Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η Ευρώπη θα στέλνει πίσω τους μετανάστες
Η Ευρώπη θα στέλνει πίσω τους μετανάστες thumbnail

Η Ευρώπη θα στέλνει πίσω τους μετανάστες

ο σχέδιο που θα συζητήσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στην έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για το μεταναστευτικό και την κατάσταση στην Μεσόγειο -στον απόηχο της πρωτοφανούς ναυτικής τραγωδίας με τους 900 νεκρούς- όπως αποκαλύπτει ο Guardian, θέτει, για πρώτη φορά όριο.


Μόνο 5.000 μετανάστες θα μπορούν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη, ενώ τουλάχιστον 150.000 θα απελαύνονται.Το εμπιστευτικό σχέδιο που αποκαλύπτει ο Guardian αναφέρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που καταφέρνουν να επιζήσουν στο ταξίδι και να φτάσουν στην Ιταλία -150.000 μόνο πέρυσι- θα απελαύνονται ως παράτυποι μετανάστες.


Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, περισσότεροι από 36.000 μετανάστες έφτασαν με βάρκες σε Ιταλία, Μάλτα και Ελλάδα μέσα στο 2015.


Το σχέδιο αποκαλύπτει επίσης ότι οι ελπίδες για επέκταση των δράσεων αναζήτησης και διάσωσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση είναι πιθανό να διακοπεί, παρά την αυξανόμενη πίεση.Μόνο μέχρι την ενίσχυση Triton και Poseidon


Το κείμενο της απόφασης φθάνει μόνο μέχρι την επικύρωση της απόφασης της κοινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των μέσων των επιχειρήσεων Triton και Poseidon για την εποπτεία των θαλασσίων συνόρων. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, η προσπάθεια αυτή θα ενισχύσει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, στο πλαίσιο της υπάρχουσας εντολής της Frontex.


Στρατιωτική επιχείρηση για τους διακινητές


Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται αντιθέτως να συμφωνήσουν για άμεση έναρξη των προετοιμασιών για τονσυστηματικό εντοπισμό, κατάσχεση και καταστροφή των σκαφών πριν από τη χρησιμοποίησή τους από τους διακινητές ανθρώπων. Η στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αυτόν τον στόχο θα γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.Τα δέκα σημεία


Το σχέδιο δέκα σημείων για τη μετανάστευση που έδωσε η Κομισιόν στην κοινή συνάντηση των υπουργών εξωτερικών και εσωτερικών της Ε.Ε. στις 20 Απριλίου και το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, η οποία θα υιοθετηθεί στις 13 Μαΐου, είναι το εξής:


1. Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: "Τρίτων" και "Ποσειδών", με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.


2. Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι. Τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση "Αταλάντα", θα πρέπει να μας εμπνεύσουν για νέες επιχειρήσεις εναντίον των δουλεμπόρων στη Μεσόγειο.


3. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων. Η κοινή επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συντονισθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις.


4. Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.


5. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.


6. Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.


7. Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσας προστασίας.


8. Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.


9. Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.


10. Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών


"Μόνο 6 κράτη μέλη από τα 28 δέχονται το 75% των αιτημάτων ασύλου. Το πραγματικό ερώτημα είναι: πού είναι οι υπόλοιπες 22 κυβερνήσεις; Πού είναι οι κοινές ευθύνες; Οι κυβερνήσεις πάντα ήθελαν να έχουν τις δικές τους μεταναστευτικές πολιτικές. Τώρα είναι η ώρα να δούμε σε ποια Ευρώπη θέλουμε να είμαστε" είχε δηλώσει η ιταλίδα ευρωβουλευτής της Κεντροαριστεράς Έλλη Σλάιν.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X