Διπλός ο στόχος του Βαρουφάκη στις ΗΠΑ

Του Τάσου Δασόπουλου 

Στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση και κατανόηση από τους εκπροσώπους των θεσμών θα αναζητήσει από αύριο (16/04) στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος πετά σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες προς την πρωτεύουσα των ΗΠΑ 

Ο Ελληνας υπουργός θα συναντηθεί την Πέμπτη στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της δεξίωσης για την ημέρα της Ανεξαρτησίας μας που θα γίνει στον Λευκό Οίκο.

Αποστολή του υπουργού οικονομικών θα είναι να εξηγήσει στον Αμερικανό πρόεδρο τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης που κάνει και τους στόχους που έχει θέσει για την οικονομική της ανάκαμψη.

Νωρίτερα την ίδια μέρα θα συναντηθεί επίσης με τον Γερμανό ομόλογό του κ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πλαίσιο ημερίδας που θα κάνει το Ινστιτούτο Brookings όπου και οι δύο θα είναι ομιλητές σε διαφορετικά τραπέζια συζητήσεων. 

Η συνάντηση αυτή αναμένεται να είναι πιο δύσκολη λόγω της ψυχρότητας που επικρατεί ανάμεσα στους δύο υπουργούς μετά τις αντιπαραθέσεις που είχαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα.

Την Παρασκευή ο υπουργός θα συναντήσει τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου ο οποίος είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για το θέμα της Ελλάδας πιέζοντας εδώ και δύο μήνες να βρεθεί σύντομα βιώσιμη λύση για το ελληνικό θέμα. 

Η επόμενη συνάντηση θα είναι επίσης δύσκολη αφού ο κ, Βαρουφάκης θα δει τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το κλίμα και να αυξηθούν οι πιθανότητες μιας συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα γέφυρα στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Η τρίτη συνάντηση της ημέρας θα είναι με τον Ιταλό Ομόλογο του κ. Βαρουφάκη κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν 

Την ίδια ώρα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν από σήμερα επανεκκίνηση των επαφών με τα ελληνικά υπουργεία και ειδικά με τον υπουργείο οικονομικών που θα παίξει για άλλη μια φορά το ρόλο του συντονιστή της όλης διαπραγμάτευσης.

Επαφές και με το ΔΝΤ 

Εκτός από τις πολύ σημαντικές επαφές που θα έχει ο κ. Βαρουφάκης στις ΗΠΑ, ο Ελληνας υπουργός ο οποίος κάνει τη δεύτερη επίσκεψή του μέσα σε 10 ημέρες έχει στόχο και να βελτιώσει το κλίμα μεταξύ της Αθήνας και του ΔΝΤ το οποίο όπως φάνηκε από την χθεσινή μέρα δεν είναι πολύ καλό. 

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην εαρινή σύσκεψη του Ταμείου ο Ελληνας υπουργός θα επιχειρήσει να λειάνει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί για τις προθέσεις της Αθήνας για το ελληνικό πρόγραμμα. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές μπορεί να εξελιχθούν άσχημα και για αυτό το Ταμείο προετοιμάζεται ακόμα και για το ενδεχόμενο Grexit το οποίο όπως είπε μπορεί να είναι ακριβό σε ότι αφορά το κόστος αλλά είναι πλέον διαχειρίσιμο.

Περισσότερα στο real.gr

Σχετικά άρθρα