Απορρίπτουν το καλεντάρι της FIBA οι Ευρωπαϊκές Λίγκες

Οι Ευρωπαϊκές Λίγκες (Αδριατική, Γερμανική, Ισραηλινή, Ελληνική, Ιταλική, Λιθουανική, Γαλλική και Ευρωλίγκα) συναντήθηκαν στις 15 του μηνός στην Βαρκελώνη και συμφώνησαν να αποστείλουν στον γενικό γραμματέα της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν την παρακάτω επιστολή με την οποία απορρίπτουν την πρόταση για το Σύστημα Διεξαγωγής των Διοργανώσεων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και το Καλεντάρι από το 2017.
Η επιστολή:
«Αγαπητέ Πάτρικ
Η Ένωση Συλλόγων της Ευρώπης και οι Λίγκες μέτοχοι της, που υπογράφουν την επιστολή, συνεδρίασαν στην Ισπανία στις 15 Απριλίου, και συμφώνησαν να στείλουν επιστολή με την οποία εκφράζουν τις παρατηρήσεις τους και την κοινή θέση τους σχετικά με το «Σύστημα Διεξαγωγής των Διοργανώσεων της FIBA και το Καλεντάρι από το 2017» στο πλαίσιο της προθεσμίας που δώσατε έως τον Απρίλιο του 2015 στην επιστολή σας με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2015.
Οι Εθνικές ομάδες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του μπάσκετ και πρέπει να υποστηριχθούν από την Ένωση Συλλόγων της Ευρώπης, τις Εγχώριες Λίγκες της και τα σωματεία μέλη τους όπως συμβαίνει τα τελευταία 15 χρόνια.
Οι σύλλογοι αποτελούν τη βάση και το θεμέλιο όλων των δραστηριοτήτων του μπάσκετ σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου θα πρέπει να εκπροσωπούνται και να συμμετέχουν σε όλες τις αποφάσεις που έχουν αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους.
Η Ένωση των Συλλόγων της Ευρώπης, οι Εγχώριες Λίγκες μέλη της και τα σωματεία απορρίπτουν τον προγραμματισμό για την διεξαγωγή αγώνων των Εθνικών ομάδων κατά την διάρκεια  της διεξαγωγής των διασυλλογικών διοργανώσεων. Το σχέδιο για τις διακοπές της διεξαγωγής των διασυλλογικών διοργανώσεων είναι μη αποδεκτό.
Έχει βρεθεί λύση από την FIBA σε σχέση με το ΝΒΑ και την συμμετοχή των ομάδων στο Σύστημα Διεξαγωγής της FIBA και το καλεντάρι από το 2017. Η Γενική Συνέλευση της Ευρωλίγκας και οι Εγχώριες Λίγκες αιτούνται να συναντηθούν για μια ακόμη φορά με τηνFIBA, προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη λύση, διατηρώντας τις κοινά αποδεκτές αρχές μεταξύ όσων ασχολούνται με το μπάσκετ.
Η δραστηριότητα των συλλόγων αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του μπάσκετ, και τα σωματεία είναι εκείνα που φροντίζουν την καλή διαβίωση των παικτών. Οι Εθνικές Ομοσπονδίες πρέπει να σέβονται την δραστηριότητα των σωματείων και να συνεχίσουν να φροντίζουν για την καλή διαβίωση των παικτών:
Εξασφαλίζοντας τουλάχιστον, έναν ολόκληρο μήνα ξεκούρασης για τους παίκτες παγκοσμίως, την δημιουργία ενός παγκόσμιου ασφαλιστικού προγράμματος για τις περιόδους προετοιμασίας, αγώνων και διοργανώσεων των Εθνικών ομάδων, μοιράζοντας τα έσοδα από τις διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων με τα σωματεία ως αποζημίωση για την διαθεσιμότητα των παικτών όπως συμβαίνει ήδη σε άλλα ομαδικά αθλήματα.
Προσβλέπουμε ότι οι παραπάνω παρατηρήσεις θα αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο και εγκαίρως και είμαστε στην διάθεση σας για οποιεσδήποτε αναγκαίες διευκρινίσεις.
Με τις καλύτερες ευχές»

Σχετικά άρθρα