Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος

<p style="text-align: justify;">Η <strong>Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV)</strong>, στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού, οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο σε 30 χώρες της Ευρώπης, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος». Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για την <strong>«Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος»</strong>, αφιερωμένη στην πρόληψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις <strong>4 έως 8 Μαΐου</strong> με πρωτοβουλία της <strong>Ελληνικής Δερματολογικής </strong><strong>και </strong><strong>Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ).</strong><br /> <br /> Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως <strong>η διατροφή μας έχει αντίκτυπο</strong> στο πως φαίνεται και αισθάνεται το δέρμα μας, καθώς επίσης και στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Υπάρχουν θρεπτικά συστατικά, όπως τα αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοχημικά που έχουν αποδειχθεί ότι είναι ωφέλιμα ή απαραίτητα για ένα υγιές δέρμα. Η κατανάλωση μιας <strong>υγιεινής διατροφής</strong> γεμάτη από ποικιλία σε φυσικά αντιοξειδωτικά είναι η κατάλληλη στρατηγική, για να εξασφαλίσουμε ότι το σώμα μας έχει την καλύτερη άμυνα κατά της υπερβολικής έκθεσης στις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου.<br /> <br /> <strong>Φρέσκα, ωμά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα</strong> προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να διατηρήσει μια υγιή ισορροπία, η οποία είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των ηλιακών εγκαυμάτων. Τα φρέσκα, ωμά λαχανικά παρέχουν επίσης στο σώμα μας μια πληθώρα από ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία και που μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα και στη συνέχεια στον καρκίνο.<br /> <br /> <strong>Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από τα πιο σημαντικά τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του δέρματος:</strong><br /> <br /> <span style="text-decoration: underline;">Βήτα καροτένιο: </span>γλυκοπατάτες, καρότο, σπανάκι, λάχανο, κατσαρό λάχανο, ρόκα.<br /> <span style="text-decoration: underline;">Λυκοπένιο:</span> ντομάτες, καρπούζι, παπάγια, γκουάβα.<br /> <span style="text-decoration: underline;">Λουτείνη: </span>σπανάκι, κατσαρό λάχανο, αρακάς, λαχανάκια Βρυξελλών, κολοκυθάκια, φιστίκια, μπρόκολο, κρόκος αυγού.<br /> <span style="text-decoration: underline;">Πολυφαινόλες:</span> πράσινο και μαύρο τσάι, δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, σκόρδο, κακάο.<br /> <span style="text-decoration: underline;">Φλαβονοειδή:</span> εσπεριδοειδή.<br /> <span style="text-decoration: underline;">Προανθοκυανιδίνες: </span>κακάο, σπόροι σταφυλιών.<br /> <span style="text-decoration: underline;">Σταυρανθή λαχανικά:</span>μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, κατσαρό λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών.<br /> <span style="text-decoration: underline;">Ω-3 λιπαρά οξέα:</span> λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες, πέστροφα, σκουμπρί, ρέγκα), μύδια, στρείδια, ξηροί καρποί και σπόροι, ελιές, ελαιόλαδο, λιναρόσπορος.<br /> <span style="text-decoration: underline;">Βιταμίνη C: </span>κόκκινες πιπεριές, μούρα, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, πεπόνι, ντομάτα, σπανάκι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, πατάτες φούρνου με τη φλούδα, γλυκοπατάτες, κολοκυθάκια.<br /> <span style="text-decoration: underline;">Βιταμίνη Ε:</span> ξηροί καρποί και σπόροι, ελιές, ελαιόλαδο, πολλά έλαια (καρδαμέλαιο, έλαιο κανόλα, αραβοσιτέλαιο), αβοκάντο, βατόμουρα, γκουάβα, παπάγια, ροδάκινα, μάνγκο.<br /> <span style="text-decoration: underline;">Δημητριακά ολικής άλεσης:</span> κεχρί, βρώμη, πλιγούρι, σιτάρι ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, κριθάρι.</p>
<p style="text-align: justify;">nutrimed.gr</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>

Σχετικά άρθρα