Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά, μήλο και κουκουνάρι

<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Υλικά</span></h4>
<p><span style="font-size: medium;"><em>Για 8-10 άτομα</em></span><br /><br /><span style="font-size: medium;">1 γαλοπούλα 3 – 3 1/2 κιλά</span><br /><span style="font-size: medium;">800 γρ.Μοσχαρίσιος κιμάς</span><br /><span style="font-size: medium;">600 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα</span><br /><span style="font-size: medium;">200 γρ. βούτυρο</span><br /><span style="font-size: medium;">2 μέτρια ξερά κρεμμύδια</span><br /><span style="font-size: medium;">1/2 ποτήρι του κρασιού τοματοχυμό</span><br /><span style="font-size: medium;">250 γρ. ξανθή σταφίδα</span><br /><span style="font-size: medium;">100 γρ. κουκουνάρι</span><br /><span style="font-size: medium;">3 πράσινα μήλα</span><br /><span style="font-size: medium;">μισό κιλό μανιτάρια</span><br /><span style="font-size: medium;">150 γρ. τεμαχισμένα ξερά δαμάσκηνα</span><br /><span style="font-size: medium;">150 γρ. τεμαχισμένα ξερά βερίκοκα</span><br /><span style="font-size: medium;">1 ποτήρι κόκκινο κρασί</span><br /><span style="font-size: medium;">1 ποτήρι κονιάκ</span><br /><span style="font-size: medium;">2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη</span></p>
<p> </p>
<div><span style="font-size: medium;"> </span></div>
<p> </p>
<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Εκτέλεση</span></h4>
<p><span style="font-size: medium;">Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C και σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα κάστανα για 15 λεπτά, αφού μαλακώσουν τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στο πάγκο της κουζίνας να κρυώσουν, στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μισά από τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο και προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύουμε διαρκώς επί τρία λεπτά και σβήνουμε με λίγο κρασί.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας αλάτι και πιπέρι και περιμένουμε μέχρι το μείγμα να πάρει βράση κατόπιν ρίχνουμε τότε τα βρασμένα κάστανα και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 5 λεπτά κατόπιν ρίχνουμε τη σταφίδα, τα δαμάσκηνα, το κουκουνάρι, τα βερίκοκα, το υπόλοιπο κρασί, το κονιάκ και τη ζάχαρη, προς το τέλος ψήνουμε τα μανιτάρια  για 5 λεπτά στο γκριλ, στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα μήλα σε κομματάκια και τα προσθέτουμε  με τα  υπόλοιπα υλικά και η γέμισή μας είναι έτοιμη.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Μ' ένα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα και τη ράβουμε μ' ένα γερό σπάγκο και την τρίβουμε με μπόλικο αλάτι και την βάζουμε σε ταψί (αν έχει σχάρα το ταψί τη χρησιμοποιούμε).</span><br /><span style="font-size: medium;">Ο χρόνος ψησίματος είναι 30 λεπτά για κάθε 500 γραμμάρια. Τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C. </span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Μετά τα 15 πρώτα λεπτά ψησίματος γυρίζουμε τη γαλοπούλα και χαμηλώνουμε στους 160o C. Προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό ζωμό από κοτόπουλο και ψήνουμε τη γαλοπούλα τόση ώρα ανάλογα με το βάρος της.Για τα τελευταία 30 λεπτά ανεβάζουμε και πάλι τη θερμοκρασία στους 200ο C, και γυρίζουμε τη χήνα ραντίζοντας το στήθος της με λίγο κρύο νερό.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Όταν έχει πια ψηθεί την τοποθετούμε σε μια πιατέλα και αφού την καλύψουμε καλά με αλουμινόχαρτο, την αφήνουμε να σταθεί σε μια ζεστή μεριά για 15-20 λεπτά πριν την κόψουμε.</span><br /><span style="font-size: medium;">Κόβουμε τον σπάγκο από την κοιλιά και μεταφέρουμε τη γέμιση από την κοιλιά μ' ένα κουτάλι.</span></p>
<p> </p>
<div><span style="font-size: medium;"> </span></div>
<p><br class="break" /><br class="break" /></p>
<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Απαιτούμενος χρόνος: 50 λεπτά</span></h4>

Σχετικά άρθρα