Αφιέρωμα στους πρωταθλητές και στην Πορτογαλία!

Μπορεί να έπεσαν θύμα μιας εκ των μεγαλύτερων εκπλήξεων στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αλλά οι Πορτογάλοι δεν διαγράφουν από τη μνήμη τους το Euro 2004. Μάλιστα, πορτογαλική εφημερίδα αφιέρωσε μία σελίδα στο φιλικό που έδωσε η Εθνική ομάδα της Ελλάδας που έγραψε το έπος πριν από 11 χρόνια κόντρα στην Κύπρο του 2004!
Συγκεκριμένα η «A’ Bola» πρόβαλε την Παρασκευή το φιλικό, ίσως περισσότερο και από αρκετά κυπριακά media, αν και η Εθνική ομάδα της Ελλάδας που έμεινε στην ιστορία ήρθε για πρώτη φορά για να αγωνιστεί στην Κύπρο, για φιλανθρωπικό μάλιστα σκοπό…
Τι κι αν έπαθαν… χουνέρι οι Πορτογάλοι; Η ιστορία γράφτηκε από τους Έλληνες και μολονότι γράφτηκε εις βάρος τους, την καταγράφουν ακόμη και σήμερα!
“Αναβιώνοντας τη λάμψη του Euro 2004 έντεκα χρόνια μετά”, είναι ο τίτλος της πορτογαλικής εφημερίδας, η οποία τονίζει ότι “ο Χαριστέας δεν έχει χάσει τη συνήθειά του να σκοράρει”. “Η Ελλάδα κέρδισε την Κύπρο, σχεδόν με την ίδια ενδεκάδα του τελικού στο Ντα Λουζ”, σημειώνει η εφημερίδα, η οποία έψαξε και βρήκε και τον τότε αρχηγό, Θοδωρή Ζαγοράκη!
“Ο Γερμανός τεχνικός, πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον πάγκο της Ελλάδας (όπου τον αντικατέστησε ο Φερνάντο Σάντος), κάθισε ξανά στον πάγκο της Εθνικής, αυτή τη φορά για να καθοδηγήσει την ομάδα του 2004 σε ένα φιλικό στην Λευκωσία κόντρα στην Κύπρο, σε ένα ματς διάρκειας 70 λεπτών που έληξε με νικητές τους φιλοξενούμενους με 6-1. Θυμάσαι, άρα ζεις…”, αναφέρει η εφημερίδα στον πρόλογό της.
Και συνεχίζει: “Ήταν τα αντάμωμα του αρχηγού Ζαγοράκη, του Καραγκούνη, του Φύσσα, του Σεϊταρίδη, του Χαριστέα (που φέρνει άσχημες αναμνήσεις στους Πορτογάλους), του Νικοπολίδη, του Μπασινά, του Δέλλα και των υπόλοιπων που πριν από σχεδόν 11 χρόνια εξέπληξαν τον κόσμο, όταν διαδέχτηκαν τη Γαλλία ως πρωταθλητές Ευρώπης, κερδίζοντας δυστυχώς την Πορτογαλία του Λουίς Φελίπε Σκολάρι, δύο φορές μάλιστα (2-1 και 1-0), η δεύτερη στον τελικό, όταν άφησαν το “Ντα Λουζ” σε νεκρική σιγή.
Οι πολλοί φίλαθλοι που βρέθηκαν στο ΓΣΠ θυμήθηκαν τις στιγμές της δόξας που τους χάρισαν εκείνοι οι παίκτες (τώρα πια με κάποια παραπάνω κιλά, άλλοι χωρίς μαλλιά και άλλοι με γκρίζα μαλλιά) στα πορτογαλικά γήπεδα. Εκεί που είχαν πάει ως το 15ο (από τις 16 ομάδες) φαβορί της διοργάνωσης, πάνω μόνο από τη Λετονία.
Ο… αναπόφευκτος Χαριστέας, ο Καραγκούνης, ο Λάκης, ο Καφές και ο Γιαννακόπουλος (2) πέτυχαν τα γκολ της Ελλάδας, η οποία σχεδόν όλη την ενδεκάδα του τελικού του 2004, με μία αλλαγή: ο Καραγκούνης που τότε ήταν τιμωρημένος έπαιξε αντί του Κατσουράνη που παίζει ακόμη μπάλα”.
Η πορτογαλική εφημερίδα έψαξε και βρήκε και τον τότε αρχηγό, Θοδωρή Ζαγοράκη, δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί: “Το κλίμα ίσως είναι και καλύτερο τώρα! Πέρασαν 11 χρόνια, αλλά δεν έχουμε χαθεί. Αν βλέπω τα βίντεο του Euro 2004; Ειλικρινά όχι! Δεν χρειάζεται, τα θυμάμαι όλα! Στην Πορτογαλία ζήσαμε πολλές μαγικές στιγμές, ποιες να πρωτοθυμηθώ, ήταν τόσες…”.
Πηγή: balla.com.cy

Σχετικά άρθρα