Σωτήρης Τσιόδρας: Ο άνθρωπος που κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και «ρίχνεται» καθημερινά στη μάχη κατά του κορωνοϊού – Το προφίλ του ιατρού που έχει 7 παιδιά και ψέλνει σε εκκλησίες

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο άνθρωπος που ενημερώνει όλους τους Έλληνες καθημερινά, τα απογεύματα, για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Το μόνο του μέλημα είναι να υπηρετεί την επιστήμη του και να σώζει ζωές. Μετρημένος και με εμφανή ενσυναίσθηση για τα όσα βιώνουμε, παραμένει απόλυτα ψύχραιμος και πιστός στο καθήκον του. Ο Έλληνας ιατρός είναι παθολόγος με ειδικότητα ειδικού λοιμωξιολόγου.

Γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας αλλά κατάγεται από το Νεοχώρι Αργολίδας

Γεννημένος στις 13 Οκτωβρίου 1965 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, κατάγεται από το Νεοχώρι Αργολίδας. Είναι ο άνθρωπος που επελέγη εξ αρχής από το υπουργείο Υγείας, την 1η Φεβρουαρίου 2020, ως εκπρόσωπος τύπου του για τις ανακοινώσεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, όντας επικεφαλής της αντιμετώπισής της.

Οι σπουδές του λαμπερές και από μικρός ξεχώριζε ως μαθητής. Αποφοίτησε το 1984 από το 15ο Λύκειο Αθηνών με γενικό βαθμό «19 7/13» και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1986 πήγε στην αντίστοιχη σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γενικό βαθμό μαθημάτων από τα Ιωάννινα «8,96».

https://www.youtube.com/watch?v=GHqnZyN-1YQ

Από μικρός ήταν άριστος μαθητής

Τον Μάρτιο του 1991 έγινε κάτοχος πτυχίου των Αθηνών με βαθμό: «Άριστα» και παράλληλα το ίδιο έτος έλαβε Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος από τη Νομαρχία Αθηνών. Ξεκίνησε την κλινική του εκπαίδευση και απόκτηση κλινικής εμπειρίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο 401 ΓΣΝΑ (1992 – 1993).

Εκεί είχε την δυνατότητα να εκπαιδευθεί στη Γενική Παθολογία και στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με μια σειρά από ενδιαφέροντες ρευματολογικούς ασθενείς. Μάλιστα, από το 1991 μέχρι και το 1993 υπηρέτησε στον Στρατό Ξηράς, ως ιατρός και από το 1993 ως το 1994 υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας.

https://www.youtube.com/watch?v=FlTQMb9csYM

Από το 2010 είναι Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν» ενώ είναι και Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός Σύμβουλος του ΚΕΕΛ (Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η λαμπερή καριέρα στο εξωτερικό

Η καριέρα του όμως, δεν είναι μόνο εγχώρια αλλά έχει ανοίξει τα… φτερά του και στο εξωτερικό όταν το 1993 πέρασε τις εξετάσεις United States Medical Licencure Examination (USMLE) step I και United States Medical Licencure Examination (USMLE) step IΙ και το 1995 το step IΙI.

Κατά τα έτη 1994 – 1997, έγινε Εσωτερικός Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας στο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ και από το 1997 έως το 2001, Εσωτερικός Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard (Harvard Medical School), Boston, MA.

Να σημειωθεί πως από το 1998 ως το 2001 πήρε και διατήρησε τον τίτλο «Υπότροφος Ερευνητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Research fellow Harvard Institute of Medicine, Boston, MA.)», ενώ τον Οκτώβριο του 1997 έλαβε άδεια άσκησης Ιατρικού Επαγγέλματος από την Πολιτεία της Μασσαχουσέττης (Common wealth of Massachusetts) των ΗΠΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=TfbmRB0j2bo

Έχει 7 παιδιά και συνηθίζει να ψέλνει κάθε Κυριακή σε εκκλησία της Κηφισιάς

Και παρότι τόσο η εμπειρία του όσο και η επιστημονική του κατάρτιση ήταν μεγάλη, δεν έμεινε στο εξωτερικό, μα γύρισε στην Ελλάδα. Έτσι, τόσο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ, στις ΗΠΑ, όσο και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, ήταν ο υπεύθυνος γιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης.

Ο ίδιος είναι χαμηλών τόνων και όσο πλούσια είναι η εκπαιδευτική και η επαγγελματική του ζωή, άλλο τόσο είναι και η οικογενειακή και η προσωπική του όντας πατέρας 7 παιδιών. Όμως, με όλες αυτές τις υποχρεώσεις και το βαρύ «φορτίο» που… σηκώνει, είναι καλό να βρίσκει και λίγο ελεύθερο χρόνο για να ασχολείται με το χόμπι του.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κορωνοϊού λοιπόν, είναι μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας, και μέχρι πρόσφατα συνήθιζε να ψέλνει κάθε Κυριακή σε εκκλησία της Κηφισιάς, όπου κατοικεί.

Η στιγμή που «λύγισε» on air

Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα μίλησε το τρίτο Σάββατο του Μαρτίου του 2020 ο Σωτήρης Τσιόρδας, για την ανάγκη να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους. Ο γνωστός λοιμοξιολόγος την ώρα που μιλούσε για τα νέα κρούσματα, δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του αναφερόμενος στους ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τους ηλικιωμένους και τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, «λύγισε». Ο ιατρός απάντησε με… σπασμένη φωνή ότι «αυτοί είναι οι μανάδες και οι πατεράδες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες. Η ιατρική του 2020 πρέπει να ενισχύσει την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων».

https://www.youtube.com/watch?v=qYd4f94Rq6s

Τα σχόλια από την Έλενα Ακρίτα

Με τον ακούραστο λοιμωξιολόγο να έχει κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου για τον καθησυχαστικό και ήρεμο λόγο του, από πολλούς θεωρείται το «πρόσωπο της χρονιάς». Μάλιστα, ανάμεσα στους χρήστες που θέλησαν να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για τον σπουδαίο επιστήμονα ήταν και η Έλενα Ακρίτα.

Με μια λιτή ανάρτηση εξύμνησε το έργο του: «Σωτήρης Τσιόδρας, ο άνθρωπος της χρονιάς», έγραψε στο Facebook με το post να συγκεντρώνει χιλιάδες likes, ενώ λίγες ημέρες αργότερα τον κατηγόρησε πως «περνάει λάθος μήνυμα σε λάθος ώρα». Αφορμή στάθηκε το γεγονός πως ο Σωτήρης Τσιόδρας έψαλλε σε εκκλησία.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κώστας Βουτσάς: «Έφυγε» από τη ζωή ο αιώνιος… έφηβος του ελληνικού κινηματογράφου και… σκλάβος των γυναικών – Τα φτωχά παιδικά χρόνια, ο λόγος που άλλαξε το επώνυμό του και η πρώτη του δουλειά σε πανηγύρι

Βασίλης Χήτος: Πώς γλίτωσε από θαύμα ο Έλληνας επιχειρηματίας και η σύζυγός του – Το σοβαρό τροχαίο, οι απειλές κατά της ζωής του και ο κεραυνοβόλος έρωτας του «Mr. Ζαγόρι» με τη Βραζιλιάνα σχεδιάστρια Καρολίνα ντε Σόουζα

Σωτήρης Χατζάκης: Ο… Μπαζίλ Ζαχάρωφ από το «Κόκκινο Ποτάμι» αποκαλύπτεται – Το παρασκήνιο της απομάκρυνσής του από το Εθνικό Θέατρο, το μεγάλο λάθος της ζωής του και η όμορφη σχέση του με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

Δημήτρης Κοντομηνάς: Ο επιχειρηματίας που έχτισε μια «αυτοκρατορία» και κατάφερε να βγάλει 1,3 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια – Ο λόγος που αποφάσισε να πουλήσει όλες τις μετοχές του στον Alpha και τα σοβαρά προβλήματα υγείας

Κώστας Καίσαρης: Ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών» που στολίζει όλη τη σόουμπιζ, πάντρεψε την κόρη του – Ο παραμυθένιος γάμος, οι εκλεκτοί καλεσμένοι και η δεξίωση… υπερπαραγωγή

Σχετικά άρθρα