Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αβραμόπουλος: «Κηρύξαμε πόλεμο στους διακινητές ανθρώπων»
Αβραμόπουλος: «Κηρύξαμε πόλεμο στους διακινητές ανθρώπων» thumbnail

Αβραμόπουλος: "Κηρύξαμε πόλεμο στους διακινητές ανθρώπων"

"Κηρύξαμε πόλεμο στους διακινητές ανθρώπων" δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην εφημερίδα "Λα Στάμπα" και προσθέτει ότι "έχουν στήσει ένα ανελέητο σύστημα, άνθρωποι που θα έκαναν τα πάντα για τα χρήματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαθέτοντας καλύτερη οργάνωση από ορισμένες χώρες της περιοχής".


Στη συνέντευξή του ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ αναφέρεται στις πρωτοβουλίες και την όλη κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμοπουλο, "η λύση είναι να υπάρξει έμπνευση από εμπειρίες σαν και την θαλάσσια αποστολή Atalanta, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα για να παταχθούν οι πειρατές". Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι "θα κατασχεθεί και θα καταστραφεί κάθε πλεούμενο, το οποίο χρησιμοποιούν οι διακινητές ψυχών για να εισέλθουν στην Ένωση διαμέσου των εξωτερικών της συνόρων".


"Με την απόφαση ενίσχυσης των αποστολών Triton και Poseidon, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει ότι είναι αλληλέγγυα. Η προσπάθεια αυτή θα συντονισθεί από την Frontex. Κάλεσα τις χώρες μέλη να διαθέσουν περισσότερα ελικόπτερα, αεροσκάφη, πλοία, και επί τόπου βοήθεια, παραδείγματος χάρη γιατρούς και ιθύνοντες, για την καταγραφή και την αναγνώριση των αφιχθέντων. Υπάρχει ουσιαστική διάθεση. Η Ρώμη, η Αθήνα και η Βαλέτα πρέπει να πουν τι χρειάζονται. Όταν θα λάβουμε τις απαντήσεις τους, θα δράσουμε άμεσα", υπογραμμίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος.


"Μόνον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αρκεί. Οι διάφορες πρωτεύουσες πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη, διότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος πρέπει να είναι μέρος μιας κοινής ανάληψης ευθύνης" προσθέτει.


Ο Έλληνας επίτροπος δηλώνει ότι "πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών" λόγος για τον οποίο πραγματοποιεί επισκέψεις σε Μαρόκο, Αίγυπτο και Τυνησία ενώ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό σχέδιο για την εθελοντική επανατοποθέτηση των προσφύγων, "προσφέροντας υποδοχή σε όποιον τη χρειάζεται και θέλει να τη δεχθεί".


Ακόμη επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της Λα Στάμπα, ότι η αρχή θα γίνει με 5.000 θέσεις, που θα δοθούν, στην πλειοψηφία τους, σε Σύρους. "Το Βέλγιο, όμως, συμβούλεψε να υπερβούμε τις 10.000 θέσεις και το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής. Αν τα κράτη μέλη το επιθυμούν, ο συνολικός αριθμός μπορεί να αυξηθεί" εξήγησε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας δηλώνοντας πως αναμένει να επιδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που συνέρχεται αύριο.


Προς την έκτακτη σύνοδο κορυφής


Μετά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιείται αύριο έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ υπό το βάρος των αλλεπάλληλων ναυτικών τραγωδιών με πρόσφυγες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και να διαφυλαχτούν οι ανθρώπινες ζωές. Σε κοινή συνέντευξή του με την Ύπατη Αρμοστή Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αρμόδιος Επίτροπος παρουσίασε το σχέδιο δράσης δέκα σημείων που υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ και το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, η οποία θα υιοθετηθεί στις 13 Μαΐου.


Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση είναι τα εξής:


1. Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: "Τρίτων" και "Ποσειδών", με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.


2. Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι. Τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση "Αταλάντα", θα πρέπει να μας εμπνεύσουν για νέες επιχειρήσεις εναντίον των δουλεμπόρων στη Μεσόγειο.


3. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων. Η κοινή επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συντονισθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις.


4. Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.


5. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.


6. Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.


7. Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσας προστασίας.


8. Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.


9. Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.


10. Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.


Στο ίδιο συμβούλιο, οι αναπληρωτές υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Νίκος Χουντής, κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Επισήμαναν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις, καθώς και την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων ως προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ.


Σημειώνεται ότι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την ανθρωπιστική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, είχε απευθύνει επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου, θέτοντας ταυτόχρονα και το πλαίσιο αυτού του σχεδίου το οποίο προτείνει να περιλαμβάνει:


α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.


β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας.


γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.


Επίσης, ο κ. Τσίπρας επανέφερε την πρόταση που είχε υποβάλλει για σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός για την ανάδειξη του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τις χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο. Ο πρωθυπουργός είχε υπογραμμίσει το επείγον της κατάστασης, τονίζοντας πως η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές.


efsyn

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X