Και αν σπάσει το προφυλακτικό ή μείνει στον κόλπο της γυναίκας;  thumbnail
Για δυο κύριους λόγους. Ο ένας είναι γιατί φοβάται μήπως χάσει τη στύση του. Ο άλλος είναι γιατί πιστεύει ότι μειώνει την ηδονή. Στην ουσία, η χρήση του προφυλακτικου είναι θέμα συνήθειας. Συνήθεια που πρέπει να αποκτήσουν όλοι όσοι έχουν ευκαιριακές επαφές.

Και αν σπάσει το προφυλακτικό ή μείνει στον κόλπο της γυναίκας;

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα προφυλακτικά 


Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 


 


Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου
Πόσα προφυλαχτικά πρέπει να έχω μαζί μου για κάθε σεξουαλικά επαφή;


Τουλάχιστον τρία. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνοί το ένα να χαλάσει ή να σκιστεί αν δεν έχετε αρκετή πείρα στη χρήση του. Επίσης κάθε προφυλακτικό είναι για μια μόνο μία εκσπερμάτιση και δεν ξαναχρησιμοποιείται. Πρέπει δηλαδή να αλλάζετε σε περίπτωση διαδοχικών επαφών


Γιατί ο σύντροφός μου αποφεύγει τη χρήση προφυλαχτικού;


Για δυο κύριους λόγους. Ο ένας είναι γιατί φοβάται μήπως χάσει τη στύση του. Ο άλλος είναι γιατί πιστεύει ότι μειώνει την ηδονή. Στην ουσία, η χρήση του προφυλακτικου είναι θέμα συνήθειας. Συνήθεια που πρέπει να αποκτήσουν όλοι όσοι έχουν ευκαιριακές επαφές. 


Αν σπάσει το προφυλακτικό τι πρέπει να κάνω;


Από πλευράς αντισύλληψή να συζητήσετε με το γυναικολόγο το ενδεχόμενο χρησιμοποίησή επείγουσας αντισύλληψης. Από πλευράς μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων εξαρτάται από το αν το ζευγάρι είναι σε μόνιμη σχέση. Συζητήστε με το γιατρό σας την πιθανότητα διαγνωστικών εξετάσεων.


Το προφυλακτικό έμεινε μέσα στον κόλπο της κοπέλας μου. Τι πρέπει να κάνουμε;


Συνήθως η ίδια η κοπέλα μπορεί να το αφαιρέσει, τοποθετώντας δύο δάχτυλα στον κόλπο της. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν θα το αφαιρέσει ο γιατρό, με τον οποίο θα συζητήσετε και την πιθανότητα αντισύλληψης και μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.


Αν θελήσω να κάνω κολπικό σεξ μετά το πρωκτικό πρέπει να αλλάξω προφυλακτικό;


Απαραιτήτως. Σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων είναι σημαντικός.


Πριν λίγο καιρό ολοκληρώσαμε με την κοπέλα μου. Και για τους δύο ήταν η πρώτη φορά και δεν χρησιμοποιήσαμε προφυλακτικό. Εκτός από την περίπτωση εγκυμοσύνης τι άλλο μπορεί να προκύψει;


Πέρα από τα θέματα αντισύλληψης, η επαφή χωρίς προφύλαξη, σας εκθέτει στον κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Αν η σχέση είναι μονογαμική και για τους δύο συντρόφους ή η πρώτη σας επαφή, τότε ο κύριος πιο πιθανός κίνδυνος που παραμένει είναι αυτός της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.


Πώς χρησιμοποιείται;


Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για τη σωστή χρήση του προφυλαχτικού:


Τοποθετήστε το προφυλακτικό όταν το πέος είναι σε πλήρη στύση και πριν αγγίζετε τα γεννητικά όργανα της γυναίκας.


Ανοίξτε τη συσκευασία χωρίς να σκίσετε το προφυλακτικό.


Ακουμπήστε το προφυλακτικό στη βάλανο, φροντίζοντας να μην περιέχει αέρα στην άκρη του, που προορίζεται για την συγκέντρωση του σπέρματος. Ξετυλίξτε το προφυλακτικό πάνω στο πέος, μέχρι τη βάση του. Το προφυλακτικό πρέπει να ξετυλίγεται εύκολα.


Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να το ξετυλίξετε είναι πιθανό να το έχετε τοποθετήσει ανάποδα. Πετάξτε το και χρησιμοποιείστε ένα καινούργιο.


Μετά την εκσπερμάτιση κρατήστε το προφυλακτικό με τα δύο δάκτυλα και τραβηχτείτε όσο η στύση διατηρείται ακόμα.


Αφαιρέσιε το προφυλακπκό από το πέος μακριά από το γυναικείο κόλπο. Μην αφήνετε το χρησιμοποιημένο προφυλακτικό οε μέρος όπου άλλα άτομα μπορεί να έρθουν σε επαφή.
Αποτελεσματικότητα


Η αποτελεσματικότητα του ανδρικού προφυλακπκού φτάνει ιο 95% . Η αποτελεσματικότατα του προφυλακπκού έχει άμεοη σχέοη με την εμπειρία, τον τρόποs και την ποιόιτητα κατασκευής του.

Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης: 210.7233102

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X