Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σημαντικά οφέλη από τον ρωσικό αγωγό αναμένει η Αθήνα
Σημαντικά οφέλη από τον ρωσικό αγωγό αναμένει η Αθήνα  thumbnail

Σημαντικά οφέλη από τον ρωσικό αγωγό αναμένει η Αθήνα

Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Χρήστο Σπίρτζη διεξήχθησαν οι συζητήσεις με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ. Η προώθηση του αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη, ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος και ενός «οδικού χάρτη» που θα περιγράφει τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς απασχόλησε τη συνάντηση. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό σημείο ανέφερε ο Παν. Λαφαζάνης. 


Πηγές που μετείχαν στη συνάντηση ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για την προώθηση του αγωγού ενώ δεν αποκλείστηκε η υπογραφή σχετικής συμφωνίας.


Αρχικά η συζήτηση έγινε παρουσία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Αργότερα συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Σε καλό σημείο…


Αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου «προς όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη» εξέφρασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.


«Μια ελληνορωσική σχέση δυνατή και ισχυρή μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και τον ευρωπαϊκό χώρο» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.


Διευκρίνισε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε καλό σημείο, «δεν υπογράφουμε τίποτα σήμερα ελπίζουμε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη» σημείωσε.


Διαβεβαίωσε ότι το έργο του αγωγού θα γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο. Στο σημείο αυτό σχολίασε δεικτικά ότι «από την Ελλάδα θα περάσει ο TAP ο οποίος θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο. Δεν δικαιολογείται η Ε.Ε. να δίνει άδεια στον TAP και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στη Fyrom σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές».


Ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία


Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μίλερ είπε ότι έγιναν διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε, υποστηρίζει το σχέδιο κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα σύνορα με την Τουρκία. Όπως επισήμανε, το σχέδιο αυτό μπορεί να το υλοποιήσει μια ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία. Υπάρχουν, συνέχισε, ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά, υπογράμμισε ο κ. Μίλερ και πρόσθεσε: Η Gazprom εγγυάται ότι μέσα από τον αγωγό αυτό που θα διέρχεται μέσα από το ελληνικό έδαφος θα μεταφέρονται έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.


Χωρίς αμφιβολία, είπε ο κ. Μίλερ, αυτός ο όγκος του μεταφερόμενου φυσικού αέριου θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων στη χώρα.


Καμία αντίδραση από την ΕΕ


Η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Άννα Κάισα Ιτκόνεν, κληθείσα σήμερα να σχολιάσει την επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να τοποθετηθεί.


Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος, η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει την όποια συμφωνία ενδέχεται να προκύψει μεταξύ Ελλάδας και Gazprom, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτει καμία πληροφορία, αφού δεν υπάρχει συμφωνία.


Θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα


Ο νέος αγωγός, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Turkish Stream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποσκοπεί στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με παράκαμψη της Ουκρανίας.


Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Ελλάδα, οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συνάντηση κορυφής Τσίπρα-Πούτιν στη Μόσχα είναι πολύ μεγάλες και μετριούνται σε… 3 έως 5 δισ. ευρώ. Τόσα υποτίθεται πως θα είναι τα χρήματα, τα οποία θα μπορούσε να λάβει ως προκαταβολή η Ελλάδα από τη Ρωσία από μελλοντικά έσοδα στο πλαίσιο κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού.


Στη Σόφια, την Τετάρτη, ο Λαφαζάνης


Ο κ. Λαφαζάνης μεταβαίνει την Τετάρτη στη Σόφια προκειμένου να συμμετάσχει σε τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την προώθηση του λεγόμενου «κάθετου» αγωγού που αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων πηγών εφοδιασμού των χωρών της περιοχής με φυσικό αέριο.


Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) με μεταφορική ικανότητα έως 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.


efsyn.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X