Final 4 Euroleague γεμάτα Ελλάδα! (pics-videos)

2002-2015, η ιστορία του Final Four της Euroleague γράφεται από Έλληνες. Η ράτσα με το σπάνιο μπασκετικό DNA είναι πάντα παρούσα, έστω κι αν δεν κατακτά ελληνική ομάδα το τρόπαιο. Κάπου είναι, κάπως πρωταγωνιστεί. Άλλωστε σε αυτή τη διαδρομή Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν πανηγυρίσει σε 6 (9 σε όλη την ιστορία του άλλοτε κυπέλλου Πρωταθλητριών) από τις 13 διοργανώσεις.
Τα μεσάνυχτα της Κυριακής στη μεγάλη σκηνή της Μαδρίτης και πάλι η στέψη της κορυφαίας ομάδας της Ευρώπης θα έχει χρώμα και σφραγίδα από την Ελλάδα. Άλλωστε, αυτό το Final Four συνυπογράφουν –ανεξαρτήτως αποτελέσματος- ο σπουδαίος και βαθύτατα «ελληνικός» Ολυμπιακός, η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη, η Φενέρχμπαχτσε του Νίκου Ζήση και του «Έλληνα» Ομπράντοβιτς και η Ρεάλ του Γιάννη Μπουρούση.
 
2002: Παναθηναϊκός κόντρα σε όλους

Η ιστορία αρχίζει να γράφεται από την Μπολόνια, όπου ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον τρίτο από τους 6 συνολικά τίτλους. Ίσως όμως τον πιο «μάγκικο», αφού κατάφερε να νικήσει το απόλυτο φαβορί, την οικοδέσποινα Κίντερ με 89-83. Στην «Παλαμαλαγκούτι» έκανε ανατροπή από τους 14 πόντους με πρωταγωνιστές τον Μποντιρόγκα (21 π.), τον Κουτλουάι (22 π.), αλλά ακρογωνιαίο λίθο τον Λάζαρο Παπαδόπουλο. 

 
2003, 2004: Στον μικρό τελικό…

Η ελληνική παρουσία στον τελικό του 2003 στο Παλάου Σαν Τζόρντι ήταν ο διαιτητής Νίκος Πιτσίλκας. Η Μπαρτσελόνα πήρε τον τίτλο στο σπίτι της επί της Μπενετόν (76-65) χάρη σε έναν καταχρηστικά «δικό μας», τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Κατά τα άλλα στην Βαρκελώνη η Σιένα του Μιχάλη Κακιούζη και η ΤΣΣΚΑ του Θοδωρή Παπαλούκα, του Νίκου Χατζηβρέτα και του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ήπιαν το πικρό ποτήρι του μικρού τελικού.
 
Το 2004 στο Τελ Αβίβ ο Γιασικεβίτσιους και ο Πάρκερ έστεψαν πρωταθλήτρια Ευρώπης την Μακάμπι επί της Σκίπερ Μπολόνια. Έλλην ουδείς διότι έπαιξαν ξανά στον μικρό τελικό ο Μιχάλης Κακιούζης (Σιένα) εναντίον του Θοδωρή Παπαλουκά (ΤΣΚΑ).
 
2005: Η χρονιά του Κόμματου

Στο Final Four της Μόσχας έλαμψε το αστέρι ενός σπουδαίου και αδικημένου Έλληνα, του Νέστορα Κόμματου που με τη φανέλα της Μακάμπι (έκανε το repeat) πάτησε στην κορυφή της Ευρώπης. Στον νικηφόρο τελικό επί της Ταού (90-78) ήταν από τους καλύτερους με 13 πόντους. Στου ηττημένους του μικρού τελικού ο Παναθηναϊκός και η ΤΣΣΚΑ με Παπαλουκά και Ντικούδη.

2006: Με ηγέτη Παπαλουκά

Με μπροστάρη τον τσάρο Θεόδωρο (Παπαλουκά) η ΤΣΣΚΑ νίκησε 73-69 την Μακάμπι και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της μετά τη δεκαετία του ΄70. Ο Παπαλουκάς -στον τελικό που διαιτήτευσε ο Στέλιος Κουκουλεκίδης- έβαλε 18 πόντους, μοίρασε 7 ασιστ και αναδείχθηκε πανηγυρικά πολυτιμότερος παίκτης. Το χρυσό συμβόλαιό του και οι ημέρες της παντοκρατορίας του εδραιώθηκαν.

2007: Το τέταρτο του Παναθηναϊκού

Στο σπίτι του, με ομάδα όνειρο, με Διαμαντίδη MVP στα καλύτερά του, ο Παναθηναϊκός δεν το έχανε. Νίκησε 93-91 την ΤΣΣΚΑ, το ΟΑΚΑ πήρε φωτιά και η ιστορία κατέγραψε άλλον έναν πράσινο άθλο. Σε εκείνον τον τελικό το ρεσιτάλ Ομπράντοβιτς, ο ασταμάτητος Σισκάουσκας, έκαναν τον Παπαλουκά (με 23 πόντους) να φύγει με σκυμμένο κεφάλι και έξαλλο από την αντιμετώπιση της εξέδρας.

2008: Παπαλουκάς ξανά, ,με Ζήση

Ότι δεν πήρε στο ΟΑΚΑ το κατέκτησε στη Μαδρίτη. Η ΤΣΣΚΑ σκόρπισε την Μακάμπι (91-77), ,με 12 δικούς τους πόντους. Η ελληνική παροικία στη Μόσχα είχε μεγαλώσει, ο Νίκος Ζήσης έκανε πια παρέα στον Τεό. Ήταν ένας ακόμη τελικός υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου Στέλιου Κουκουλεκίδη.

2009: Ο «εμφύλιος» και το 5ο του Παναθηναϊκού

Με MVP τον  Βασίλη Σπανούλη, αλλά πολυτιμότερο τον Ομπράντοβιτς, ο Παναθηναϊκός άλωσε και το Βερολίνο. Η ιστορία του Final Four γράφτηκε σε δυο μεγάλα ματς. Στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό 84-82. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την τελευταία άστοχη επίθεση του Μπουρούση και του Τσίλντρες με τον Ζοτς να δίνει εντολή για καθαρή άμυνα. Ακριβώς όπως έκανε και στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ. Η νίκη 73-71 ήρθε με άστοχο τρίποντο του Σισκάουσκας στην εκπνοή, μετά από το τέλειο σχέδιο του πράσινου πάγκου. Το πρώτο ημίχρονο του Παναθηναϊκού ήταν διαστημικό (48-28), στο δεύτερο προσπάθησαν οι διαιτητές, αλλά η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Το τρόπαιο σήκωσαν μαζί ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Η αλλαγή σκυτάλης σηματοδοτήθηκε στην απονομή.

2010: Ο Ολυμπιακός στον τελικό

Στο Παρίσι ο Ολυμπιακός του Παναγιώτη Γιαννάκη υποκλίθηκε στη σαφή ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα. Έχασε 86-68, στο πάρτι του Ναβάρο και του Πιτ Μάικλ, στον πρώτο τίτλο του Τσάβι Πασκουάλ. Προφανώς όμως τόσο το 2009, όσο και το 2010 ήταν η παρακαταθήκη για όσα μεγαλειώδη θα ακολουθούσαν τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα που σαφώς έχει σφραγίδα ερυθρόλευκη.

2011: Εξάστερος

Ο πολυτιμότερος της Βαρκελώνης Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Μπατίστ, ο Σάτο, ο Νίκολας δεν το έχαναν με τίποτα. Νίκησαν 78-70 την Μακάμπι στον τελικό και ο Παναθηναϊκός έγινε «εξάστερος».

2012: Το έπος της Πόλης

Στην Κωνσταντινούπολη ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι η νεανική ομάδα του Ίβκοβιτς θα κατακτούσε την κορυφή. Όλοι είχαν ξεγραμμένο τον Ολυμπιακό από τον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα. Κι όταν την «πάτησε», ουδείς πίστευε ότι το σταθερό προβάδισμα των 14+ πόντων της ΤΣΣΚΑ (που πήγε «σπρωχτή» στον τελικό επί του Παναθηναϊκού) μπορούσε να ανατραπεί. Κι όμως, με πίστη και σωστό πλάνο όλα γίνονται. Από τα τρίποντα του Μάντζαρη και του Σλούκα, μέχρι τις προσπάθειες του Σπανούλη και του Πρίντεζη, άρχισε μια μεγαλειώδης ανατροπή. 9,7 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο Σισκάουσκας πάει στις βολές. Χάνει και τις δυο. Ο Ολυμπιακός τρέχει το γήπεδο, η μπάλα φτάνει στη γωνία στα χέρια του Πρίντεζη κι εκείνος με «πεταχτάρι» ευστοχεί σε σχεδόν νεκρό χρόνο. Το ταμπλώ γράφει 62-61. Η μυθικότερη ανατροπή στην ιστορία της διοργάνωσης έχει καταγραφεί κι ο Ολυμπιακός στέφεται για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης. Βοηθός του Γιόνας Καζλάουσκας στην ΤΣΣΚΑ, ο σημερινός προπονητής του Ολυμπιακού, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν μπορούσε να πιστέψει πως έχασαν αυτό το τρόπαιο.

2013: O Θρύλος της Ευρώπης

Την επόμενη χρονιά ο Ντούντα έφυγε, ανέλαβε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που έμελλε να γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά Ευρωλίγκα, με έναν σταθερό κορμό ομάδας που καθοδήγησε ως το τέλος του Final Four του Λονδίνου. Ο Ολυμπιακός έκανε το ιστορικό back to back, ανατρέποντας ξανά ένα τεράστιο προβάδισμα στον τελικό, εκεί όπου τελικώς διέσυρε τη Ρεάλ με 100-88. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Βασίλης Σπανούλης με 5 τρίποντα και 22 πόντους συνολικά απέδειξε ποιος είναι ο κορυφαίος της Ευρώπης και οδήγησε την ομάδα του σε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο που καθιέρωσε τον Ολυμπιακό στα μεγάλα Ευρωπαϊκά κλαμπ. 

2014: Big Sofo

Oι τελικοί των μεγάλων αουτσάιντερ συνεχίστηκαν στο Μεντιολάνουμ Φόρουμ του Μιλάνου. Η Μακάμπι του Σοφοκλή Σχορτσανίτη έστελνε για ακόμα μια φορά στα σχοινιά τη Ρεάλ Μαδρίτη με 98-86. Ο Big Sofo είχε καθοριστική συμμετοχή στα πλάνα του Μπλατ σε ημιτελικό και μικρό τελικό. Νίκησε κατά κράτος την ομάδα του Γιάννη Μπουρούση και έβαλε άλλο ένα ελληνικό αστεράκι στην πλούσια συλλογή μας. Η ελληνική διαιτησία έλαμψε δια του Χρήστου Χριστοδούλου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σχετικά άρθρα