Κυτταρίτιδα: Τροφές που μας βοηθούν να την αντιμετωπίσουμε

<div class="article_item_title">
<p style="text-align: justify;">H κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικής αιτιοπαθογένειας. Ένας από τους παράγοντες που την επηρεάζουν είναι και η διατροφή. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή  με χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων, με χαμηλή πρόσληψη μαγειρικού αλατιού και επαρκή ενυδάτωση μπορεί σε συνδυασμό με την άσκηση και την εξωτερική περιποίηση του δέρματος να βελτιώσει αισθητά την αντιαισθητική όψη φλοιού του πορτοκαλιού του δέρματος.</p>
</div>
<p style="text-align: justify;">Επίσης, τροφές,όπως οι παρακάτω, μπορούν να βοηθήσουν στο πρόβλημα :</p>
<p style="text-align: justify;">Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή , πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά μέσω των  φρούτων  και των  λαχανικών μπορεί να προστατεύσει από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν βλάβη στα κύτταρα του δέρματος . Καταναλώστε 1-2 σαλάτες και 2-3 φρούτα ημερησίως. Προσπαθήστε να έχετε ποικιλία στα φρούτα και τα λαχανικά και επιλέξτε εκείνα με έντονα χρώματα και αρώματα.</p>
<p style="text-align: justify;">Μη φοβάστε τα καλά λιπαρά! Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά οξέα με ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα παχιά ψάρια, τα θαλασσινά, το λιναρόσπορο, τα ιχθυέλαια. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος  άρα και στην καλύτερη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα του δέρματος.</p>
<p style="text-align: justify;">Καταναλώστε πράσινο τσάι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλλει στον καλύτερο μεταβολισμό του λίπους και βελτιώνει την μικροκυκλοφορία. Επίσης, είναι πλούσιο σε ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που μάχονται κατά των ελεύθερων ριζών. Καταναλώστε τουλάχιστον 3 φλιτζάνια ημερησίως για να παρατηρήσετε διαφορά.</p>
<p style="text-align: justify;">Προτιμείστε προϊόντα σιτηρών ολικής άλεσης.  Οι φυτικές ίνες που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας  σε συνδυασμό με τις βιταμίνες του συμπλέγματος B που υπάρχουν στα προϊόντα ολικής άλεσης μπορούν να βοηθήσουν στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας.</p>
<div>Τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε αν θέλουμε να εμποδίσουμε την εμφάνισή της κυτταρίτιδας. <br />
<div>
<p>Αλμυρές και λιπαρές τροφές. ‘Οταν αγοράζετε κρέας επιλέξτε να είναι χωρίς λίπος. Καλύτερα να τρώτε άσπρο κρέας. Αποφύγετε τις λιπαρές, τηγανιτές και κονσερβαρισμένες τροφές, που περιέχουν πολύ αλάτι. Η τροφή κατακρατά υγρά στον οργανισμό και ευνοεί την ανάπτυξη κυτταρίτιδας. Απαγορευμένες τροφές είναι τα τσιπς, τα αλμυρά σνακ, το λιπαρό κόκκινο κρέας, τα λουκάνικα, το βούτυρο, η μαργαρίνη και το πρόβειο τυρί με υψηλά λιπαρά. ‘Οταν προετοιμάζετε το φαγητό αντικαταστήστε το αλάτι με μυρωδικά, όπως ρίγανη, βασιλικό, δεντρολίβανο και θυμάρι. Θα δώσουν στο φαγητό ιδιαίτερη γεύση. Να τρώτε περισσότερα βραστά ή στον ατμό φαγητά, με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.</p>
<p>Ζάχαρη. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης ανεβάζουν την ινσουλίνη, που ενεργοποιεί τη δημιουργία λιπώδους ιστού. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων τροφών που είναι πλούσιες σε ζάχαρη προκαλεί τη σύνδεση των σακχάρων με τις πρωτεΐνες και αυτό εξασθενεί την επίδραση της πρωτεΐνης και προκαλεί φλεγμονή. ‘Ετσι εμφανίζεται κυτταρίτιδα. Στην κατηγορία περιλαμβάνονται τα κέικ, τα μπισκότα, οι σοκολάτες και τα γλυκά σνακ.</p>
<p>Αλκοόλ. Το αλκοόλ περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα με τις απαγορευμένες τροφές λόγω του υψηλού περιεχομένου σε <span class="taglink">θερμίδες</span> και τοξίνες. Επιπλέον αυξάνει τη βλάβη των μυϊκών και δερματικών κυττάρων. Μειώνει τη θετική επίδραση της βιταμίνης C, του ασβεστίου και του ψευδαργύρου στον οργανισμό, δηλαδή μειώνει την επίδραση της διάσπασης των λιπαρών σε λιπαρά οξέα.</p>
<p>Γρήγορο φαγητό. Η συγκεκριμένη τροφή είναι ο καλύτερος φίλος της κυτταρίτιδας, επειδή περιέχει πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Η τακτική κατανάλωση γρήγορων φαγητών προκαλεί χάος στον οργανισμό και σταδιακά συσσωρεύονται βλαβερά συστατικά κάτω από το δέρμα. ‘Οσο περισσότερο γρήγορο φαγητό τρώτε τόσο πιο ορατή θα είναι η κυτταρίτιδα, από την οποία θέλετε να απαλλαγείτε.</p>
<p>Επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτά περιλαμβάνουν τις κονσέρβες, τις σάλτσες ζυμαρικών, τα λουκάνικα, το παγωτό, τους χυμούς, τα σνακ και τα μπισκότα. Επίσης πρέπει να προσέχετε το ψωμί και το αλεύρι.</p>
<p>Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής</p>
<div> </div>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα