Πόσο ασφαλή είναι τα “υποαλλεργικά” καλλυντικά; thumbnail
Πολλοί καταναλωτές αναζητούν σαμπουάν, σαπούνια και καλλυντικά με την ένδειξη «υποαλλεργικό» ή «δερματολογικά ελεγμένο», λέξεις που συνεπάγονται ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή για χρήση.

Πόσο ασφαλή είναι τα “υποαλλεργικά” καλλυντικά;

Πολλοί καταναλωτές αναζητούν σαμπουάν, σαπούνια και καλλυντικά με την ένδειξη «υποαλλεργικό» ή «δερματολογικά ελεγμένο», λέξεις που συνεπάγονται ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή για χρήση. Πρόσφατες έρευνες όμως μας δίνουν λόγους να αμφισβητήσουμε αυτά που σημαίνουν οι εν λόγω ετικέτες. Σύμφωνα με ένα άρθρο του «Chemical & Engineering News» (C & ΕΝ), του εβδομαδιαίου περιοδικού της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, ορισμένοι επιστήμονες και συνήγοροι καταναλωτών ζητούν να γίνουν αλλαγές.


Η Britt Ε. Erickson, ανώτερη συντάκτρια στο C & ΕΝ, σημειώνει ότι οι ορισμοί των όρων «υποαλλεργικό» και «δερματολογικά ελεγμένο» εναπόκειται πλέον στους κατασκευαστές που τους τοποθετούν στα προϊόντα τους. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν έχει ορίσει κανένα πρότυπο για τη χρήση αυτών των ορισμών. Η τελευταία φορά που ο Οργανισμός προσπάθησε να το εφαρμόσει αυτό ήταν στη δεκαετία του 1970, αλλά οι μεγάλες βιομηχανίες καλλυντικών Almay και Clinique αμφισβήτησαν τη ρύθμιση και τελικά κέρδισαν τη δίκη.


Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 187 προϊόντα προσωπικής φροντίδας σχεδιασμένα για παιδιά έδειξε ότι τα περισσότερα περιείχαν τουλάχιστον ένα γνωστό αλλεργιογόνο ακόμη και όταν κυκλοφορούσαν στην αγορά ως υποαλλεργικά. Ορισμένες εταιρείες έχουν δικούς τους κανονισμούς και δεν χρησιμοποιούν κάποιες ενώσεις, όπως εκείνες που απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη. Αλλά αυτό δεν εγγυάται απαραίτητα ασφαλέστερα προϊόντα. Και κάποιο συντηρητικό που ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αντί για τις παραβένες (παραμπένς), οι οποίες είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Ορισμένοι ερευνητές ζητούν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων να παρέμβει, αλλά προς το παρόν εναπόκειται στους καταναλωτές να ψωνίζουν με συνεχείς δοκιμές και λάθη.


Γι αυτό, διαβάστε πολύ προσεκτικά τις ετικέτες των καλλυντικών που αγοράζετε και μάθετε τι σημαίνει το κάθε συστατικό τους πριν το χρησιμοποιήσετε σε εσάς ή στο παιδί σας. Επίσης, στηνenallaktikidrasi

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X