Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Περισσότερα από 200 δισ. θα κόστιζε στην Ευρώπη ένα «Grexit»
Περισσότερα από 200 δισ. θα κόστιζε στην Ευρώπη ένα «Grexit»  thumbnail

Περισσότερα από 200 δισ. θα κόστιζε στην Ευρώπη ένα "Grexit"


Ένα ενδεχόμενο «Grexit» θα ήταν μία δραματική καταστροφή, για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, αφού θα προκαλούσε ζημιές τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ, συμπεράνει σε ανάλυσή της η Exotix. Το κόστος για την Ευρώπη θα ήταν τεράστιο, τόσο σε πολιτικό όσο και σε Οικονομικό επίπεδο.


Η Exotix, αμέσως μετά από τις εκλογές είχε προβλέψει τις δυσκολίες που θα ακολουθούσαν στην διαπραγμάτευση και την επίτευξη οικονομικής συμφωνίας ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση και τους διεθνείς δανειστές της, όπως αναφέρει συγκεκριμένα, «Έχει ξοδευτεί πολύς χρόνος και σημαντική καλή θέληση σε αντιπαραγωγικές αντεγκλήσεις και κωλυσιεργία και από τις δύο πλευρές».


Η εταιρία, εντοπίζει την  αβεβαιότητα σαν έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας, που έχει προκαλέσει σαν άμεσο αποτέλεσμα, σημαντική φυγή καταθέσεων, ενώ έχουν παράλληλα, έχουν επιδεινωθεί και οι επιδόσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο.


Σύμφωνα με τους έμπειρους αναλυτές η κυβέρνηση τώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς τα ταμειακά αποθέματά της έχουν σχεδόν εξαντληθεί.


Η κατάσταση αυτή σκορπά ανησυχία στους δανειστές, έχει αυξήσει τους φόβους για επικείμενη στάση πληρωμών και έξοδο της χώρας, από την ευρωζώνη.
Σε αυτό το σημείο, να θυμίσουμε ότι η έλλειψη ρευστότητας, είναι μία κατάσταση, στην οποία έχουν οδηγήσει οι πιέσεις των ίδιων των δανειστών, σε μία προσπάθεια να υπερκεράσουν τις διαπραγματευτικές άμυνες της ελληνικής πλευράς και να την οδηγήσουν σε μία νέα μνημονιακή συμφωνία.  


Στην πολιτική του ανάλυση, ο οίκος, εκτιμά ότι τα εμπλεκόμενα μέρη, έχουν συμφέρον να αποφευχθεί ένα Grexit. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σε καμία περίπτωση μια πολιτική εντολή να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, ο οποίος σίγουρα θα ρίξει την χώρα σε πολιτικό και οικονομικό χάος.


Ενώ από την άλλη πλευρά, μια τέτοια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε σημαντικές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις για το σύνολο της Ευρώπης.


Όπως αναφέρει η Exotix στην ανάλυση της, «Οι υπολογισμοί μας αποδεικνύουν ότι οι πιθανές ζημιές για τον επίσημο τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από ένα Grexit που θα προκαλούσε μια ελληνική χρεοκοπία, θα ανερχόταν σε 200 δισ. ευρώ».


Αυτό το αποτέλεσμα, αν και η χώρα μας αντιστοιχεί σε μόλις 3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, θα έφερνε σημαντικές οικονομικές απώλειες στα θεσμικά όργανα, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απαιτώντας μια άμεση και σημαντική ανακεφαλαιοποίηση και ενδεχομένως, δημιουργώντας πανικό στις αγορές.


kontranews.gr


 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X