Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συναγερμός στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό
Συναγερμός στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό thumbnail

Συναγερμός στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό

Σύγκληση έκτακτης Συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση συγκάλεσε για την Πέμπτη ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.


Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ε.Ε. υιοθέτησαν χθες στο Λουξεμβούργο ένα σχέδιο για τη μεταναστευτική κρίση, το οποίο παρουσίασε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε εθνικό σχέδιο, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. 


Η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, ανέφερε ότι τα τραγικά γεγονότα στη Μεσόγειο πρέπει να λειτουργήσουν σαν «ξυπνητήρι για όλους», αναγνωρίζοντας ότι η Ε.Ε. χρειάζεται δυστυχώς χρόνο για να κινηθεί», όμως σήμερα «δεν πρέπει να συνεχίσουμε με υποσχέσεις αλλά να ξεκινήσουμε δράσεις».Δικό της οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών καταθέτει η κυβέρνηση | AP Photo/Francesco Malavolta

Οι προτάσεις της Αθήνας


Με δέκα προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις αυξημένες προσφυγικές ροές κινείται η ελληνική κυβέρνηση, λαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:


● Ενίσχυση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες διέλευσης και καταγωγής στην αρχή της θετικής αιρεσιμότητας / «περισσότερα για περισσότερα» (σ.σ. παροχή κινήτρων για την τήρηση των διεθνών κανόνων), καθώς και ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.


● Εξέταση και υιοθέτηση κλείδας ανακατανομής δικαιούχων διεθνούς προστασίας, παράτυπων μεταναστών και μη επιστρέψιμων.


● Αμεση έκτακτη οικονομική και υλικοτεχνική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών και των αναγκών υποδοχής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους.


● Αμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης των προσφύγων.


● Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης και διεύρυνσή τους με άμεση ενεργοποίηση των ανθρωπιστικών ρητρών του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ.Οι συνεχιζόμενες τραγωδίες στη Μεσόγειο αντικείμενο της έκτακτης συνόδου κορυφής | AP Photo/Carmelo Imbesi

● Αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (άσυλο, επικουρική) μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.


● Διεύρυνση των νόμιμων οδών πρόσβασης προς την Ε.Ε., ώστε να διασφαλίζεται ασφαλής μετάβαση και να κάμπτεται η διακίνηση προσώπων.


● Συντονισμένες δράσεις για την καταπολέμηση της διακίνησης προσώπων και των δικτύων σε συνεργασία όλων των συναρμόδιων Ευρωπαϊκών Οργανισμών, με ταυτόχρονη διαφύλαξη ασφαλούς διόδου σε κάθε περίπτωση για όσους δικαιούνται διεθνή προστασία.


● Ενίσχυση της FRONTEX σε επιχειρησιακό επίπεδο με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


● Επανεξέταση της Οδηγίας 2001/55/ΕΚ του Συμβουλίου για τις ελάχιστες προδιαγραφές παροχής προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων και μέτρα για τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ κρατών-μελών.


Θέσεις φιλοξενίας προσφύγων αναζητεί η Χριστοδουλοπούλου


Τη συνεργασία των Περιφερειών στον σχεδιασμό για την αναλογική κατανομή 2.238 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων ζητά με επιστολή στους περιφερειάρχες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, επαναφέροντας το ζήτημα της παροχής ανοιχτών δομών φιλοξενίας.Το κύμα των απελπισμένων θα επιχειρήσει να αναχαιτίσει η Ε.Ε. | AP Photo//Nikolas Nanev

«Το ΥΠΕΣ επιθυμεί να εφαρμόσει μια πολιτική όπου ούτε θα «φυτρώνουν» τεράστιες δομές εν μιά νυκτί, χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ούτε θα αφήνονται οι μετανάστες άστεγοι στα κέντρα των πόλεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αίσθημα ασφάλειας των ίδιων και των κατοίκων», σημειώνει το υπουργείο στην επιστολή, προτείνοντας προγράμματα παροχής φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο σε αυτόνομα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, τα οποία έχουν εφαρμοστεί με εξαιρετική επιτυχία στο εξωτερικό, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.


efsyn.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X