Α.Παπαρήγα:Η κόρη που της μοιάζει πολυ και ο θάνατος του άντρα και του μωρού της thumbnail

Α.Παπαρήγα:Η κόρη που της μοιάζει πολυ και ο θάνατος του άντρα και του μωρού της

Η Αλέκα Παπαρήγα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου 1945.Γονείς της ήταν ο Νίκος και η Κική Δρόσου, οι οποίοι ήτανμαντιστασιακοί μαχητές και μέλη του KKE, με καταγωγή από την Κεφαλονιά.Σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν εργάστηκε ως υπάλληλος σε επιχειρήσεις και ως εκπαιδευτικός.


Η Αλέκα Παπαρήγα παρέλαβε το ΚΚΕ στον απόηχο της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού, καθημαγμένο από τη διάσπαση που ακολούθησε τη συμμετοχή του στον ενιαίο Συνασπισμό το 1989 και σε περίοδο που όλοι προέβλεπαν την ολοσχερή εξαφάνισή του, όπως έγινε με όλα σχεδόν τα κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη, ή έστω τη μετονομασία του.Κατάφερε να διαψεύσει τις εκτιμήσεις. Στις εκλογές του 1993 το ΚΚΕ  ανέβασε το ποσοστό του, η ίδια εδραίωσε τη θέση της και επανεξελέγη το  1996 και στα επόμενα συνέδρια. Το ότι μετά, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012, έχασε τη μισή του δύναμη σε έναν μήνα είναι από τα ισχυρότερα πλήγματα που δέχθηκε, καθώς της αποδίδεται ότι πλήρωσε την «πολιτική της απομόνωσης»


.Η ίδια αρνείται ότι το ΚΚΕ μένει πίσω.


«Εχουμε πια συνηθίσει με τους ανιστόρητους χαρακτηρισμούς, ότι είμαστε συντηρητικοί, παρωχημένοι, οπισθοδρομικοί και γι' αυτό δογματικοί», τόνιζε σε κάθε ευκαιρία. Σταθερά υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση – και το ΝΑΤΟ, εννοείται -, θεμελίωσε τη γραμμή «πέντε κόμματα, δύο πολιτικές» και επιμένει ότι η κομμουνιστική ιδεολογία παραμένει επίκαιρη και  ο μαρξισμός ορθή  κοσμοθεωρία.


  


Με τους διαδοχικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων, τους οποίους γνώρισε κατά τη διάρκεια της θητείας της, τα πήγαινε πάντα καλά. Οι πιο ακραίες αναμετρήσεις της έγιναν με κάποιον που είχε ξεκινήσει από το ΚΚΕ. Ο Θ. Πάγκαλος μίλησε πολλές φορές πολύ σκληρά για το κόμμα και χαρακτήρισε την ίδια «αναιδή».


 


Πέρα από τη συνήθη απάντησή  της «ο Πάγκαλος είναι προβοκάτορας», επιχείρησε κάποτε ανεπιτυχώς να τον  αναχαιτίσει με επιστολή της προς τον Γ. Παπανδρέου. Στις καταγγελίες του  ότι το ΚΚΕ έχει σχέση με συγκεκριμένη επιχείρηση και πρέπει να επιληφθεί η Εφορία, η  Αλέκα Παπαρήγα ήταν κατηγορηματική: «Το ΚΚΕ είναι κόμμα και δεν δεχόμαστε καμία Εφορία».


Με τους εχθρούς του κόμματος εντός της Αριστεράς δεν συνθηκολόγησε ποτέ. «Εμείς δεν θα γίνουμε κομμουνιστές του γλυκού νερού», έλεγε για όσους θεωρούσε επιγόνους της παλαιάς «αναθεωρητικής ομάδας»,  ήτοι του ΚΚΕ εσωτ. Οταν πέθανε ο Λεωνίδας Κύρκος, ο «Ριζοσπάστης» το ανέφερε σε ένα μονόστηλο 90 λέξεων στο οποίο πρόλαβε να σημειώσει την «αντιΚΚΕ δράση» του.Στον επικήδειο της Κεντρικής Επιτροπής για τον Χαρίλαο Φλωράκη το 2005 δεν υπήρχε καμία αναφορά στον  Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου που είχε δημιουργήσει ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ μαζί με τον Κύρκο. Από πολλές διατυπώσεις  στα κομματικά έντυπα επί των ημερών της προέκυπτε ότι δεν ήταν σύμφωνη με το εγχείρημα.Στο 14ο Συνέδριο κιόλας, στα τέλη του 1991, η ίδια έθεσε «το ζήτημα της συμμετοχής μας στην κυβέρνηση Τζαννετάκη», αλλά και στην κυβέρνηση Ζολώτα – αργότερα θα πει δημόσια ότι «το κόμμα πλήρωσε αρκετά ακριβά τη συμμετοχή του». Στη συνέχεια πρακτικά ακύρωσε την πολιτική των  συμμαχιών που είχε προωθήσει ο μέντοράς της Χαρίλαος Φλωράκης.Παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο Θανάση Παπαρήγα, γιο του Μήτσου Παπαρήγα, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, τη Βασιλεία με την οπία είχε δημιουργηθεί ολόκληρο θέμα επειδή είχε διαλέξει να πάει για σπουδες σε ενα ακριβό ιδιωτικό κολλέγιο, και ένα άλλο παιδί το οποίο απεβίωσε τριών ετών. 


Το ατύχημα του άντρα της


Ο Θανάσης Παπαρήγας υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση όταν τον παρέσυρε διερχόμενο αυτοκίνητο τη στιγμή που προσπαθούσε να διασχίσει πεζός τη λεωφόρο Μαραθώνος στη Νέα Μάκρη. O Παπαρήγας νοσηλεύτηκε στην εντατική του KAT με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. H επιδείνωση της κατάστασής του ήταν ραγδαία και τελικά κατέληξε τα ξημερώματα. H κατάστασή του ήταν τέτοια που δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του ιδίου και της οικογένειάς του για δωρεά οργάνων.


O εκλιπών ήταν γιος του στελέχους του KKE Μήτσου Παπαρήγα και της Βασιλείας Παπαρήγα. Εντάχθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη νεολαία της ΕΔΑ και αργότερα στη νεολαία Λαμπράκη. Εξορίστηκε το 1967 από τη δικτατορία στη Γυάρο και τη Λέρο και απελευθερώθηκε το 1968, ενώ στις αρχές του 1974 συνελήφθη και βασανίστηκε από την ΕΣΑ στο Μπογιάτι και εξορίστηκε και πάλι στη Γυάρο, για να απελευθερωθεί με την κατάρρευση της δικτατορίας. Εργάστηκε στο «Ριζοσπάστη» από το 1974 και στο ραδιοφωνικό σταθμό «902 Αριστερά στα FM». 


Ηταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του KKE και του τμήματος ιστορίας, ενώ εργάστηκε και στο KME ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου. 


ΜΕ ΤΑ «ΡΟΥΧΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ».


Ενώ άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και όλες οι κυρίες της πολιτικής σκηνής προτού βγουν στην τηλεόραση ή ανέβουν στο βήμα της Βουλής περνούν πρώτα από τον ράφτη τους και το κομμωτήριο, η Αλέκα εμφανίζεται με τα «ρούχα της δουλειάς». Δεν έχει πρόβλημα να πάει στο θέατρο με αθλητικά παπούτσια,  έτσι όπως περπατάει στην κεφαλή της πορείας που οργανώνουν οι συνδικαλιστές της την Πρωτομαγιά.Oι παλιές φωτογραφίες λένε ότι στα χρόνια που πέρασαν από τότε που έγινε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το λουκ της άλλαξε. Ωστόσο καθόλου δεν επηρεάστηκε από την αστική κοκεταρία.


Η Παπαρήγα ξεκίνησε σχεδόν από το πουθενά – για το ευρύ κοινό – και πλέον έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του ΚΚΕ, αλλά και της πολιτικής ζωής γενικότερα. Εχει θεωρητική κατάρτιση, πολιτική συγκρότηση και αποδείχθηκε πολύ ανθεκτική, ακόμη και στις ώρες που η μοίρα τη δοκίμαζε προσωπικά.Η Αλέκα Παπαρήγα παρέμεινε Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.


Στις 8 Ιανουαρίου 2015 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τις εκλογές του 2015, θέση στην οποία εξελέγη. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X