Αρχική / Υγεία / Γαστρεντερολογία / Ευερέθιστο έντερο με τη μορφή διάρροιας – Πώς να το αντιμετωπίσω;
Ευερέθιστο έντερο με τη μορφή διάρροιας - Πώς να το αντιμετωπίσω; thumbnail

Αλίκη, 38 ετών

Ευερέθιστο έντερο με τη μορφή διάρροιας – Πώς να το αντιμετωπίσω;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλημέρα. Πάσχω από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εδώ και περίπου 3-4 χρόνια. Εμφανίστηκε με την μορφή ακατάσχετης διάρροιας. Έχω επισκευθεί γαστρεντερολόγο και αφού έκανα τις απαραίτητες εξετάσεις απόκλεισαμε το ενδεχόμενο να πάσχω από κάτι άλλο. Πριν από περίπου ένα χρόνο ακολούθησα μια ειδική διατροφή η οποία είχε εκπληκτικά αποτελέσματα. Ωστόσο δεν μπορώ να ξεφύγω από την φοβία που έχω μην μου συμβεί στον δρόμο. Το πρόβλημα γίνεται πολύ έντονο όταν έχω να κάνω ταξίδι και πρέπει να χρησιμοποιήσω μέσα μαζικής μεταφοράς για την ακρίβεια γίνεται ΕΦΙΑΛΤΗΣ. Ακόμα και όταν έχω το δικό μου αυτοκίνητο αλλά είναι και άλλοι μέσα ο φοβος αυτός με κυριεύει. Πολλές φορές το σκέφτομαι τόσο έντονα που το κάνω να συμβεί. Όσο και να προσπαθώ να το δω λογικά δεν τα καταφέρνω.
Να σας πω επίσης ότι τα τελευταία 2 χρόνια κάνω ψυχανάλυση η οποία με έχει βοηθησει πάρα πολύ σε άλλα θέματα αλλά δυστυχώς όχι σε αυτό. Το πρόβλημα αυτό το κοινοποιώ σε φίλους και γνωστούς αισθάνομαι άσχημα γι΄αυτό αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι. Είμαι πολύ κοινωνικός άνθρωπος και το πρόβλημα αυτό νιώθω ότι θα με κρατήσει πίσω. Έκανα ταξίδι Αθήνα Θεσσαλονίκη για να τρέξω στα 5000 χλμ του Μαραθωνίου και ξύπνησα από τις 6 το πρώι σκεπτόμενη να μην πάω γιατί δεν ήθελα να με πιάσει κάτι. Τελικά ετρεξα και τίποτα δεν συνέβη. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και περιμένω την απάντηση σας με ανυπομονησία.


Στο ερώτημα απάντησε ο Απόστολος Πουλάκης, ΓαστρεντερολόγοςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Από τα λεγομένα σας συμπεραίνω πως το πρόβλημά σας είναι περισσότερο ψυχολογικό παρά εντερικό. Σε άλλες περιπτώσεις θα πρότεινα πριν από μεγάλα ταξίδια να παίρνετε Immodium αλλά φοβάμαι πως στην δική σας περίπτωση θα σας κάνει μάλλον κακό και θα το χρησιμοποιείτε πολύ συχνότερα από ότι πραγματικά χρειάζεται. Νομίζω χρειάζεται να το αντιμετωπίζετε μαζί με τον ψυχολόγο σας. Το stress είναι πολύ σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας στο σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και σίγουρα δε βοηθά να αγχώνεστε συνεχώς για το «…αν και πότε…». Ίσως ψυχολογικά –και αυτό είναι μια περισσότερο προσωπική μου άποψη παρά ιατρική πρακτική- να βοηθηθείτε αν έχετε μαζί σας, χωρίς να τα καταναλώσετε εκ των προτέρων, τα φάρμακα που προανέφερα!

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X