Απιστία: Τα σημάδια της στο σεξ  thumbnail
Ωστόσο, η παρούσα μελέτη αναδεικνύει τη σημασία οργανικώνπαραμέτρων που για πρώτη φορά μελετώνται για τη σχέση τους με την απιστία.Φαίνεται δηλαδή πως το ορμονικό προφίλ του άνδρα σχετίζεται με την πιθανότητα απστίας.

Απιστία: Τα σημάδια της στο σεξ

Συχνά, όταν προκύπτει κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία στον άνδρα, η σύντροφός του μπορεί να σκεφτεί ότι είναι το αποτέλεσμα κάποιας απιστίας.


Ωστόσο, φαίνεται πως η σχέση ανάμεσα στην απιστία και τη δυσλειτουργία δεν είναι τόσο απλή.


Γράφει η Εύη Κυράνα


Διδάκτωρ Ψυχολογίας Παν/ίου Αθηνών


Ειδικευμένη στη Κλινική Σεξολογία


Fellow (hon) European Committee for Sexual Medicine


τηλ. 2310 810280, κιν. 6937564655


www.kyrana.grΣυχνά, όταν προκύπτει κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία στον άνδρα, η σύντροφός του μπορεί να σκεφτεί ότι είναι το αποτέλεσμα κάποιας απιστίας. Ωστόσο, φαίνεται πως η σχέση ανάμεσα στην απιστία και τη δυσλειτουργία δεν είναι τόσο απλή.
Iταλοί επιστήμονες συνέκριναν τα ψυχολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά ανδρών που απιστούσαν με αυτά των ανδρών που ήταν πιστοί στη σύντροφό τους. Ολοι οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν επισκεφτεί ειδικό ανδρολογικό ιατρείο προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνδρες που απιστούσαν διέφεραν σημαντικά από τους άνδρες που δεν απιστούσαν σε αρκετές παραμέτρους, όχι μόνον ψυχολογικές αλλά και βιολογικές.
Η σημαντικότερη διαφορά ήταν ότι οι άνδρες που απιστούσαν είχαν χαμηλή ικανοποίηση από την ποιότητα της βασικής σχέσης τους. Επιπλέον, είχαν περισσότερο επαγγελματικό άγχος και μεγαλύτερη πιθανότητα ενδοοικογενειακών προστριβών και εντάσεων.
Επίσης, οι γυναίκες των συγκεκριμένων ανδρών παρουσίαζαν σημαντική πιθανότητα να έχουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή προβλήματα υγείας.
Ωστόσο, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφορές που διαπιστώθηκαν σε βιολογικό επίπεδο. Οι άνδρες που απιστούσαν είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης (ορμόνη που ευθύνεται για τη σεξουαλική επιθυμία) και άλλων ανδρικών ορμονών.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες που δείχνουν ότι η απιστία συνδέεται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία μέσω της επίδρασης που έχει η κακή ποιότητα της σχέσης.
Φαίνεται δηλαδή πως κεντρικό ρόλο παίζει η ικανοποίηση που λαμβάνει ο άνδρας από την ποιότητα της σχέσης του. Οταν αυτή είναι χαμηλή, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να εκδηλωθεί κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, καθώς και συμπεριφορά απιστίας.
Ωστόσο, η παρούσα μελέτη αναδεικνύει τη σημασία οργανικών παραμέτρων που για πρώτη φορά μελετώνται για τη σχέση τους με την απιστία. Φαίνεται δηλαδή πως το ορμονικό προφίλ του άνδρα σχετίζεται με την πιθανότητα απιστίας.
Η παρούσα μελέτη τονίζει τη σημασία που έχει η ποιότητα της σχέσης και υποδηλώνει πως η συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από ένα σύμπλεγμα οργανικών και ψυχολογικών παραγόντων. Φαίνεται λοιπόν πως η εμφάνιση σεξουαλικής δυσλειτουργίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο άνδρας απιστεί. Ωστόσο, ένας άνδρας με σεξουαλική δυσλειτουργία παρουσιάζει αυξημένη πιθανότητα να απιστήσει όταν η ποιότητα της σχέσης του είναι χαμηλή.
Fisher AD, Corona G, Bandini E et al. (2009) Psychobiological correlates of extramarital affairs and differences between stable and occasional infidelity among men with sexual dysfunctions. J Sex Med 6:866-875.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X