Τι να κάνεις όταν ο άνδρας σου σε νευριάζει  thumbnail
Αποφεύγετε να μιλάτε με υπονοούμενα. Μιλάτε συγκεκριμένα με σαφήνεια και χωρίς ειρωνείες και προσβολές, τύπου «Δεν ξέρεις τι θα συμβεί, «Ξέρω, έχεις τη φωλιά σου λε­ρωμένη». «Άν δε το κάνεις αυτό, τότε θα δεις!».

Τι να κάνεις όταν ο άνδρας σου σε νευριάζει

 


Kαι κυρίως τι να μην κάνεις! 


Αποφεύγετε να  μιλάτε με υπονοούμενα. Μιλάτε συγκεκριμένα με σαφήνεια και χωρίς ειρωνείες και προσβολές, τύπου «Δεν ξέρεις τι θα συμβεί,  «Ξέρω, έχεις τη φωλιά σου λε­ρωμένη». «Άν δε το κάνεις αυτό, τότε θα δεις!».


Και αυτό γιατί πέρα από το θυμό πού προκαλείτε βάζετε τον άλλο σε μια διαδικασία να μαντέψει τι εννοείτε. Και είναι καλό να μην αφήνετε να αιωρούνται στον αέρα υπονοούμενα και απειλές.


Μην κάνετε γενικόλογα σχόλια.


Αντί λοιπόν να πείτε: «Γιατί δεν είσαι πιο καθαρός; Γιατί δεν προσέχεις και λερώνεις τα πάντα;», μπορείτε να πείτε: «Σε πα­ρακαλώ μπορείς να προσέχεις όταν τα μπαίνεις στο σπίτι με λερωμένα ρούχα;» ’Ακόμη καλύτερα θα ήταν αν λέγα­τε. «θα χαιρόμουνα πολύ, αν πρόσεχες που βάζεις τα λε­ρωμένα ρούχα σου».


Αντί να πείτε:


«Μακάρι να ήσουν πιο καλός», μπορείτε να στοχεύσετε και να συγκεκριμενοποιήσετε σε ποιον το­μέα να ήταν πιο καλός. Στο οδήγημα, στο κούρεμα του γκαζόν, στην παρουσίαση της εργασίας, στο βάψιμο; Για­τί, όταν αναφέρεται το «καλός» γενικά, ό άλλος μέσα από την γενίκευση μπορεί να μην καταλάβει τί ακριβώς εννοείτε.  Αν τα σχόλια είναι ασαφή, εύκολα γίνονται παρανοήσεις.


 Μην λέτε πολλά. Για να εκφράσετε σκέψεις και συναισθήματα δε χρειάζονται πολλά λόγια. Διατυπώνετε


Αυτό που θέλετε συγκεκριμένα και με σεβασμό.


Για παράδειγμα, αντί να πείτε: « Γιατί δε με βοηθάς;!» ή «Ποτέ δεν με βοηθάς σε δουλειές του σπιτιού», μπορείτε να το διατυπώσετε ως έξης: «Θα χαιρόμουνα πολύ και θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα, αν, παρόλο τις δικές σου φροντί­δες. κάποιες φορές μοιραζόμασταν μερικές δουλειές τον σπι­τιού».


Ή πρώτη διατύπωση με το «γιατί»  έχει επικρι­τική χροιά, βάζει τον άλλον σε θέση άμυνας και απαιτεί απάντηση, ενώ το «ποτέ» ακούγεται σαν υπερβολικό και  κάθε τί υπερβολικό δημιουργεί δυσφορία και ένταση στην επικοινωνία.


Τουναντίον ή διακριτικότητα, ή ευγένεια και οι χαμηλοί τόνοι βοηθούν να καρπίσουν οι επιθυμητές συμπεριφορές. Μην  ακυρώνετε τον σύντροφό σας… Πολλές φορές μπορεί να μην τον υποτιμάτε άμεσα ή φανερά, άλλα να γίνεται αυτό το έμμεσα, χωρίς καλά-καλά και εσείς να το συνειδητοποιείτε.  Όταν ρωτάς, για παράδειγμα, αν μπορεί να κάνει αυτό ή εκείνο. πράγματα πού είναι εύκολα ή που έχει κάνει στο παρελθόν, εκφράζετε μια αμφιβολία, μια δυσ­πιστία και μια έλλειψη εμπιστοσύνης. Αυτό όταν γίνεται συχνά δημιουργεί δυσφορία και απογοήτευση και σε δεύτερο χρό­νο θυμό.


Πολλές φορές τα ζευγάρια δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, άλλα μικροπροβλήματα και μικροδιαφορές. Αν δεν δίνουν σημασία και δεν ξεκαθαρίζουν τα προβλήματα και τις διαφορές, τότε συσσωρεύονται και σε βάθος χρόνου μπορεί να αποκτήσουν τέτοια δυναμική, πού όταν ξεσπάσει ή μπόρα δύσκολα την αντιμετωπίζεις.


Να διατυπώνετε αυτό πού νοιώθετε εσείς και να μη χρεώνετε στον άλλο αυτό που νιώθετε. Για παράδειγμα είναι προτιμότερο να πείτε «νοιώθω θυμό», από το να πείτε «με έχεις θυμώσει» Και είναι καλύτερο να πείτε «νοιώθω μπερ­δεμένος» από το να πείτε «με έχεις μπερδέψει». Στην δεύ­τερη περίπτωση έχετε αποδώσει και του έχετε χρεώσει τις ευθύνες.


Το να αποδίδετε ευθύνες ή να κατηγορείτε τον σύν­τροφό σας είναι εύκολο, αλλά δημιουργεί άσχημο κλίμα, πρόσφορο για επιθέσεις και αντεπιθέσεις.Ποτέ μην υποτιμάτε τις μικροφωτιές, γιατί αν είναι αρ­κετές οι μικροεστίες μπορεί να χάσετε τον έλεγχο χωρίς νά το καταλάβετε. ‘Ακόμη και μία να είναι, δεν χρειάζεται πα­ρά να φυσήξει λίγο αεράκι.


Μην ξεχνάτε ότι, παρόλο πού σε πολλές οικογένειες δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, εντούτοις τα καθημερινά μικροπροβλήματα με τον καιρό δημιουργούν έκνευριστικές καταστάσεις.


Ίσως ό σύντροφός σας να παραπονείται για ασήμαντα πράγματα κατά την κρίση σας. ’Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι αντικειμενικά είναι έτσι, πιθανόν στο μυαλό τού συν­τρόφου σας τα πράγματα να έχουν άλλες διαστάσεις και κατά συνέπεια άλλο ειδικό βάρος.


Κείμενο του Ιατρού Ψυχιάτρου Ιάκωβοιυ Μαρτίδη( ΣΎΓΓΡΑΜΜΑ Η αγάπη στην πρίζα- Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Αρμός για την ευγενική παραχώρηση του υλικού)

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X