Μπορώ να κρατήσω φιλικές σχέσεις με πρώην μου;

Με ενοχλεί που το αγόρι μου είχε μια μεγάλη σχέση πριν από εμένα και με φοβίζει που είχε αγαπήσει άλλη κοπέλα. Έχουν κρατήσει φιλικές σχέσεις.

Υπάρχει αρκετή επικοινωνία και την έχω γνωρίσει από κοντά. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως, πως έμειναν μόνο φίλοι και αυτό με αγχώνει πολύ. Πώς θα μπορέσω να χειριστώ τα συναισθήματά μου;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μοιάζει να μεταφέρετε ένα συναίσθημα φόβου και απορίας. Πιθανόν νιώθετε απροστάτευτη απέναντι σε κάτι που δεν μπορείτε να ελέγξετε μα ούτε και να εξηγήσετε. Αυτό μοιάζει να το βιώνετε συναισθηματικά αλλά στη συνέχεια το εκφράζετε ξεκάθαρα.

Δεν μπορείτε να ελέγξετε και να καταλάβετε τη σχέση του φίλου σας με την πρώην σύντροφό του. Μήπως αμφισβητείτε τη σχέση που έχουν αυτή τη στιγμή; Μήπως υποψιάζεστε πως έχουν κάτι άλλο εκτός από φιλία;

Να εκφράσετε τις ανησυχίες σας

Αν ναι, τότε δεν έχετε παρά να εκφράσετε τις ανησυχίες σας στο ταίρι σας και να του εξηγήσετε πόσο φοβάστε και κυρίως ότι ζηλεύετε. Δεν είναι προσβλητικό να εξηγήσετε στον φίλο σας το συναίσθημά σας, αρκεί να μην του απευθύνετε κρυφούς σκοπούς και υποψίες.

Η ζήλια δεν είναι πάντα μια ενοχλητική… μύγα που ήρθε επίμονα στο μεσημεριανό τραπέζι! Κάποιες φορές είναι ίσως μια ένδειξη διεκδίκησης και αγάπης. Μια ένδειξη ότι θέλετε ερωτικά τον άνθρωπό σας μόνο για εσάς!

Μη φοβάστε να φοβηθείτε εν γένει και να το δείξετε. Ο φόβος όταν δε μας παγώνει αλλά μας προστατεύει από κακοτοπιές.

Δημήτρης Κατσαρός
ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μου έταζε γάμο και τώρα εξαφανίστηκε αλλά τον αγαπάω…

Πόση… ανασφάλεια κρύβει μια σχέση μέσω Facebook;

Πίεση στη σχέση: Όταν η σύντροφος θέλει γάμο και οικογένεια

Γνωριμία μέσω Facebook: Είναι καταδικασμένη να αποτύχει;

Τσακωθήκαμε, νευρίασε και με μπλόκαρε: Τι σημαίνει αυτή η κίνηση;

Σχετικά άρθρα