Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Η συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση: Τα σημάδια της
Η συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση: Τα σημάδια της  thumbnail
Είναι ένα εξίσου επικίνδυνο είδος κακοποίησης με τη σωματική. Περιλαμβάνει τη λεκτική κακοποίηση τις δηλαδή φωνές, τις ύβρεις αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Έχει να κάνει με μία σειρά επαναλαμβανομένων επεισοδίων που προσβάλλουν, απειλούν, απομονώνουν, υποβιβάζουν, εξευτελίζουν ή και ελέγχουν έναν άλλο άνθρωπο. Οι συμπεριφορές που συχνά χαρακτηρίζουν τη συναισθημ

Η συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση: Τα σημάδια της

Πότε μιλάμε για συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση;


Είναι ένα εξίσου επικίνδυνο είδος κακοποίησης με τη σωματική. Περιλαμβάνει τη λεκτική κακοποίηση τις δηλαδή φωνές, τις ύβρεις αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Έχει να κάνει με μία σειρά επαναλαμβανομένων επεισοδίων που προσβάλλουν, απειλούν, απομονώνουν, υποβιβάζουν, εξευτελίζουν ή και ελέγχουν έναν άλλο άνθρωπο.Οι συμπεριφορές που συχνά χαρακτηρίζουν τη συναισθηματική κακοποίηση συμπεριλαμβάνουν:


Έλλειψη αμοιβαιότητας στη σχέση. Εσείς δίνετε αλλά οι άλλοι μόνο λαμβάνουν. Η συμπεριφορά αυτή δεν έχει υγιή κίνητρα μιας και η προσπάθεια ικανοποίησης του άλλου έχει να κάνει πάντα με την αποφυγή μιας άσχημης κατάστασης, να κάνω αυτό για να μη θυμώσει και να μου επιτεθεί… 


Ο σύντροφός σας συνηθίζει να σας δημιουργεί ενοχές και πάντα να ρίχνει σε εσάς το φταίξιμο. Έχει την τάση να κάνει  τα πάντα να φαίνονται δικό σας λάθος.


Η αυτοεκτίμησή σας κλονίζεται συστηματικά. Η συναισθηματική κακοποίηση καταστρέφει τον πυρήνα του ατόμου, γιατί επιτίθεται σε ολόκληρο το "είναι" του. Το θύμα όσο περνούν τα χρόνια νιώθει όλο και πιο ασήμαντο, χωρίς αξία, αναξιόπιστο, αβοήθητο. Άτομα που υφίστανται συναισθηματική κακοποίηση πιστεύουν ότι οι άλλοι δεν τα αγαπάνε, και ότι τους αξίζει αυτό που περνάνε σα να φταίνε τα ίδια, σαν αυτά να έκαναν κάτι κακό για το οποίο πρέπει να τιμωρηθούν.


Είναι πολύ πιθανό ο θύτης να απομονώνει το θύμα του. Θέλοντας να διατηρήσει την κυριαρχία του πολλές φορές θέλει να κόβει τις επαφέρς με τον  έξω κόσμο. Του απαγορεύει με κάποιο τρόπο να βλέπει την οικογένειά του ή τους φίλους του και να μιλά μαζί τους για όσα ζει. Ένας ακόμα τρόπος να υπάρχει ο έλεγχος είναι και η οικονομική εξάρτηση καθώς και η απαγόρευση εργασίας. 


Ασυνείδητα, τα θύματα έχουν μάθει να μην αναγνωρίζουν το πόσο άσχημα είναι τα συναισθήματα που νιώθουν καθημερινά. Πολλές φορές μάλιστα όταν έρχονται αντιμέτωπα με προσβολές τις δικαιολογούν λέγοντας πώς το φταίξιμο είναι δικό τους και άξιζαν τελικά αυτές τις επιθέσεις. 


Η συναισθηματική κακοποίηση προκαλεί ντροπή στο άτομο που τη βιώνει.  Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι το θύμα να αναγνωρίσει την κατάσταση με τη βοήθεια ενός ειδικού ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του συντρόφου του ή να διακόψει αυτή τη σχέση.


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X
[contact-form-7 id="192177" title="Popup"]