ και χρειάζεσαι χρόνο για να συνειδητοποιήσεις τα νέα δεδομένα. Θα σε βοηθήσει να μάθεις περισσότερα για το πρόβλημα υγείας και την καλύτερη διαχείριση (τι μπορείς να κάνεις; πόσο διάστημα έχεις διαθέσιμο για να το κάνεις;), να έχεις δίπλα σου ανθρώπους στους οποίους μπορείς να στηριχτείς και να νιώσεις ασφάλεια.  Θα ήταν χρήσιμο επίσης να έρθεις σε επαφή και εσύ αλλά και η οικογένεια με ειδικούς ψυχικής υγείας για να βοηθηθείτε πιο εξειδικευμένα στη διαχείριση των διαφόρων καταστάσεων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X