Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων μέσων για τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν
Οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων μέσων για τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν  thumbnail

Οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων μέσων για τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν


Επιφυλάξεις έως και δυσφορία εκφράζει ο δυτικός Τύπος για το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ρωσική πρωτεύουσα, εγείροντας  το ερώτημα του πιθανού «αντιτίμου» σε ενδεχόμενες ρωσικές κινήσεις καλής θέλησης.  


Με τίτλο «Αγορά ροδάκινων ή Μετρητά;», το CNN υποστηρίζει πως «ειδικοί, αξιωματούχοι και Ευρωπαίοι ηγέτες αναρωτιούνται τι είδους οικονομική συμφωνία θα επιτύχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν».


Όπως επισημαίνει, «αναμένεται να αναστείλει η Μόσχα το εμπάργκο στην αγορά ελληνικών τροφίμων». Το CNN υπενθυμίζει, επίσης, τις παραδοσιακές σχέσεις Αθήνας-Μόσχας (και λόγω του συνεκτικού δεσμού της Ορθοδοξίας), υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα δεν έχει αναγνωρίσει την σχεδιασμένη από τις ΗΠΑ ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, την οποία έχει καταγγείλει η Μόσχα.


Επιφυλάξεις για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα  εκφράζει το πρακτορείο Bloomberg σημειώνοντας ότι ενώ ο Τσίπρας αναζητά τρόπος να εξοικονομήσει ή να αντλήσει χρήματα, ο Πούτιν  αναζητά ένα σύμμαχο που να υπονομεύσει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαμάχη στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του πετρελαίου έχουν πλήξει τη Ρωσία,  ενώ και η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της στην Ευρώπη για να λάβει περισσότερα κεφάλαια στήριξης, υποστηρίζει  το Bloomberg.


Ο βρετανικός Guardian γράφει πως καθώς η Αθήνα «υποφέρει από την ισχυρότερη οικονομική ασφυξία των τελευταίων δεκαετιών, το ταξίδι γίνεται Μόσχα μεταξύ εικασιών πως ο Πούτιν μπορεί να κάνει στον έλληνα πρωθυπουργό μία προσφορά για οικονομική βοήθεια που θα έβρισκε δύσκολο να αρνηθεί».


H ισπανική El Pais, στο πρώτο της θέμα στην ιστοσελίδα της το πρωί της Τετάρτης, αναφέρει: «Η Ευρώπη κοιτάζει με καχυποψία τα σχέδια του Τσίπρα», λέγοντας πως η προσέγγιση Αθήνας και Μόσχας «προξενεί ανησυχία», και μάλιστα σε μία συγκυρία «υψηλότατης έντασης».


«Οι δύο συγκρούσεις που απασχολούν περισσότερο τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η κατάσταση στην Ουκρανία και η κρίση του ελληνικού χρέους, συγκλίνουν αυτές τις δύο ημέρες στη Μόσχα» με την επίσκεψη Τσίπρα, γράφει χαρακτηριστικά.


Είναι θεμιτή, γράφει, το Spiegel  η προσέγγιση της Ελλάδας, ως κυρίαρχου κράτους, με τη Ρωσία για μέτρα που θα ελαφρύνουν την πίεση -όπως για παράδειγμα η μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο- αλλά «όχι το στήσιμο της επίσκεψης στη Μόσχα ως κίνηση απειλής απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους».


kontranews.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X