Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / Τα οφέλη της φυτικής διατροφής σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο
Τα οφέλη της φυτικής διατροφής σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο  thumbnail

Τα οφέλη της φυτικής διατροφής σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο


Η σχέση της φυτικής διατροφής με τα καρδιαγγειακά, ήταν μία από τις θεματικές που κέρδισε το ενδιαφέρον των γιατρών που παρακολούθησαν το 30ο Συνέδριο Κλινικής καρδιολογίας του ΕΛΙΚΑΡ (17-18 Απριλίου 2015), για να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην καρδιολογία.  
Στο θέμα αναφέρθηκε η Βασιλική Γιαννακοπούλου, Δ/ντρια ΕΣΥ στο Θριάσιο Νοσοκομείο και Συνεργάτιδα Λιπιδαιμικού Ιατρείου ΩΚΚ, η οποία επισήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο των διατροφικών παραγόντων σε θεραπείες LIFESTYLE.


"Η διατροφή πέραν της μείωσης της LDL μπορεί να χαρίσει πολλά χρόνια υγιούς ζωής, όπως έχουν δείξει πάρα πολλές μέχρι στιγμής  διατροφικές μελέτες, σε ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο", σημείωσε.


Στα κύρια σημεία διατροφικής μεταβολής που συστήνουν οι οδηγίες, περιλαμβάνεται η μείωση κατανάλωσης κορεσμένων και τρανς λιπαρών, η κατανάλωση στερολών ή στανολών, η μείωση πρόσληψης χοληστερόλης, καθώς και η αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών. 


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα μελετών που δείχνουν ότι για κάθε 10 γραμμάρια φυτικών ινών που προστίθεται στη διατροφή, μειώνεται ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου κατά 17%. 


Η κ. Γιαννακοπούλου είπε σχετικά "Η υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών λειτουργεί καρδιοπροστατευτικά και είναι συνυφασμένη με μικρότερη συχνότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρκίνου και παχυσαρκίας". 


Υπογράμμισε, παράλληλα πως στους ασθενείς με καρδιοπάθειες θα πρέπει να συστήνεται μία διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, πλούσια σε φυτικές ίνες σύνθετους υδατάνθρακες.


"Ειδικά οι φυτικές ίνες μειώνουν το ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης, μειώνουν τα τριγλυκερίδια έως και 20%, καθώς και την LDL-C έως και 5%. Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να υπενθυμίζεται τακτικά στους ασθενείς η ανάγκη διατήρησης της βέλτιστης διατροφής καθώς και της σωματικής άσκησης" κατέληξε. 


virus.com.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X