«Μονάδα μέτρησης πόνου» στο Εθνικό Θέατρο thumbnail

«Μονάδα μέτρησης πόνου» στο Εθνικό Θέατρο

Μια παράσταση βασισμένη σε διηγήματα των Ι. Κονδυλάκη και Μ. Μητσάκη.


Είναι ο πόνος σύμφυτος με την ύπαρξη; Έχουμε γεννηθεί για να πονάμε; Πώς υπομένουμε τις αντιξοότητες και τις πίκρες της ζωής; Τι αντίδοτο υπάρχει στη δυστυχία; Είναι η αυτοκτονία λύση; Ποιος είναι ο απόηχος μιας αυτοκτονίας; Τι ίχνος αφήνει ο εθελούσιος θάνατος αλλά και το πέρασμα από τη ζωή;


Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που αρθρώνουν τα τρία διηγήματα νεοελλήνων πεζογράφων της γενιάς του 1880 που συνθέτουν την παράσταση: «Ο μαύρος γάτος» (1916) του Ιωάννη Κονδυλάκη, η «Aρκούδα» (1893) και ο «Aυτόχειρ» (1895) του Mιχαήλ Μητσάκη. Αν στα δύο πρώτα η ζωή είναι μια κατάσταση οξέως πόνου, όπου άνθρωποι και ζώα κινούνται στο όριο της σωματικής και ψυχικής αντοχής, στο τελευταίο η ζωή κυλά αδιατάραχτη ύστερα από ένα ακόμη ‘απονενοημένο διάβημα’, χωρίς να δίνονται κανενός είδους εξηγήσεις.


Σε μια εποχή που ο πόνος είναι διάχυτος, η απελπισία χτυπά την πόρτα και του μέχρι πρότινος σίγουρου για τον εαυτό του, και η αυτοκτονία εξαπλώνεται σαν επιδημία, καταφεύγουμε στην παλαιότερη ελληνική λογοτεχνία ως ένα μέσο για να ξορκίσουμε τους φόβους μας – και να γιατρευτούμε.


Σκηνοθεσία: Μυρτώ Πανάγου. Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου. Επιμέλεια κίνησης – Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Παπαναγιώτου. Σκηνικά – Κοστούμια: Δανάη Ελευσινιώτη. Βίντεο – Ήχος: Φένια Τσάμη. Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη. Βοηθός σκηνογράϕου-ενδυματολόγου: Χριστίνα Λαρδίκου. Φωτογραϕίες: Jason Guelle.


Ερμηνεία:  Ηλίας Βογιατζηδάκης , Στεϕανία Καλομοίρη , Μυρτώ Πανάγου.


Πληροφορίες: «Μονάδα μέτρησης πόνου» στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» (Ανοιχτή Πλατφόρμα), Αγίου Κωνσταντίνου 22 -24, Αθήνα. Παραστάσεις: Πέμπτη 7 Μαϊου στις 21:00, Παρασκευή 8 Μαϊου στις 18:00, Σάββατο 9 Μαϊου στις 21:00, Κυριακή 10 Μαϊου στις 17:00. Διάρκεια: 60 λεπτά. Τιμή εισιτηρίων: 5 ευρώ. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 5288170-1.


clickatlife

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X