Τι περιλαμβάνει ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος; Η προληπτική φροντίδα μετά την καραντίνα!

Μετά το διάστημα της καραντίνας όπου το γυναικείο φύλο αμέλησε, όχι απαραίτητα λόγω επιλογής του, τον γυναικολογικό του έλεγχο, η τρέχουσα περίοδος πλέον προσφέρεται για να πραγματοποιήσει κάθε γυναίκα τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις της που περιλαμβάνουν κλινική εξέταση με πλήρες ιστορικό, test ΠΑΠ, υπέρηχο μήτρας και ωοθηκών, καθώς και ψηλάφηση μαστών ή αν χρειάζεται μαστογραφία και υπέρηχο.

Γράφει ο μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Σκαρτάδος Νικόλαος

Έτσι μικρά προβλήματα που πιθανώς διαγνωσθούν θα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, άρα θα είναι σαφώς και ευκολότερα αντιμετωπίσιμα. Εξάλλου δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι στο καλοκαίρι που είναι προ των πυλών, με το κολύμπι σε θάλασσα ή πισίνα, τα βρεγμένα μαγιό, τις ξαπλώστρες που βέβαια τώρα θα πρέπει να απολυμαίνονται, «κρύβονται» δυνητικοί κίνδυνοι.

Η πρόληψη σώζει από τους κινδύνους

Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως υπερέκκριση κολπικών υγρών, δυσκολία στην ούρηση, αλλά και πόνοι που ενδεχόμενα «κρύβουν» μολύνσεις. Στην πλειοψηφία τους βέβαια, είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα, αλλά ίσως και να κρύβουν καταστάσεις που θα απαιτήσουν μια πιο σύνθετη αντιμετώπιση.

Παράλληλα, ο ιατρός επισημαίνει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης κάθε παθολογικού ευρήματος, οπότε η γυναίκα «αποκρούει» την πιθανότητα προβλήματος στη γονιμότητά της, αλλά συγχρόνως διασφαλίζει την υγεία της και φυσικά την αρμονική σεξουαλική της ζωή.

Χρήσιμες συμβουλές για το καλοκαίρι

Οι συμβουλές του κ. Σκαρτάδου περιλαμβάνουν φυσικά και την κάθε γυναίκα που αυτή την εποχή είναι έγκυος, τονίζοντας πως όλες οι καλοκαιρινές δραστηριότητες επιτρέπονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί η γυναίκα να λαμβάνει μέτρα προστασίας:

  • επιλέγοντας καθαρά και όχι κρύα νερά για το κολύμπι της σε θάλασσα ή πισίνα,
  • αποφεύγοντας τα μακροβούτια,
  • χρησιμοποιώντας αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας,
  • κάνοντας μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και
  • όντας προσεκτική σε μακρινές μετακινήσεις που ενδεχόμενα την ταλαιπωρήσουν, αλλά και πιθανόν να δυσκολέψουν εάν χρειαστεί τη μετάβασή της στο μαιευτήριο εάν και όταν χρειαστεί.

Δρ. Σκαρτάδος Νικόλαος
Μαιευτήρας – Χειρουργός γυναικολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 100, Αθήνα, τηλ: 210-7708081
Θερμοπυλών 97, Σπάρτη, τηλ: 27310-83555- 6944911117
skartadosnikolaos.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Γιατί έχω καθυστέρηση;» Οι 7 λόγοι! Και δεν είναι εγκυμοσύνη…

«Το καλοκαίρι γεννάω! Πώς θα απαλλαγώ από τις ραγάδες της εγκυμοσύνης;»

Η σχέση του κορωνοϊού με την εγκυμοσύνη. Όλα όσα γνωρίζουμε!

Σχετικά άρθρα