Τάσεις αυτοκαταστροφής: Τι είναι και πώς εμφανίζονται;  thumbnail

Άκης, 18 ετών

Είμαι 18 χρονωνκαι έχω συνεχής τάσης αυτοκαταστροφης. Πολλές φορές ενώ θέλω να κάνω το καλύτερο για τους γύρω μου φτάνω στο άκρως αντιθετο και τους δημιουργω θλιψη και στεναχωρια. Καθως δεν μπορω να ελεγξω τις πραξεις μου σε πολλες περιπτωσεις. Είμαι αρκετα εγωιστης και σε πολλες περιπτώσεις

Τάσεις αυτοκαταστροφής: Τι είναι και πώς εμφανίζονται;

Αναγνώστης μας ρωτά: 


Είμαι 18 χρονωνκαι έχω συνεχής τάσης αυτοκαταστροφής. Πολλές φορές ενώ θέλω να κάνω το καλύτερο για τους γύρω μου φτάνω στο άκρως αντίθετο και τους δημιουργώ θλίψη και στεναχώρια. Καθώς δεν μπορω να ελεγξω τις πραξεις μου σε πολλες περιπτωσεις. Είμαι αρκετα εγωιστης και σε πολλες περιπτώσεις αλαζόνας αλλά υπάρχουν στιγμές που νιώθω υποτίμηση από τους αλλους και νιώθω αναξιος. Έχω απομακρυνθεί αρκετα απο φιλους και γνωστους και όσους κάνουν προσπαθεια να με πλησιάσουν στο τέλος τους προκαλω αντιπάθεια και ορισμένες φορές μισος για εμένα. Με στεναχωρει αρκετα η ολη κατασταση ειμαι 18 χρονων και νιωθω σαν να τα εχω ζησει ολα απο την κακη τους πλευρα…


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος Πάνος Μυλωνάς 


Πάνος Μυλωνάς


Αγαπητέ αναγνώστη,


Μια βασική ανθρώπινη επιθυμία είναι να μας επιθυμούν και να μας αγαπάνε και όμως πολλές φορές με τη συμπεριφορά μας ωθούμε τους άλλους μακριά.


Αναφέρετε την ηλικία σας και φαντάζομαι ότι παίζει ένα ρόλο στο τρόπο που εκλαμβάνετε τα πράγματα. Δε δίνετε κάποιες περισσότερες πληροφορίες για σας, το χαρακτήρα σας και δεν εξηγείτε ποιές συμπεριφορές σας, σας έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι προκαλείτε τόσο έντονές αντιδράσεις στους γύρω σας όπως θλίψη, αντιπάθεια και μίσος.


Τις περισσότερες φορές απομακρύνουμε τους άλλους εξαιτίας ενός βαθύτερου προβλήματος με τον εαυτό μας. Λειτουργώντας μόνο μέσα από το πρίσμα ότι τα πάντα είναι αρνητικά και εναντίον σας παραμένετε ίσως κλεισμένος σε μια αρνητική νοοτροπία. Η συμβουλή μου είναι να σταματήστε να περιμένετε από τους ανθρώπους να σας απογοητεύσουν. Δεχτείτε ότι μερικοί άνθρωποι μπορέι να σας βλάψουν, αλλά επίσης ότι πολλοί δε θα το κάνουν. 


Διαφαίνεται σε αυτά που γράψατε η χαμηλή σας αυτοπεποίθηση. Φαντάζομαι ότι βιώνετε αυτή τη κατάσταση δύσκολα αλλά είναι επίσης θετικό που αναφέρετε τις δικές σας ευθύνες και τα στοιχεία του χαρακτήρα σας που ίσως σε περιπτώσεις ωθούν τους άλλους μακριά. Αυτό δείχνει ότι έχετε κάνει την αυτοκριτική σας και θέλετε να αλλάξετε την κατάσταση που βρίσκεστε.


Για κάθε άνθρωπο η πορεία για αλλαγές και την αυτογνωσία είναι ξεχωριστή, γιατί ο καθένας έχει άλλες εμπειρίες και άλλους συσχετισμούς μέσα στο κεφάλι του. Αποκωδικοποιόντας τον εαυτό μας καταλαβαίνουμε πώς  συνδέονται αυτά που συμβαίνουν, με το πώς εμείς οι ίδιοι τα ερμηνεύουμε και αυτά που τελικά πράττουμε.


Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθούσε να εξερευνήσετε αυτά που σκέφτεστε και αισθάνεστε  και με το να σας κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις θα σας υποστηρίξει να αναγνωρίσετε  τον τρόπο με τον οποίο βγάζετε συμπεράσματα και να προβείτε στις αλλαγές που επιθυμείτε. Είναι μια διαδικασία που παίρνει καιρό και θέλει υπομονή αλλά είναι θεμιτό να την έχετε στο μυαλό σας σαν μια λύση


Προς το παρόν είναι σημαντική όποια βοήθεια έχετε απο το το οικογενειακό σας περιβάλλον, απο άτομα που εμπιστεύεστε. Μιλήστε μαζί τους, αναφέρετε τις ανησυχίες σας και ζητήστε τους την ειλικρινή τους άποψη. Είναι απλό, εύκολο και απίστευτα αναζωογονητικό και ίσως σας βοηθήσει να νιώσετε ότι σας υποστηρίζουν και να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε μόνος.


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X