Στην ολομέλεια ο νόμος, γρίφος οι αντιδράσεις FIFA-UEFA!

Πέρασε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και η δεύτερη ανάγνωση του νόμου Κοντονή για την καταπολέμηση της βίας , με τροποποιήσεις μετά τη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού, εκπροσώπων των κομμάτων, του Τζάνι Ινφαντίνο, του Πατρίκ Κομνηνού και του Γιώργου Γκιρτζίκη.
Ο Σταύρος Κοντονής επανέφερε το άρθρο για την αυτοδιοίκητη λειτουργία της ΕΠΟ, με βάση όμως το ελληνικό σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και το καταστατικό FIFA και UEFA.
 
Παράλληλα, δέχθηκε να αγωνίζονται κεκλεισμένων των θυρών για μια χρονιά ακόμη οι ομάδες που δεν θα έχουν την άμεση εγκατάσταση ηλεκτρονικού εισιτήριου και ηλεκτρονικών μέσω παρακολούθησης, ενώ ρυθμίζονται και θέματα των αμοιβών των δικαστικών λειτουργών με ανταποδοτικό τέλος επί των εισιτηρίων, με τροποποίηση στη διατύπωση.
 
Η διαφωνία που διατυπώθηκε από διάφορες πλευρές (με πρώτο το Ποτάμι) έχει να κάνει με το Άρθρο 1 και τις υπερεξουσίες του υπουργού, αφού θεωρείται ότι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από ανεξάρτητη αρχή και να μην εξαρτώνται από την ικανότητα και τις προθέσεις ενός μόνο προσώπου. Παρά το γεγονός ότι έγινε προσθήκη της γνώμης και μόνο της ΔΕΑΒ και της οικείας Ομοσπονδίας για θέματα διακοπής αγώνων ή πρωταθλημάτων με σκοπό την πάταξη της βίας. 
 
Στο συγκεκριμένο άρθρο μάλιστα διατηρεί το δικαίωμα απαγόρευσης συμμετοχής ελληνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις, προσθέτει όμως «μετά από διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες και τη γνώμη αυτών».
 
Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές, όπως κατατέθηκαν και πέρασαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, θα πάει στην ολομέλεια Τετάρτη ή Πέμπτη προς ψήφιση. Έχει ήδη σταλεί σε FIFA, UEFA και ΕΠΟ. Οι διεθνείς Ομοσπονδίες αναμένεται να απαντήσουν για το «καλώς έχει» και την αποφυγή του ποδοσφαιρικού Grexit στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
 
Η αγωνία παρατείνεται…

Σχετικά άρθρα