Παρενδυσία: Το φετίχ των ανδρών που φορούν γυναικεία  thumbnail
Φετιχιστική παρενδυσία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένας άνδρας αρέσκεται να φορά γυναικεία ρούχα, γιατί αυτό του προκαλεί έντονη σεξουαλική διέγερση και είτε αυνανίζεται είτε συνουσιάζεται, αν φυσικά η σύντροφός του αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά. Η παραφιλία αυτή έχει περιγράφει μόνο σε άνδρες. Αν συνυπάρχει και διαταραχή ταυτότητας φύλου, τότε δεν δικαιολογείται η διάγνωση της φετιχιστικής παρενδυσίας.

Παρενδυσία: Το φετίχ των ανδρών που φορούν γυναικεία

ΦΕΤΙΧΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΝΔΥΣΙΑ Ή ΠΑΡΕΝΔΥΣΙΑΚΟΣ ΦΕΤΙΧΙΣΜΟΣ


Φετιχιστική παρενδυσία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένας άνδρας αρέσκεται να φορά γυναικεία ρούχα, γιατί αυτό του προκαλεί έντονη σεξουαλική διέγερση και είτε αυνανίζεται είτε συνουσιάζεται, αν φυσικά η σύντροφός του αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά. Η παραφιλία αυτή έχει περιγράφει μόνο σε άνδρες. Αν συνυπάρχει και διαταραχή ταυτότητας φύλου, τότε δεν δικαιολογείται η διάγνωση της φετιχιστικής παρενδυσίας.


Μερικοί άνδρες φορούν μόνο τμήματα της γυναικείας ενδυμασίας, π.χ. εσώρουχο μέσα από την ανδρική τους ενδυμασία. Αλλοι όμως ντύνονται εξ ολοκλήρου γυναικεία και μάλιστα διαθέτουν ποικιλία φορεμάτων, από τα κλασικά ρούχα μπαλαρίνας μέχρι νυχτερινές τουαλέτες. Ας σημειωθεί ότι τα περισσότερα από αυτά τα άτομα, όταν δεν φορούν τα γυναικεία ρούχα, έχουν μια πολύ αρρενωπή εμφάνιση. Τα άτομα αυτά είναι βασικά ετεροφυλόφιλα, αλλά συνήθως με περιορισμένες σχέσεις. Αρκετές φορές συνυπάρχει σεξουαλικός μαζοχισμός.


Η διαταραχή ξεκινάει με παρενδυσία κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία, αρχικά με χρήση τμημάτων γυναικείας ενδυμασίας, που προοδευτικά καταλήγει σε εξ ολοκλήρου γυναικεία ένδυση. Ακόμα, η παρενδυσία αρχικά γίνεται μόνο σε ιδιωτικούς χώρους, αργότερα όμως μπορεί να επεκταθεί και σε δημόσιους. Σε μερικά άτομα, το κίνητρο για παρενδυσία μπορεί να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, είτε κατά περιόδους είτε μόνιμα, ώστε τελικά να περιορίζεται σημαντικά ή να σταματά η σεξουαλική διέγερση με την παρενδυσία.


Οι Prince & Bentler μελέτησαν 504 παρενδυσιακά άτομα που ήταν συνδρομητές ενός περιοδικού για παρενδυσίες. Τα άτομα αυτά περιέγραψαν τον εαυτό τους βασικά ως ετεροφυλόφιλο. Από αυτά, 74% είχαν παιδιά, 78% αισθάνονταν ότι άλλαζε ο χαρακτήρας τους όταν φορούσαν τα γυναικεία ρούχα, 27% προτιμούσαν την παρενδυσία κατά τη συνουσία, 85% είχαν εμφανιστεί δημόσια με γυναικεία ρούχα, 75% δεν είχαν ποτέ επισκεφθεί ψυχίατρο και απ’ αυτούς που είχαν ζητήσει βοήθεια, μόνο το 47% είχε την αίσθηση ότι η θεραπεία κάπως τους βοήθησε.


Tα διαγνωστικά κριτήρια


Για περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών επαναλαμβανόμενες έντονες σεξουαλικά διεγερτικές φαντασιώσεις σεξουαλικές περορμήσεις ή συμπεριφορές που περιλαμβάνουν ντύσιμο με ρούχα του άλλου φύλου. 


Οι φαντασιώσεις παρορμήσεις ή συμπεριφορές προκαλούν σημαντική δυσφορία ή μείωση της κοινωνικής επαγγελματικής ή άλλης περιοχής της λειτουργικότητας του ατόμου. 


Το κριτήριο 2  έχει προκαλέσει αρκετούς προβληματισμούς. Σύμφωνα με αυτό. σε ένα άτομο που ντύνεται με γυναικεία ρούχα με σκοπό τη σεξουαλική διέγερση, αλλά που δεν παρουσιάζει δυσφορία ή διαταραχή σπς εργασιακές ή κοινωνικές του σχέσεις, δεν επιτρέπεται να τεθεί η συγκεκριμένη διάγνωση. Το γεγονός αυτό προκαλεί σύγχυση στους κλινικούς και φυσικά δυσκολεύει τις ερευνητικές προσπάθειες. Συνήθως τα άτομα αυτά δεν αισθάνονται δυσφορία, η οποία όμως μπορεί να εμφανιστεί όταν προκύψουν κοινωνικού τυπου δυσκολίες, όπως για παράδειγμα όταν η σύζυγος ανπληφθεί τη σεξουαλική αυτή συμπεριφορά και απαιτήσει διαζύγιο.


Εδώ και δεκαετίες υπάρχει έντονη κριτική σχετικά με τη θεώρηση κάποιων σεξουαλικών συμπεριφορών ως «διαταραχών». Σύμφωνα με τον -έντονα αμφίσβητούμενο— ορισμό tης έννοιας της διαταραχής, που σημαίνει στατιστική παρέκκλιση από το φυσιολογικό, ο παρενδυσιακός φετιχισμός οφείλει να θεωρείται διαταραχή. Οι Spitzer &. Endicott σημείωσαν όπ απαραίτητα στοιχεία για τον ορισμό μιας διαταραχής είναι η δυσφορία (distress) και οι προσαρμοστικές δυσκολίες (disability), ορίζοντας τη δυσφορία ως ένα υποκειμενικό ενόχλημα (π.χ. άγχος) και την προσαρμοστική δυσκολία ως μια λειτουργική διαταραχή σε ποικίλες δραστηριότητες (π.χ. δυσκολία στη συγκέντρωση λόγω κατάθλιψης κ,ά.). Ο Wakefteid τόνισε ότι η έννοια της διαταραχής οφείλει να περιέχει περισσότερο τη διάσταση «επιζήμια δυσλειτουργία (harmful dysfunction), η οποία ορίζεται ως αποτυχία ενός μηχανισμού του ατόμου να παρουσιάζει τη φυσιολογική λειτουργία για την οποία ο μηχανισμός αυτός σχεδιάστηκε με βάση τη φυσική επιλογή. 


Αιτιολογία. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι έρευνες γύρω από τη σεξουαλικότητα, ελάχιστες είναι οι μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τη φετιχιστική παρενδυσία. Αν και υπάρχουν κάποιες αναφορές περιστατικών μέσα στην ίδια οικογένεια, οι Croughan et al μελέτησαν 70 άνδρες με παρενδυσιακό φετιχισμό και συμπέραναν ότι δεν υπάρχει αυξημένη συχνότητα της διαταραχής στις ίδιες οικογένειες. Βρήκαν ότι 1 % των πατέρων και 2% των αδελφών των ατόμων με παρενδυσιακό φετιχισμό είχαν διαφυλική (τρανσεξουαλική) πρακτική, αλλά με δεδομένη την άγνωστη επικράτηση στο γενικό πληθυσμό, είναι δύσκολη η εκτίμηση αυτών των δεδομένων.[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X