Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μεγάλη αντιπαράθεση Τσίπρα – Σαμαρά για το Μνημόνιο (ΔΙΑΛΟΓΟΣ)
Μεγάλη αντιπαράθεση Τσίπρα - Σαμαρά για το Μνημόνιο (ΔΙΑΛΟΓΟΣ) thumbnail

Μεγάλη αντιπαράθεση Τσίπρα – Σαμαρά για το Μνημόνιο (ΔΙΑΛΟΓΟΣ)

Τσίπρας: Σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση κύριε Σαμαρά; – Σαμαράς: Σας περιμένει Ανακριτική, αν πάτε τη χώρα στα βράχια 


Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά που κορυφώθηκε με εκατέρωθεν εκτόξευση απειλών περί αναζήτησης ποινικών ευθυνών για τα κυβερνητικά τους αποτελέσματα πυροδότησε η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τα Μνημόνια.


 Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός τόσο προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και προς τους δανειστές, λέγοντας μάλιστα ενόψει της επίσκεψής του στην Μόσχα πως «Η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Είναι χώρα κυρίαρχη και στα γεωπολιτικά και δεν μπορούν να παίζουν εταίροι και δανειστές». Από την άλλη πλευρά ο κ. Σαμαράς του επισήμανε ότι θα υπάρξει προανακριτική επιτροπή «για εκείνον που θα ρίξει την χώρα στα βράχια».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς χρονικούς σταθμούς: τα γεγονότα των Καννών, το «κούρεμα» του χρέους (PSI) αλλά και την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά.

Στην συζήτηση ήρθε και η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για την απευθείας ανάθεση της κυβέρνησης σε αμερικανική εταιρία της ανακατασκευής παλαιών αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού ύψους 500 εκατ. δολαρίων.  Το θέμα έθεσε ο επικεφαλής το Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει τις παλιές τακτικές. Επίσης αιχμηρή αναφορά πραγματοποίησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να κάνει ρυθμιστή της ΗΠΑ». Εκτός αυτού, η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και στο γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν τους κάλεσε. Όταν μάλιστα αρκετοί βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για τις εξηγήσεις που επιχείρησε να δώσει η Πρόεδρος εκείνη τους ανταπάντησε «αν συνεχίσετε με αυτό τν τρόπο θα ελέγξω τι διακινεί το καφενείο της Βουλής»!

Ξεκινούν οι εργασίες της επιτροπής

Τελικά, η πρόταση για σύσταση εξεταστικής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Συνολικά ψήφισαν 250 βουλευτές. «Υπερ» ψήφισαν 156, κατά 72 ενώ παρών δήλωσαν 22. Υπερ της πρότασης ψήφισαν οι ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του Ποταμιού. Από την ψηφοφορία απείχε η ΚΟ της Χρυσής Αυγής. Μετά από πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η επιτροπή θα αποτελείται από 17 μέλη και ως πρώτη προθεσμία κατάθεσης του πορίσματος ορίστηκε η 6.10.2015 Τα επόμενες ημέρες τα κόμματα θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και πιθανότατα μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την εκλογή του προεδρείου αλλά και για την συμπλήρωση του πρώτου καταλόγου μαρτύρων.

Τα μέλη της επιτροπής θα εστιάσουν τις έρευνές τους σε τέσσερις συγκεκριμένες περιόδους οι οποίες «φωτογραφίζουν» και τα ελεγχόμενα πρόσωπα. Πρόκειται για:

- Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2010 περίοδος κατά την οποία εισήλθε η χώρα στο Μνημόνιο και η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου υπέγραψε την πρώτη δανειακή σύμβαση

- Μάιος 2010 – Νοέμβριος 2011, περίοδος κατά την οποία υπογράφηκε δεύτερη δανειακή σύμβαση και πάλι από την κυβέρνηση Παπανδρέου

- Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012, περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση Παπαδήμου υλοποίησε το PSI

-  Μάιος 2012 και εντεύθεν, που αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά.
Αλ. Τσίπρας «Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι, πάρτε το χαμπάρι»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «Στόχος αυτής της επιτροπής είναι να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας» εξηγώντας ότι υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά. Λαμβάνοντας τον λογο αμέσως μετά την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Σαμαρά λέγοντας «μέχρι τώρα είχαμε την αίσθηση ότι παραμένατε καρτερικά την αποτυχία της κυβέρνησης. Όχι μόνο καρτερικά παραμονεύετε, αλλά μας απειλείτε εκ των προτέρων, ότι θα έρθει η αποτυχία και θα φέρει προανακριτική επιτροπή». Πρόσθεσε ότι σε μια κυβέρνηση που έχει αναλάβει μόλις δύο μήνες, σε μία περίοδο φορτωμένη με τις θυσίες του ελληνικού λαού και με τις δικές σας επιλογές τα χρέη και τα άδεια ταμεία, ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει ετοιμάσει τις προανακριτικές επιτροπές τινάζοντας το όποιο κλίμα συναίνεσης. «Αποκαλυφθήκατε κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Τσίπρας. «Δεν έχετε υπολογίσει σωστά» πρόσθεσε «Η χώρα έχει κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με θάρρος και έχει στόχο να βγάλει τον ελληνικό λαό από τη λάσπη. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Είναι χώρα κυρίαρχη και στα γεωπολιτικά και δεν μπορούν να παίζουν εταίροι και δανειστές.

Αναφορικά με τους στόχους της επιτροπής είπε πως: 

«- Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος και με λεπτομέρειες η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του έτους 2009, που έλαβε χώρα το χειμώνα του ’10 από την νέα τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για ποιο λόγο προχώρησε η κυβέρνηση σε αυτή την αναθεώρηση; Ποια μεθοδολογία μέτρησης ακολούθησε; Ποιος και γιατί πήρε αυτή την απόφαση που αποδείχτηκε απολύτως καταστροφική για την συνέχεια;

- Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για την απόφαση της ΤτΕ να προχωρήσει λίγες μέρες πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο στην αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες.

- Πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που σχετίζονται και με την αλλαγή μνημονιακής φρουράς τον Νοέμβριο του 2011. Να μάθουμε επιτέλους τι ακριβώς συνέβη στις Κάννες και ο κος Βενιζέλος ταξίδεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου και επέστρεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου. Και ο κ. Σαμαράς από αντιμνημονιακός έγινε ένθερμος υποστηρικτής του Μνημονίου.  Ανεξαρτήτως των διαφωνιών μας με την κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να μάθουμε πώς ανατράπηκε Έλληνας πρωθυπουργός για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.  Συνέχισε την επίθεση στον κ. Σαμαρά λέγοντας « Ο κ. Σαμαράς, χωρίς να προκληθεί, σπεύδει να δηλώσει σε διεθνές μέσο ενημέρωσης ότι είναι πρόθυμος να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση. Πότε; Δύο μήνες μόνο μετά τις εκλογές, με ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα και με μια καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση κύριε Σαμαρά; Ή μήπως νοσταλγήσατε τη περίοδο των Καννών; Καθίστε εκεί στην αντιπολίτευση, συνηθίστε το γιατί θα μείνετε για πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι, πάρτε το χαμπάρι».

Αν. Σαμαράς: Αν οδηγήσετε την χώρα στα βράχια θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς απαντώντας στον πρωθυπουργό επέστρεψε το γάντι αναφορικά με τις απειλές. «Σας πείραξε ότι είπα ότι είπα για προανακριτική επιτροπή αν πτωχεύσετε την χώρα. Ομολογήσατε όμως ότι σκοπεύετε να μετατρέψετε την επιτροπή σας σε προανακριτική» είπε και πρόσθεσε «εσείς απειλείτε. Ανοίξατε την βεντάλια του λαϊκισμού σας με την περισσή αλαζονεία σας και έχετε την εντύπωση ότι  αν οδηγήσετε την χώρα στα βράχια δεν θα αναζητηθούν ευθύνες».

«Έχετε illusion ή delusion;» ρώτησε τον κ. Τσίπρα επιστρέφοντάς την σχετική σπόντα που του είχε πετάξει νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις κατηγορίες του πρωθυπουργού περι ανατροπής του κ. Γιώργου Παπανδρέου στις Κάννες είπε «πρώτη φορά θα έχει συμβεί τέτοια ανατροπή όταν ο τότε πρωθυπουργός  έχει συζητήσει και με εσάς ποιον αντικαταστάτη θα επιλέξει – εσείς του προτείνατε τον κ. Αρσένη – και σε εμένα είχε προτείνει πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς μέχρι να καταλήξουμε στον Παπαδήμο».

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Τσίπρας τον διέκοψε για να διορθώσει ότι τον κ. Αρσένη πρότεινε για την υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά τελικά επελέγη ο κ. Π. Πικραμμένος.
Στην συνέχεια ο κ. Σαμαράς απάντησε και στις κατηγορίες του πρωθυπουργού ότι «ονειρεύεται κυβέρνηση οικουμενική».

«Δεν μιλάμε για τα δικά μου όνειρα. Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω να βγούμε από τους δικούς σας εφιάλτες» είπε ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε «είπα ότι αν αυτή η συμφωνία βοηθά την χώρα θα την στηρίξω. Δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς. Λέμε ότι θα στηρίξουμε μεν αλλά δεν είμαστε δεδομένοι».

«Αν είναι έτσι με τις δικογραφίες γιατί μπλοκάρατε την συνταγματική αναθεώρηση που είχαμε ξεκινήσει» αναρωτήθηκε και συνέχισε  «Μιλάτε για προτεραιότητες. Εγω δεν είχα την εξεταστική αλλά να σώσω τον τόπο και αυτή συνεχίζω να έχω. Να σωθεί η Ελλάδα είναι το πρώτο κριτήριο».

Κατά την πρωτολογία του ο κ. Σαμαράς έκανε αρκετές αναφορές στο πρόσφατο άρθρο του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση για να υποστηρίξει πως «εντός 2,5 μηνών από το «πρώτη φορά Αριστερά» έχουμε οδηγηθεί στο «η Αριστερά του τίποτα»».

Στ. Θεοδωράκης: Ευθύνες γιατί δεν βγήκαμε ακόμα από τα Μνημόνια

Την ανάγκη αναζήτηση των αιτιών για τις οποίες η χώρα δεν έχει βγει ακόμα από τα Μνημόνια επισήμανε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης υποστηρίζοντας ότι «την ώρα που εμείς ασχολούμαστε για τους λόγους που μας οδήγησαν στα μνημόνια οι άλλες χώρες έχουν ήδη βγει από αυτό και αναπτύσσονται». Παράλληλα ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος για την απευθείας ανάθεση του εκσυγχρονισμού αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού. «Η κυβέρνηση έδωσε με τυμπανοκρουσίες 200 εκατομμύρια για την ανθρωπιστική κρίση» είπε ο κ. Θεοδωράκης για να προσθέσει «Και έδωσε 500 εκατομμύρια για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Χωρίς να το πει στη Βουλή, χωρίς να κάνει διαγωνισμό, στο άψε σβήσε 500 εκατομμύρια. Στην τιμή, δηλαδή, που είχε συμφωνηθεί από τους προηγούμενους τους οποίους  καταγγέλλετε. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζεται γρήγορα στους κανόνες του παλιού πολιτικού συστήματος». Είπε ότι το Ποτάμι συμφωνεί σε εφ’ όλης της ύλης συζήτησης που θα ξεκινά από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ σημειώνοντας «Να μιλήσουμε για τις ευθύνες των κυβερνήσεων που φόρτωναν το δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. 

Οι προσλήψεις από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Ιούνιο του 2009 έφτασαν τις 865.000! Να μιλήσουμε για τις ευθύνες των κομμάτων – και της αντιπολίτευσης – που δεν έθεσαν ποτέ θέμα δημόσιου χρέους». Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι παθογένειες του παρελθόντος που έφεραν την κρίση συνεχίζονται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. «Η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει για την ΕΡΤ, τις φυλακές Γ τύπου και για τους νέους που μας κουνάνε μαντίλι ούτε μια σκέψη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σημείωσε ότι «Είπε ο Υπουργός Επικρατείας ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ΜΜΕ που ζουν με δάνεια και δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Συμφωνούμε. Είναι απαράδεκτο! 

Αλλά μισά λόγια κύριε Υπουργέ! Το Ποτάμι έχει πει πριν τις εκλογές ότι πρέπει να μπει τάξη στο τηλεοπτικό σκηνικό. Πρέπει να σπάσει η τριγωνική σχέση MEDIA-Πολιτική-Τράπεζες. Δώστε προτεραιότητα, λοιπόν. Μην παζαρεύετε με τους νέους υποστηρικτές σας. Ανοίξτε τα χαρτία σας και φέρτε νόμο στη Βουλή». Επισήμανε ότι «Εμείς στην ελλάδα αντί να αναζητήσουμε μεγάλες συναινέσεις για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, επιμένουμε να παίζουμε ένα στείρο και αυτοκαταστροφικό παιχνίδι αντιπαράθεσης» εξηγώντας ότι «δε μιλάω για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μιλάω για συμμαχίες πάνω στις μεγάλες πολιτικές που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα. Μιλάω για τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα. Έναν νέο εκλογικό νόμο χωρίς το έκτρωμα – όπως το λέγατε παλιά – των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα». Σημείωσε τέλος ότι « Η αισιοδοξία και η ελπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μόνο δύο μήνες. Η αβεβαιότητα και η ανησυχία για την πορεία προς το άγνωστο είναι πάλι εδώ. Και δε θα φύγει με εξεταστικές».
 
Βενιζέλος: Μετατρέπετε την χώρα σε παρία της ευρωζώνης

Ολομέτωπη επίθεση στην διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει grexit όμως εχουμε ήδη πάει σε εσωτερική στάση πληρωμών. Θα είμαστε η τριτοκοσμική μαύρη τρύπα εντός του ευρώ. Ο παρίας της ευρωζώνης».

Εκτίμησε ότι μετά την φυγή των 11 δις ευρώ του ΤΧΣ η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «θα γίνει με το Κυπριακό πρότυπο».

Πρόσθεσε πως «αυτό που θα σας κάνουν είναι: Θα σας συσκευάσουν τα παλιά λεφτά και θα τα ξαναδώσουν πίσω με νέους αυστηρότερους όρους. Τα μνημόνιο 3 που θα είναι ταπεινωτικό. Τι σας πείραζε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα. Να κάνετε διαπραγμάτευση και να πάμε στην πιστοληπτική γραμμή;».

«Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ως επιχείρημα σε μια κομματική αντιπαράθεση. Καρφώνεται άγρια» είπε και πρόσθεσε  «Η εξαίρεση της περιόδου 2004 – 2009 δημιουργεί την εντύπωση ασυλίας».

«Θλιβερό να μας λέει ο κ. Τσίπρας να ερευνήσουμε πως έγινε η νοθευμένη αύξηση ελλείμματος. Υιοθετεί τις συνομωσίες του κ. Καμμένου» είπε και εξήγησε «Δεν γνωρίζει ότι η ΤτΕ προειδοποιούσε ότι το ταμειακό έλλειμμα είναι διψήφιο; Θα μας το πουν αυτό οι ειδικοί».
Υποστήριξε ότι «Η κυρία Κατσέλη έλεγε ως υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου να καταφύγουμε στο ΔΝΤ γιατί έχει χαμηλά επιτόκια».

Αναφορικά με τα γεγονότα των Καννών είπε «ο κ. Τσίπρας να ρωτήσει την κυρία Κατσέλη, την Παναρίτη, τον Κουρουμπλή, την Τζάκρη κ.α.».

« Τι έγινε στις Κάννες; Ότι έγινε στις Βρυξέλλες στην επταμερή!» συνέχισε την κριτική: « Στις Κάννες έγινε ότι δεν μπορεί κανείς να παίξει με δημοψήφισμα ή εκλογές. Ο κ. Τσίπρας έζησε προληπτικά τις Κάννες του. Θα πάει σε εκλογές και τι θα πει για την Θεσσαλονίκη; Στροφή στην υπευθυνότητα ή ρήξη και έξοδος από ευρώ;»

Υποστήριξε ότι εάν δεν υπήρχε το μνημόνιο «θα είχαμε άμεση απώλεια του 75% του ΑΕΠ και η ανεργία θα ήταν 60%. Αυτό ήταν το δίλημμα που αντιμετωπίσαμε τότε και σήμερα μας κατηγορείτε ότι αργήσαμε να κάνουμε το κούρεμα. Το 2004 το χρέος ήταν 180 δις ευρώ. Το 2009 360 δις ευρώ και σήμερα 320 δις ευρώ. Αν δεν είχε μεσολαβήσει το PSI το χρέος θα ήταν 400% ΑΕΠ. Θα ήμασταν χώρα του 4ου κόσμου. Τα 230 δις ευρώ που κουρεύτηκαν ήταν του ιδιωτικού τομέα διεθνώς και κουρεύτηκαν ονομαστικά 126 δις ευρώ σε καθαρή αξία 180 δις ευρώ. Όταν κουρέψτε ένα ευρώ ελάτε να συγκριθούμε».

Θ. Παφίλης: Κρύβουν πίσω από την εξεταστική ότι κινούνται στον ίδιο δρόμο
  
«Κρυφτούλι» πίσω από την πρόταση της εξεταστικής επιτροπής προκειμένου η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση να κρύψουν ότι κινούνται στον ίδιο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, κατήγγειλε, μιλώντας από την πλευρά του στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.  «Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις ειλικρινείς στον ελληνικό λαό. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, να βρούμε τις σκοτεινές πλευρές των μνημονίων. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση. Όμως η συνολικότερη εμπειρία μας έδειξε ότι οι σκοτεινές πλευρές παρέμειναν σκοτεινές», είπε ο κ. Παφίλης και ζήτησε από τα κόμματα «να πουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στα μνημόνια». ίπε επίσης ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στην Επιτροπή για την «αλήθεια για το χρέος» γιατί δεν θέλει να νομιμοποιήσει αυτό που επιχειρούν να κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Να χωρίσουν δηλαδή το χρέος σε καλό και κακό. «Μια λύση υπάρχει. Μονομερής διαγραφή του χρέους», ανέφερε ο κ. Παφίλης.
 
Ν. Μιχαλολιάκος: Δεν χρειάζεται Εξεταστική, αφού δεν εξασφαλίσαμε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο Μνημόνιο
 
Με το ερώτημα «αν χρειάζεται Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο αφού δεν εξασφαλίσαμε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο;» απευθύνθηκε στη Βουλή ο γραμματέας της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος, επισημαίνοντας πως «αν ήταν προδότες αυτοί που υπέγραψαν τα προηγούμενα μνημόνια, τότε είναι κι αυτοί που θα υπογράψουν το νέο Μνημόνιο, όπως κι αν το ονομάσουν». Εκτίμησε δε, πως η Εξεταστική δεν θα αποφέρει αποτελέσματα αφού δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνες στα πολιτικά πρόσωπα, δεδομένου του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Την ίδια πεποίθηση εξέφρασε και για την Επιτροπή αλήθειας για το δημόσιο χρέος επισημαίνοντας πως απαιτείται προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς και άμεση καταγγελία του Μνημονίου.

Ν. Νικολόπουλος: Η εξεταστική επιτροπή θα γράψει ιστορία

Την πεποίθηση ότι «η σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής γράφει ιστορία και μπορεί να γράψουν ιστορία και τα αποτελέσματά της», εξέφρασε μιλώντας στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος. «Γι΄αυτό είδατε να ανησυχεί τόσο πολύ ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς. Γιατί εμείς, ως πρόσωπα πολιτικά, θα παρέλθουμε και θα ξεχαστούμε. Η αλήθεια όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η πορεία της Ελλάδας προς την κρίση και εντός αυτής, όπως θα καταγραφεί στην εξεταστική επιτροπή, θα μείνει στην εθνική συλλογική μνήμη» είπε ο κ Νικολόπουλος.


http://www.protothema.gr/

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X