Περισσότερος χρόνος ζωής σε καρκινοπαθείς τελικού σταδιού με μία νέα χειρουργική τεχνική thumbnail
Πολύτιμο χρόνο μπορεί να προσφέρει σε συγκεκριμένες κατηγορίες καρκινοπαθών τελικού σταδίου μια σύγχρονη χειρουργική τεχνική, υψηλής εξειδίκευσης.

Περισσότερος χρόνος ζωής σε καρκινοπαθείς τελικού σταδιού με μία νέα χειρουργική τεχνική


Πολύτιμο χρόνο μπορεί να προσφέρει σε συγκεκριμένες κατηγορίες καρκινοπαθών τελικού σταδίου μια σύγχρονη χειρουργική τεχνική, υψηλής εξειδίκευσης.
Ελπίδα σε ασθενείς με διάσπαρτο καρκίνο στην κοιλιά προσφέρει η εφαρμογή της μεθόδου της κυτταρομειωτικής χειρουργικής με ταυτόχρονη διηγχειρητική χημειοθεραπεία, η οποία στην Ελλάδα εφαρμόζεται στη μοναδική εξειδικευμένη μονάδα στο Νοσοκομείο «Μεταξά».


Διεθνώς λειτουργούν 280 εξειδικευμένα κέντρα και 28 εξ αυτών έχουν πιστοποιηθεί για εκπαίδευση, μεταξύ αυτών και το ελληνικό.


Όπως εξήγησε σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τη διοργάνωση του διήμερου ιατρικού συνεδρίου (8 και 9 Μαΐου), ο Συντονιστής Διευθυντής του Α’ Χειρουργικού Τμήματος του αντικαρκινικού νοσοκομείου ΕΑΝΠ «Μεταξά» Γιάννης Σπηλιώτης, η μέθοδος αφορά ασθενείς με διάσπαρτο καρκίνο στην κοιλιακή χώρα, από νεοπλάσματα, όπως των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, το ψευδομύξωμα ή μεσοθηλιώματα, οι όποιοι διαθέτουν προσδόκιμο ζωής 3 με 6 μήνες.


Μετά το χειρουργείο έχει αποδειχθεί πως το 40% των ασθενών ζει έως και 5 χρόνια. Στο νοσοκομείο «Μεταξά» χειρουργούνται τρεις ασθενείς το μήνα και 35 έως 40 τον χρόνο. Βέβαια, υπάρχει και λίστα αναμονής που αγγίζει τους 4 μήνες. Για να μειωθεί η λίστα αναμονής και να χειρουργούνται περισσότεροι ασθενείς απαιτείται πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και ιατρών, εκπαιδευμένων στην τεχνική, γεγονός που φαντάζει απίθανο στην Ελλάδα της κρίσης. Επειδή απαιτείται υψηλή εξειδίκευση μέσα από κατάλληλη εκπαίδευση δεν είναι η λύση ξαφνικά να αρχίζουν να εφαρμόζουν την τεχνική και άλλα νοσοκομεία, που δεν έχουν πιστοποιηθεί, όπως εξήγησε ο κ. Σπηλιώτης, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να πωλούνται φρούδες ελπίδες σε ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωή τους.


Η επέμβαση διαρκεί 4 έως 6 ώρες, ενώ απαιτείται νοσηλεία 12 με 14 ημέρες κατά μέσο όρο. Η επιβίωση μετά την εγχείρηση αυξάνεται σημαντικά, αν και εξαρτάται από την εντόπιση και το δείκτη περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης. Γενικώς είναι 3 χρόνια για τους ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο, 2,5 χρόνια για τις ωοθήκες, 8 έως 10 χρόνια με ψευδομύξωμα, 1,5 έτος στο στομάχι και 4 έως 5,5 χρόνια μεσοθηλίωμα.


Η Συντονίστρια Διευθύντρια Αναισθησιολογικού του «Μεταξά», Χριστίνα Μιχαλολιάκου ανέφερε ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο 700 ασθενείς αναπτύσσουν περιτοναϊκή καρκινωμάτωση. Από αυτούς το 55% αφορά τις ωοθήκες, 25% το παχύ έντερο, 7% ψευδομύξωμα, 5% μεσοθηλίωμα και 8% το στομάχι.


Ωστόσο, από τους 700 οι 210 πληρούν τις προϋποθέσεις για να υποβληθούν σε αυτήν τη μέθοδο. Όπως εξήγησε και ο κ. Σπηλιώτης, η μέθοδος δεν αφορά όλους τους ασθενείς με καρκίνο, καθώς πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Δεν είναι δια πάσα νόσο αλλά για ασθενείς με συγκεκριμένες ενδείξεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.


«Η μέθοδος είναι συμπληρωματική με τις χημειοθεραπείες, ενώ το Ογκολογικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου αποφασίζει ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι», υπογράμμισε η υπεύθυνη Κλινικής Χειρουργικής-Μονάδας Διεγχειρητικής Υπερθερμικής Ενδοπεριτοναϊκής Χημειοθεραπείας Ευγενία Χαλκιά.


Στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν γίνει συνολικά 212 επεμβάσεις με αυτήν την χειρουργική τεχνική. Η μέθοδος πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένα κέντρα, σε οργανωμένες κλινικές που πληρούν τις προϋποθέσεις.


Το Peritoneal Surface Malignancy Experts Meeting θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Μαΐου στο ξενοδοχείο Athens Plaza Hotel και κατά τη διάρκεια του επιστήμονες από την Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία θα αναλύσουν την εμπειρία τους και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου της κυτταρομειωτικής χειρουργικής με ταυτόχρονη διηγχειρητική χημειοθεραπεία.


virus.com.gr


 


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X