Τρόποι να καλοπιάνεις το σύντροφό σου  thumbnail
Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια οφείλονται στο ότι οι σύντροφοι δεν έχουν μάθει να επικοινωνούν σωστά και να ακούν ο ένας τον άλλο. Στο κείμενο του ψυχοθεραπευτή Άαρον Μπεκ που ακολουθεί θα μάθετε μυστικά επικοινωνίας με τον/ την σύντροφό σας που μπορούν να βελτιώσουν τη σχέση σας ώστε να αποφεύγετε τους καθημερινούς καβγάδες που σας φθείρουν.

Τρόποι να καλοπιάνεις το σύντροφό σου

Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια οφείλονται στο ότι οι σύντροφοι δεν έχουν μάθει να επικοινωνούν σωστά και να ακούν ο ένας τον άλλο. Στο κείμενο του ψυχοθεραπευτή Άαρον Μπεκ που ακολουθεί θα μάθετε μυστικά επικοινωνίας με τον/ την σύντροφό σας που μπορούν να βελτιώσουν τη σχέση σας ώστε να αποφεύγετε τους καθημερινούς καβγάδες που σας φθείρουν. 


Επιστημονική επιμέλεια κειμένου, ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής, Δρ Γρηγόρης Σίμος. 


 


Μάθετε να δείχνετε ότι ακούτε αυτά που θέλει να σας πει 


Πολλές φορές, οι γυναίκες poy παραπονιούνται πως οι σύζυγοί τους ποτέ δεν τις ακούν, ενώ εκείνοι διαμαρτύρονται ότι έχουν ακούσει την κάθε λέξη τους. Οι μελέτες έχουν αποδείξει την ύπαρξη μιας διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στα δυο φύλα: όταν ακούν οι γυναίκες, έχουν την τάση να προφέρουν επιφωνήματα όπως “μμ…” ή “αχά”, που δείχνουν πως παρακολουθούν αυτά που τους λένε, ενώ οι άντρες συνηθίζουν να είναι σιωπηλοί. Αλλες ενδείξεις, όπως οι εκφράσεις του προσώπου και οι διάφορες χειρονομίες, πληροφορούν το/τη σύντροφό οας πως είστε συντονισμένοι στη συχνότητά του/ της. 


Ορισμένες φορές οι άνθρωποι ξεχνούν πως η συζήτηση σημαίνει αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων. Το να μιλάτε χωρίς να υπάρχει αντίδραση είναι σαν να μιλάτε σ’ έναν τοίχο. Αν είστε σιωπηλός τύπος, θα σας βοηθήσει πολύ να συνηθίσετε να δείχνετε μια λεκτική  ανταπόκριση, και να μην αφήνετε τον/ την σύντροφό σας να αναρωτιέται αν τον/τη ακούτε πραγματικά.


Μη διακόπτετε 


Η διακοπή της συζήτησης μπορεί να φαίνεται πολύ φυσιολογική για  εκείνον που την προκαλεί. αλλά συγχρόνως δημιουργεί πολλές αρνητικές σκέψεις στο άτομο εκείνο που δεν  πρόλαβε να όλοκληρώσει την  κουβέντα του. "Δε με ακούει ”, "Δε δίνει χαι μεγάλη σημασία σε αυτά που έχω να πω. . "Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ν'ακούει τον εαυτό της να μιλά … 


Οπως και οι άλλες συνήθειες του τρόπου συζήτησης, οι διακοπές  μπορεί να αποτελούν μέρος του στιλ ομιλίας του καθενός παρά έκφραση εγωισμού ή διαφωνίας – αν και έτσι συνήθως ερμηνεύεται αυτή η συνήθεια. Κι εδώ επίσης έχουμε μια διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι άντρες έχουν την τάση να διακόπτουν πιο συχνά απ’ ότι οι γυναίκες. Διακόπτουν τους άλλους άντρες με την ίδια συχνότητα που διακόπτουν και τις γυναίκες. Συνεπώς, η γυναίκα που δίνει αρνητικές εξηγήσεις στη συνήθεια του συζύγου της να τη διακόπτει όταν μιλά, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι η συνήθεια αυτή μπορεί απλά να αντιπροσωπεύει το στιλ ομιλίας τον Ωστόσο, εκείνοι που διακατέχονται απ’ αυτήν τη συγκεκριμένη παρόρμηση θα ήταν καλό να απόψείύγουν να εκφράζουν τις απόψεις τους πριν ο συνομιλητής τους σταματήσει να μιλάει.


Κάντε αποτελεσματικές ερωτήσεις 


Οι ερωτήσεις μπορούν να προκαλέσουν την έναρξη και τη διατήρηση  μιας συζήτησης – η την πρόωρη διακοπή της. Ορισμένοι άνθρωποι είναι από το χαρακτήρα τους συνεσταλμένοι ή επιφυλακτικοί και χρειάζονται παρότρυνση για να συμμετάσχαυν σε μια συζήτηοη. Μια καλά διατυπωμένη ερώτηση μπορεί να κάνει θαύματα και να κινητοποιήσει τον σύντροφό σας να εκφραστεί Αλλά μια ερώτηση  που γίνεται σε ακατάλληλη στιγμή, που είναι τρομερά αντιφατική ή άσχετη μπορεί να προκαλέσει αρνητικά αποτλέσματα. 


Πολλοί άνθρωποι σταματούν άθελά τους τις μεγάλες συζητήσεις εξαιτίας του στυλ ομιλίας τους. Ο Λεν για παράδειγμα κάθε φορά που γύρναγε στο σπίτι απαντούσε με ένα ναι ή ένα όχι, μονελακτικά.  Σε μια τέτοια περίπτοκτη, αντί να ανακρίνει αδιάκοπα και χωρίς αποτέλεσμα το σύζυγό της και να καταλήξουν να φτάσουν και οι δυο σε εκνευρισμό μπορεί να πει  "Δυσκολεύομαι να ξεκινήσω μια συζήτηση μαζί σον. Προτιμάς να μη μιλάς ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;”.


Σε μια άλλη περίπτωση, η Χάριετ χρησιμοποίησε την εφευρετικότητά της γνα να κάνει το Λεν να μιλήσει:


- Τι έγινε στο νοσοκομείο σήμερα; 


-Τα ίδια


-Δε μου είχε πει ότι θα συζητούσες το ερευνητικό σου πρόγραμμα…


-Α ναι λοιπόν…. Αποκρίθηκε εκείνος και άρχισε να μιλά. 


Η πρώτη ερώτηση μπορεί να ήταν τυπική, αλλά η σειρά των ερωτήσεων που ακολούθησαν εξέφραζαν ότι εκείνη είχε διάθεση να μιλήσει και ενδιαφερόταν σοβαρά για τη δουλειά του.   Ένας καλός τρόπος γιο να αρχίσετε μια συζήτηση είναι να ρωτήσει τη γνώμη του/της συντρόψου σας κάνα) σ' ένα θέμα.


Χρησιμοποίησε διπλωματία και διακριτικότητα 


Αυτός ο κανόνας μπορεί να φαίνεται ασύμβατος με τις στενές σχέσεις, παρ’ όλα αυτά όλοι μας σχεδόν έχουμε ευαίσθητα σημεία- τα οποία ακόμη κι ένας αφοσιωμένος, καλοπροαίρετος σύντροφος μπορεί να βλάψει. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν κάποια ευαισθησία για την εμφάνισή τους, για τον τρόπο με τον οποίο μιλούν ή για κάποια μέλη της οικογένειας τους. Αν, για παραδειγμα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης μια γυναίκα υπονοήσει πως ο σύζυγός της είναι παχύς ή η αδερφή του ανώριμη ή ότι κάνει γραμματικά λάθη, με τον τρόπο αυτό θα τερματίσει τη συζήτηση. Αυτός ο κανόνας δε σημαίνει πως πρέπει να αποσιωπείτε οτιδήποτε σας ενοχλεί στο/στη σύντροφό σας – πρέπει απλά να έχετε σωστή κρίση και τακτ.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X