Αρχική / Ψυχολογία / Συγχώρεση / Πάσχα: Τρόποι να συγχωρείς ακόμα και όταν είναι δύσκολο
Πάσχα: Τρόποι να συγχωρείς ακόμα και όταν είναι δύσκολο thumbnail

Πάσχα: Τρόποι να συγχωρείς ακόμα και όταν είναι δύσκολο

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν κάνει λάθη, άλλοι μικρότερα και άλλοι μεγαλύτερα.Έχουμε κάνει πράγματα επιπόλαια, πληγώνοντας κάποιον άλλον και μπορεί να ταμετανιώσαμε την ίδια στιγμή ή πολύ αργότερα. Αν έχεις βρεθεί ποτέ στη θέση εκείνουπου ζητάει συγχώρεση, τότε μπορείς και να καταλάβεις την αξία της. Αν πάλι έχειςβρεθεί στη θέση εκείνου που προδόθηκε, τότε θα ξέρεις πόσο δύσκολο είναι το νασυγχωρείς.


Γράφει η ψυχολόγος, Ειρήνη Κατσαρού.


Ειρήνη Κατσαρού


Τί σημαίνει συγχώρεση; Η λέξη συγχώρεση ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις  σύν+ χωρέω χῶρος. Ανλοιπόν  βασιστούμε  σε  αυτή  την  εξήγηση  όταν  κάποιοος  συγχωρεί  σημαίνει  ότιυποχωρεί, ότι δίνει χώρο στον άλλον για να χωρέσουν και οι δύο, να υπάρξουν μαζί.Όταν  συγχωρείς  κάποιον  δεν  σημαίνει  ότι  επικροτείς  την  πράξη  του  ή  ότι  έχεις ξεχάσει. Αν η ψυχή σου τραυματίστηκε, το τραύμα θα παραμένει πάντοτε εκεί. Στηναρχή θα σε πονάει πολύ, καθώς όμως ο χρόνος θα περνά, ο πόνος θα γλυκαίνει


Όταν  συγχωρείς  κάποιον  δεν  σημαίνει  ότι  επικροτείς  την  πράξη  του  ή  ότι  έχεις ξεχάσει. Αν η ψυχή σου τραυματίστηκε, το τραύμα θα παραμένει πάντοτε εκεί. Στηναρχή θα σε πονάει πολύ, καθώς όμως ο χρόνος θα περνά, ο πόνος θα γλυκαίνει. Η συγχώρεση είναι δύσκολο πράγμα, αφού απαιτεί από το άτομο ταπεινότητα, θάρρος,κατανόηση,  μεγαλοψυχία.  Η  συγχώρεση  μπορεί  να  οριστεί  ως  "η  γαλήνη  και  ηκατανόηση  που  προέρχεται  κατηγορώντας  λιγότερο  όποιον  σας  έχει  βλάψει,λαμβάνοντας  την  όλη  εμπειρία  λιγότερο  προσωπικά  και  σταματώντας  να παραπονιέστε".


Ποια βήματα βοηθούν να φτάσεις στη συγχώρεση;


Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την περίπτωση εκείνη κατά την οποία θέλετενα τα ξαναβρείτε με το άτομο που σας πλήγωσε, ααλλά νιώθετε ότι δεν μπορείτε. Ταπαρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε:Για να συγχωρέσεις κάποιον θα πρέπει πρώτα από όλα να το θέλεις . Για  να τοθέλεις  θα  πρέπει  να  ξέρεις  ότι  αξίζει..  Θα  πρέπει  δηλαδή  να  πιστεύεις  ότι  έχειμετανιώσει πραγματικά, ότι δεν σκοπεύει επαναλάβει την ίδια συμπεριφορά και ότιτο να τον συγχωρέσεις τελικά θα σε ωφελήσει με κάποιον τρόπο.


Βρες το  νόημα αυτής της αρνητικής εμπειρίας για σένα.  


Έμαθες  κάτι  για  τον εαυτό σου, για τους άλλους ή για τις σχέσεις σου μαζί τους, από αυτή την εμπειρία;Μέσα από ό,τι βιώνουμε, θετικό ή αρνητικό, πάντοτε μπορούμε να κερδίσουμε έναμάθημα που θα μας κάνει καλύτερους ως ανθρώπους. Αρκεί βέβαια να έχουμε ταμάτια μας ανοιχτά.Εξέφρασε τα αρνητικά σου συναισθήματα. Το να συσσωρεύεις μέσα σου μεγάλεςποσότητες αρνητικών συναισθημάτων, μπορεί να σου δημιουργήσει σοβαρά ψυχικάκαι  σωματικά προβλήματα. Μην κρατάς μέσα σου όσα σε πονούν, άφησε κάποιο πρόσωπο  που  εμπιστεύεσαι  να  σε  ακούσει  και  να  σε  βοηθήσει  να  δεις  πιο αντικειμενικά τα πράγματα.


Μπες στη θέση του άλλου.


Προσπάθησε να καταλάβεις τί τον οδήγησε εκεί, ποιέςανάγκες, ποιές ελλείψεις, ποιά βιώματα. Προσπάθησε να νιώσεις όπως αισθάνθηκεόταν έκανε το "λάθος". Για παράδειγμα, κάποιος που σου μίλησε πολύ σκληρά καιάδικα, μπορεί να ήταν κάποτε ο ίδιος θύμα λεκτικής ή σωματικής βίας. Ίσως είχεσυσσωρεύσει πολύ θυμό τον οποίο λανθασμένα ξέσπασε σε σένα. Έτσι θα μπορέσειςνα καταλάβεις και να κερδίσεις μια εξήγηση για αυτό που σε πλήγωσε. Δες και το δικό σου μερίδιο ευθύνης. Μήπως πρώτα τον πλήγωσες εσύ; Μήπως εσύδεν κατάλαβες τις  ανάγκες του;  Μήπως εσύ του έδωσες χώρο να σε βλάψει;  Γιαπαράδειγμα  μια  γυναίκα  που  την  απάτησε  ο  σύντροφός  της,  μπορεί  τελικά  νακαταλάβει ότι εκείνη τον οδήγησε εκεί μέσα από την ψυχρότητά και την αδιαφορίατης. Φυσικά, κάποιες φορές μπορεί να μην ισχύει τίποτα από όλα αυτά.


Αποδέξου τον ίδιο, αλλά και το λάθος του.


Αυτό το λάθος είναι ένα κομμάτι του,όσο και αν σε πληγώνει. Για να μπορέσεις να είσαι πάλι κοντά με αυτό το άτομο θαπρέπει  να  αποδεχτείς  την  "κακή  του  πλευρά"  χωρίς  όμως  αυτό  να  σημαίνει  ότισυμφωνείς με αυτό που έκανε ή ότι θα δεχτείς να ξαναγίνει. Αλλά παράλληλα σκέψουότι αυτό το μεμονωμένο λάθος του μπορεί και να μην τον χαρακτηρίζει γενικότεραως άνθρωπο. Σκέψου τα θετικά του στοιχεία. Όλα όσα έκανε ήταν αρνητικά; Δεν έκανε τίποταθετικό; Ένα λάθος δεν είναι δίκαιο να διαγράφει όλα τα υπόλοιπα. Καλό θα ήτανλοιπόν να ξεχωρίσεις τις καλές από τις κακές στιγμές και να βάλεις τα πράγματα σεμια σωστή θέση στο μυαλό σου. Μπορεί για παράδειγμα να είσαι θυμωμένος με τους γονείς σου που δεν σε στήριξαν στις προσωπικές σου επιλογές, αλλά σκέψου πόσαάλλα θετικά έκαναν για εσένα.


Αναλογίσου τί είναι αυτό που σε εμποδίζει να συγχωρέσεις. Όλοι έχουμε κάποιεςπεποιθήσεις  για  μας,  για  τους  άλλους,  για  τη  ζωή  γενικότερα.  Στηριζόμαστε  σεκάποιες  αξίες  και  σε  κάποια ιδανικά.  Περιοριζόμαστε  από κάποια πρέπει,  κάποιαταμπού, κάποιους άγραφους κανόνες που συνήθως δόθηκαν σε μας από τους γονείςμας και όχι μόνο. Ψάξε και βρες τι από όλα αυτά δεν σε αφήνει να συγχωρέσεις, ανείναι πραγματικά δική σου επιλογή και αν μπορείς να το αλλάξεις. Για παράδειγμα,ένας άντρας δεν κατάφερε να πετύχει επαγγελματικά και δεν μπορεί να συγχωρήσειτον εαυτό του, γιατί οι γονείς του τον γαλούχησαν με την ιδέα ότι πρέπει πάντοτε ναείναι τέλειος σε όλα, διαφορετικά δεν αξίζει τίποτα. Αν καταλάβει ότι αυτό δεν είναικάτι  που ισχύει  πραγματικά και   ότι  δεν είναι  κάτι  που ο ίδιος πιστεύει,  τότε θαμπορέσει να συγχωρέσει τον εαυτό του.


Άφησε ελεύθερο τον εαυτό σου να δεθεί και να εμπιστευθεί ξανά.


Ο φόβος για μιαμελλοντική  επανάληψη  του  "λάθους"  είναι  λογικό  να  υπάρχει,  αφού  το  άτομο προσπαθεί να προστατευτεί συναισθηματικά. Όμως, αυτή η προσπάθεια είναι πολύψυχοφθόρα και για τους δυο. Είναι προτιμότερο να αφεθείς και να νιώθεις ελεύθεροςκαι αληθινός, παρά να καταπιέζεις τα συναισθήματά σου, χάνοντας έτσι τη ουσία τωνπραγμάτων. Η συγχώρεση έχει  αποδειχτεί  ότι  μειώνει  τον θυμό,  την κατάθλιψη και  το άγχος.Οδηγεί  σε  εντονότερα  συναισθήματα  ελπίδας,  γαλήνης,  συμπόνιας  καιαυτοπεποίθησης. Η συγχώρεση οδηγεί τόσο σε υγιείς σχέσεις όσο και στη σωματική υγεία.  Επίσης,  επηρεάζει  τη συμπεριφορά μας,  και  μας  κάνει  πιο  ανοιχτούς  στηνκαλοσύνη, την ομορφιά και  την αγάπη.  Άρα γιατί να επιλέξουμε την κακία,  ότανμπορούμε μέσα από τη συγχώρεση να κάνουμε τον εαυτό μας και τους άλλους πιοευτυχισμένους και υγιείς; 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X