Η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στο παιδί  thumbnail
Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες, κινδυνεύουν περισσότερο να γεννήσουν παιδί με διαβήτη (τύπου 1 ή παιδικό), σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στο παιδί


Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες, κινδυνεύουν περισσότερο να γεννήσουν παιδί με διαβήτη (τύπου 1 ή παιδικό), σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ταχερέχ Μοραντί, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Diabetologia" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 1,2 εκατομμύρια γεννήσεις παιδιών, τα οποία παρακολούθησαν για αρκετά χρόνια μετά τη γέννηση.


Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει κατά 33% αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη στο παιδί, αν η μητέρα ήταν παχύσαρκη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, παρόλο που η ίδια δεν ήταν διαβητική. Ακόμη μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για το παιδί, αν οι δύο γονείς είχαν διαβήτη.
Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια πάθηση, η οποία οφείλεται στο ότι το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ορμόνη ινσουλίνη, ώστε να ρυθμίσει σωστά το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι από μικρή ηλικία να παίρνουν πρόσθετη ινσουλίνη.


Το 10% των διαβητικών έχουν διαβήτη τύπου 1 (οι υπόλοιποι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2), αν και το σχετικό ποσοστό εμφανίζει τάση αύξησης διεθνώς. Η νέα μελέτη αποδίδει αυτή την ανοδική τάση εν μέρει στο γεγονός ότι όλο και πιο συχνά οι έγκυες μητέρες είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Υπέρβαρος θεωρείται όποιος έχει δείκτη σωματικής μάζας 25 έως 30 και παχύσαρκος πάνω από 30.


virus.com.gr


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X