Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο, προκειμένου «να διερευνηθεί αν πρόκειται απλώς για πολιτικές αποφάσεις ή αν πίσω από τις πολιτικές αποφάσεις κρύβονται και άλλα συμφέροντα», ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι ετοιμάζει προανακριτικές επιτροπές για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και απέρριψε τα σενάρια οικουμενικών στα οποία πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος της Ν.Δ.Ο Αντ. Σαμαράς του επεσήμανε ότι δεν πήγε στις Κάννες, αλλά ο πρωθυπουργός του διευκρίνισε ότι «προφανώς είναι σχήμα λόγου». Και συνέχισε αναφερόμενος στα σενάρια οικουμενικών κυβερνήσεων: «Κάτι ξέρει και τώρα ο Αντ. Σαμαράς. Σπεύδει να δηλώσει σε ξένα ΜΜΕ ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση».


Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο της Ν.Δ. ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: «Σας ζήτησε κανείς να μπείτε αυτές τις μέρες σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ξέρω; Ή μήπως νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών; Αν τη νοσταλγήσατε, καθίστε εκεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης να συνηθίσετε. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι».


 


Το περιεχόμενο της εξεταστικής


Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τα θέματα για τα οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις μέσα από την εξεταστική επιτροπή:


1. Τη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος που ξεκίνησε το 2009 και έκλεισε το φθινόπωρο του 2010 από την κυβέρνηση Παπανδρέου.


2. Γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος αύξησε τη δυνατότητα να «παίζουν αέρα» στο Χρηματιστήριο από 3 σε 10 μέρες μετατρέποντας το Τ+3 σε Τ+10.


3. Τι έγινε στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011.


4. Πώς ανετράπη ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ποιος ο ρόλος του Αντώνη Σαμαρά μετά τις Κάννες για τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου.


5. Τι συμβαίνει τώρα με τον Α. Σαμαρα και ζητά τώρα οικουμενική κυβέρνηση δύο μήνες μετά τις εκλογές.


6. Τι πέτυχε το PSI, που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία και προστάτευσε τις τράπεζες, ιδιαίτερα τις γερμανικές.


7. Να εξεταστεί τι έγινε με την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Πώς κρίθηκαν βιώσιμες οι ιδιωτικές τράπεζες και όχι η δημόσια Αγροτική Τράπεζα. Τι έγινε στη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.


8. Για ποιο λόγο ψηφίστηκαν οι διατάξεις της παροχής ασυλίας. «Γιατί χρειάζονταν αυτές οι διατάξεις ασυλίας αν όλα γινόντουσαν σύμφωνα με τον νόμο;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.


 


Πρόταση Ν.Δ.: Να ρωτήσουμε και τους… πρωτόπλαστους για το Μνημόνιο;


Αναφερόμενος στην πρόταση της Ν.Δ. να συσταθεί εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τι έγινε από το 1981 μέχρι σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε: Αφού θέλατε τόσο πολύ να να διερευνηθεί η περίοδος από το 1981, γιατί επί δυόμισι χρόνια δεν φέρατε την πρόταση; Όλες σας οι κινήσεις είναι υποκριτικές». Στην πραγματικότητα «ουδόλως το επιθυμείτε. Ούτε ένα χαρτάκι, ούτε μια πέτρα δεν θέλετε να σηκώσουμε για να βρούμε τι κρύβεται από κάτω» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι με την πρόταση της Ν.Δ. θα χαθεί η αιτιώδης συνάφεια απέναντι στα γεγονότα. «Θα μπορούσαμε ακόμη και στο ζεύγος των πρωτοπλάστων να απευθυνθούμε να πάρουμε απαντήσεις» υπογράμμισε με νόημα…


 


Ο Α. Σαμαράς έχει ήδη στήσει προανακριτικές


Ο Αλ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση της Ν.Δ. και προσωπικά του Αντ. Σαμαρά. «Αποκαλυφθήκατε. Μέχρι τώρα είχαμε την αίσθηση ότι παραμονεύετε στη γωνία προσμονώντας μήπως αποτύχουμε και δικαιωθείτε. Σήμερα μας απειλείτε ότι η αποτυχία θα έρθει και θα κάνετε και ανακριτική επιτροπή. Αυτό το κάνετε σε μία κυβέρνηση που ανέλαβε προ δύο μηνών» είπε και υπογράμμισε: «Κατηγορείτε εμάς, εσείς που έχετε ετοιμάσει ήδη τις ανακριτικές επιτροπές».


Επεσήμανε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας και το "άδειασμα" του Κ. Καραμανλή από τον Αντ. Σαμαρά. «Μας είπατε ότι δεν έφερε το Μνημόνιο την κρίση, αλλά η κρίση το Μνημόνιο, δηλαδή τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή. Μην ντρέπεστε, βγείτε και πείτε το καθαρά, κύριε Σαμαρά» τόνισε χειροκροτούμενος.Ανοίκεια συμπεριφορά Ευ. Βενιζέλου


Το ίδιο επικριτικός ήταν και για την επιστολή Βενιζέλου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επειδή συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος. «Ανοίκεια συμπεριφορά στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, που συμμετείχε σε μία πολιτική εκδήλωση δίνοντας κύρος με το κύρος του» σχολίασε ο πρωθυπουργός.


Με αφορμή την επισήμανση του προέδρου της Ν.Δ. ότι υπάρχουν μόνο δύο εκδοχές, ή το Μνημόνιο ή η καταστροφή, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε τη «στρατηγική σύγχυση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε πως τώρα «η χώρα έχει μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με ψηλά το κεφάλι και θάρρος και κερδίζει καθημερινά την υποστήριξη του ελληνικού λαού».


«Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα υποτελής και υποταγμένη. Απώλεσε μεγάλο μέρος της οικονομικής της δύναμης, αλλά πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι είναι χώρα κυρίαρχη, έχει γεωστρατηγική δυναμική και είναι μία χώρα που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της ούτε οι εταίροι ούτε οι δανειστές. Θα το διαπιστώσετε και εσείς και οι εταίροι και δανειστές» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό.


avgi.gr