Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / «Πρωτιά» για τους Έλληνες στα φορολογικά βάρη
«Πρωτιά» για τους Έλληνες στα φορολογικά βάρη thumbnail

"Πρωτιά" για τους Έλληνες στα φορολογικά βάρη

Σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές καταλήγει σχεδόν ο μισός μισθός των Ελλήνων εργαζομένων, την ώρα που ο μέσος όρος στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης "αγγίζει" το 27%, όπως προκύπτει από έρευνα σε 34 χώρες μέλη του.


Η έρευνα αποτυπώνει τα επίπεδα υπερφορολόγησης στην Ελλάδα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τα ευρήματα της στη χώρα μας οι οικογένειες με παιδιά φορολογούνται αναλογικά περισσότερο από τους φορολογούμενους χωρίς οικογένεια. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία -και αφού ληφθούν υπόψη τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται- οι οικογένειες με παιδιά φορολογούνται κατά 3% περισσότερο από τους φορολογούμενους χωρίς οικογένεια, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ η φορολόγηση των οικογενειών με παιδιά είναι κατά 9% χαμηλότερη.


Μετά την Ελλάδα σε ότι αφορά το επίπεδο φορολόγησης των οικογενειών με παιδιά, ακολουθούν το Βέλγιο (40,6%) και η Γαλλία (40,5%) ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στη Νέα Ζηλανδία (3,8%), στη Χιλή (7%), την Ελβετία (9,8%) και την Ιρλανδία(9,9%).


Σε ότι αφορά το επίπεδο φορολόγησης των φορολογούμενων χωρίς οικογένεια, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 14η θέση στον κατάλογο του ΟΟΣΑ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Βέλγιο και ακολουθούν η Αυστρία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Φινλανδία ενώ στην τελευταία θέση με τη μικρότερη επιβάρυνση στο εισόδημα βρίσκεται η Χιλή.


Το ποσοστό των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί της αμοιβής στην κατηγορία αυτή φθάνει στο 40,4% (39,1% το 2000), έναντι 36% του μέσου όρου στον ΟΟΣΑ (36,7% το 2000).


Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το άθροισμα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί των αμοιβών αυξήθηκε κατά 3,1 μονάδες το 2011 σε σχέση με το 2010, ενώ μειώθηκε κατά 2,8 μονάδες το επόμενο διάστημα.


Έτσι, συγκρίνοντας τα βάρη από φόρους και εισφορές μεταξύ 2010 και 2014 διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση για τον μέσο άγαμο εργαζόμενο χειροτέρεψε, καθώς καταγράφεται αύξηση των βαρών κατά 1,3% -από 39,1% που ήταν το 2010 σε 40,4% που έφτασε το 2014- όταν την ίδια περίοδο στις χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφεται μείωση κατά 0,7%, από 36,7% το 2010 σε 36% το 2014.


efsyn.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X