Μυστικά για να ξαναβρείτε ενδιαφέρον στη σχέση σας  thumbnail
Διατηρώντας Ζωντανό το Πάθος: Από τη στιγμή που οι δύο σύντροφοι μπορούν να διατηρήσουν ης διαφορές τους ζωντανές, με αγάπη και σεβασμό ο ένας για τον άλλο, μπορούν να διατηρήσουν το πάθος στη σχέση τους. Οταν, άντρες και γυναίκες αρχίζουν να μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους, χάνεται η έλξη, μ’ άλλα λόγια δεν γίνεται η “χημική ένωση”.

Μυστικά για να ξαναβρείτε ενδιαφέρον στη σχέση σας

Διατηρώντας Ζωντανό το Πάθος: Από τη στιγμή που οι δύο σύντροφοι μπορούν να διατηρήσουν ης διαφορές τους ζωντανές, με αγάπη και σεβασμό ο ένας για τον άλλο, μπορούν να διατηρήσουν το πάθος στη σχέση τους. Οταν, άντρες και γυναίκες αρχίζουν να μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους, χάνεται η έλξη, μ’ άλλα λόγια δεν γίνεται η “χημική ένωση”.


Κείμενο του ψυχοθεραπευτή John Gray 


Eίναι βαρετό να είσαι με κάποιον σαν τον εαυτό σου. Για να διατηρήσουμε  το πάθος σε μια οχέοη, πρέπει να δουλέψουμε για να διατηρήσουμε τις διαφορές μας, ενώ βαθμιαία θα ενσωματώνουμε τις ιδιότητες του συντρόφου μας,


Γενικά, το πάθος ατην αρχή μιας σχέσης δηλώνει ότι αιπό που μας τραβάει στο σύντροφό μας υπάρχει και μέσα μας. Αν μας τραβάει η ζεστασιά urn, ακριβώς αυτή η ζεοτασιά είναι που περιμένει να ξεπηδήοει από μέσο μας, από το δυναμικό ή από το ασυνείδητό μας, για να ενσωματωθεί στη συνειδητή μας ύπαρξη.


Ένα παράδειγμα ασθενών μου 


Ο Τομ, που είναι πολύ ψυχρός και απομονωμένος, έλκεται από τη Τζέιν που είναι ζεστή και συναισθηματική. Ασυνείδητα έλκεται από αυτήν γιατί αντανακλά τις αναξιοποίητες ιδιότητες της γυναικείας πλευράς του. Αγαπώντας την, ανακαλύπτει τη δική του εσωτερική ζεστασιά και τα αισθήματα, για να ισορροπήσει την ψυχρότητα και την απομόνωσή του. Όταν σχετίζεται μαζί της. αισθάνεται ολοκληρωμένος και βιώνει άμεσα ένα κύμα εκπλήρωσης. Αγαπώντας ένα σύντροφο που διαφέρει μεν αλλά καθρεφτίζει το κομμάτι του εαυτού του που είναι έτοιμο να έρθει στο φως, ο Τομ απολαμβάνει το ελιξήριο της ολοκλήρωσής. που μόνο μια σχέση πάθους μπορεί να διεγείρει. Για παράδειγμα, ένας ορισμένος τύπος ανδρών έλκεται απο γυναίκες που είναι ζεστές, δεκτικές, ευαίσθητες, συναισθηματικές, τρυφερές και υποχωρητικές. Ο τύπος του άντρα, που συνήθως έλκεται από αυτή την πιο θηλυκιά γυναίκα, είναι, κατα κάποιον τρόπο, ψυχρός, επιθετικός, κατηγορηματικός, λογικός, επιτυχημένος και αποφασιστικός. Αυτές είναι μορφές της αντρικής του πλευράς που ζητούν, μέσα από την ένωση, να εξισορροπήσουν με τις θηλυκές ιδιότητες της ζεστασιάς, της δεκτικότητας, κ.λπ.


Αγαπώντας και παραδεχόμενος τις γυναικείες ιδιότητες μιας γυναίκας, ο άντρας αυτόματα αγαπάει και δέχεται περισσότερο τη δική του γυναικεία πλευρά. Αγγίζοντας την θηλυκότητά της συνειδητοποιεί τη δίκιά τουαπαλότητα, ταυτόχρονα όμως παραμένει σκληρός. Η ψυχρότητά του εξισορροπεί με τη ζεστασιά της, n επιθετικότητά του με τη δεκτικότητα της, το κατηγορηματικό του ύφος με την ευαισθησία της, η δύναμη του με την αγάπη της. Μ’ αυτή τη διαδικασία ολοκληρώνεται. Kαι η γυναίκα, αγαπώντας τον, αρχίζει να έρχεται σε επαφή με τις αντρικές της ιδιότητες.


Αυτό το παράδοξο φαινόμενο είναι αναπόσπαστο από κάθε ερωτική σχέση πάθους. Η διαφορά που έχουμε από το σύντροφό μας είναι αυτό που μας τραβάει. Μέσα από την εσωτερική μας δυναμική να του μοιάοουμε, μπορούμε να συνδεσουμε μαζί του και να φτιάξουμε μια στενά σχέση, να επικοινωνήσουμε και να έρθουμε mo κοντά. Χωρίς διαφορές δεν μπορεί να υηάρξη σχέση, όπως και χωρίς ορισμένες ομοιότητες δεν γίνεται ένωση.


Πότε χάνεται η έλξη και το πάθος 


Οταν οι σύντροφοί παύουν να σέβονται και να εκτιμούν τις συμπληρωματική τους διαφορές, χάνεται ο ηλεκτρισμός, δηλαδή δεν ξετρελαίνονται πια ο ένας για τον άλλο. Και χωρίς την αυτόνομη λειτουργία των δύο πόλων χάνεται η έλξη.


Το χάοιμο της έλξης μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε καταπιέζοντας τον εαυτό μας για να ευχαριστήσουμε το σύντροφό μας, είτε προσπαθώντας να τον ισοπεδώσουμε για να ταιριάζει με την εικόνα μας. Η στρατηγική να καταπιεστούμε οι ίδιοι ή να αλλάξουμε το σύντροφό μας, σαμποτάρει τη σχέση.


Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε το σύντροφό μας, ίσως νιώσουμε μια πρόσκαιρη ικανοποίηση, τελικά όμως το πάθος θα χαθεί.


Παράδειγμα: Ο Τομ λέει στη Τζέιν, «Μην είσαι τόσο ευαίσθητη, αναστατώνεσαι με το παραμικρό». Αν η Τζέιν καταπιέσει τα δικά της συναισθήματα για να ευχαριστήσει τον Τομ και να ουμβιβαοτεί, θα υπάρχουν λιγότερες προστριβές μαζί του και θα κερδίσει την αγάπη του. Το προσωρινό αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι μια καλή και αρμονική σχέση, σίγουρα όμως μεταξύ τους θα υπάρχει λιγότερο ενδιαφέρον, ενθουσιασμός ή έλξη.


Σιγά σιγά, καθώς η διαδικασία καταπίεσης του πραγματικού εαυτού τους θα συνεχίζεται, όλο και πιο πολύ το πάθος και το ενδιαφέρον θα χάνονται, μέχρι να καταλήξουν στο σημείο να μη νιώθει τίποτα ο ένας για τον άλλο. Ίσως, γίνουν καλοί φίλοι, αλλά το πάθος θα… “βγάλει φτερά”. Το ενθαρρυντικό είναι ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να αλλάξει.


Μπορούμε να μάθουμε να ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας χωρίς να πρέπει οπωσδήποτε ν’ αλλάξουμε σύντροφο.


Οταν ο ένας από τους δύο αναγκαστεί να καταπιέσει τον εαυτό του, τα αισθήματα και τη σκέψη του -δεν έχει σημασία σε ποιο βαθμό- για να πάρει αγάπη ή να νιώσει σιγουριά στη σχέση του. τότε το πάθος θα χαθεί. Καθώς προσαρμοζόμαστε ή αλλάζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν ελαττώνεται μόνο το πάθος αλλά και η αγάπη.


Κάθε φορά που καταπιέζεστε, συσπειρώνεστε, ή απαρνείστε τον εαυτό οας για να σας αγαπούν, εκείνη τη στιγμή, εσείς οι ίδιοι δεν αγαπάτε τον εαυτό σας. Του δίνετε το μήνυμα ότι δεν είναι αρκετα καλός έτσι όπως είναι. Κάθε φορά που προσπαθείτε να αλλάξετε το σύντροφό σας, του δίνετε το μήνυμα ότι δεν αξίζει να τον αγαπούν έτσι όπως είναι. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες η αγάπη βεβαίως πεθαίνει. Όταν προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη μαγεία της αγάπης, αλλάζοντας τον εαυτό μας ή τον άλλο, χειροτερεύουμε τα πράγματα.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X