Επιδιδυμίτιδα: Ο πόνος στην εκσπερμάτωση και άλλα σημάδια  thumbnail

Λευτέρης 30 ετών

Επιδιδυμίτιδα: Ο πόνος στην εκσπερμάτωση και άλλα σημάδια

Αναγνώστης μας ρωτά: 


ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΕΠΙΔΙΔΥΜΤΙΔΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΧΩ ΔΕΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΟΥ ΟΡΧΙ. Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΛΑΒΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ CIPROXIN 8 ΕΝΕΣΕΙΣ BRICLIN ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΛΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΕ VIBRAMICIN ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ CIPROXIN ΠΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΧΩ ΛΑΒΕΙ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΧΩ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΕΝΕΡΓΗ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΟΡΧΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΑΣ.  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. 


Στο ερώτημά σας απαντά ο Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, MD, FEBU, FECSM Ουρολόγος, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, Υπεύθυνος Ουρολογικού, Ανδρολογικού και Ιατρείου Νευρο-ουρολογίας και ακράτειας Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Ίλιον, Αθήνα. 


Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης


Δυστυχώς θα πρέπει να συνεχίσετε να απευθύνεστε σε ουρολόγους καθώς η κλινική εικόνα είναι αυτή που θα καθορίσει τη θεραπεία. Η διαγνωστική σκέψη θα πρέπει να περιλαμβάνει και ειδικές φλεγμονές και λοιμώξεις (TBC?) καθώς και πιθανές συνθήκες που συντηρούν τη φλεγμονή (λειτουργία κατώτερου ουροποιητικού, προστάτης, πιέσεις κατά την ούρηση κλπ) 
Διαβάστε επίσης 


Τι είναι η επιδιδυμίτιδα;


Επιδιδυμίτιδα είναι η φλεγμονή της επιδιδυμίδας, του οργάνου δηλαδή που συνδέει τον όρχι με τον σπερματικό πόρο. Είναι ένας σωληνώδης σχηματισμός, μέσα από τον οποίο περνούν και ωριμάζουν τα σπερματοζωάρια που παράγονται στον όρχι, για να καταλήξουν στον σπερματικό πόρο. Αν παράλληλα υπάρχει φλεγμονή και στον όρχι, η νόσος ονομάζεται ορχεοεπιδιδυμίτιδα. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά πιο συχνά σε νέους άντρες ηλικίας 19 έως 35 ετών.


Τι προκαλεί την επιδιδυμίτιδα και ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;


Η επιδιδυμίτιδα συνήθως προκαλείται από την εξάπλωση κάποιας μικροβιακής λοίμωξης της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστης. Συνήθως, υπάρχει διαφορά στα  μικρόβια που την προκαλούν ανάμεσα στους νέους και στους ηλικιωμένους άντρες. Πολύ σπάνια, επιδιδυμίτιδα μπορεί να προκαλέσει και το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.


Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης· οι πιο συχνοί είναι:  • Πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις στο ουροποιητικό, π.χ. διουρηθρική προστατεκτομή, περιτομή και κισροκήλη

  • Η ύπαρξη μόνιμου ουροκαθετήρα

  • Μετά από έντονη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους


Ποια είναι τα συμπτώματα της επιδιδυμίτιδας;


Η επιδιδυμίτιδα μπορεί να ξεκινήσει με πυρετό, αίσθημα βάρους στην περιοχή των όρχεων και ευαισθησία στην ψηλάφησή τους. Κατόπιν, ο όρχις διογκώνεται και γίνεται ιδιαίτερα σκληρός και επώδυνος.


Άλλα συμπτώματα είναι:  • Αδυναμία, καταβολή

  • Αιμοσπερμία

  • Δυσφορία στο κάτω μέρος της κοιλιάς

  • Πόνος στη βουβωνική χώρα

  • Πόνος κατά την εκσπερμάτιση

  • Συχνουρία, δυσουρία

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X