Κολπικές πλύσεις μετά το σεξ: Πότε και γιατί γίνονται thumbnail

Κολπικές πλύσεις μετά το σεξ: Πότε και γιατί γίνονται

Πολλές γυναίκες ακόμα πιστεύουν πως οι πλύσεις του κόλπου μετά από το σεξ μπορεί να είναι αποτελεσματικό μέσον αντισύλληψης. Ο  Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου αναλύει.


Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου


Τι είναι οι πλύσεις κόλπου;


Είναι οι πλύσεις που γίνονται στην περιοχή του κόλπου μετά τπν επαφή.


Πόσο αποτελεσματικές είναι


Δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον από πλευράς αντισύλληψης. Το αποτέλεσμα είναι φτωχό ακόμα κι αν χρησιμοποιείται αντισηπτικό διάλυμα. Η χαμηλή αποτελεσματικότητά τους έχει σχέση με το γεγονός ότι τα σπερματοζωάρια που εκτοξεύονται την ώρα της εκσπερμάτισης στην τραχηλική βλέννα της γυναίκας έχουνε ήδη αναρροφηθεί μέσα σε λίγα λεπτά στο εσωτερικό της μήτρας και δεν απομακρύνονται με την πλύση που ακολουθεί. 


Λόγω της χαμηλής αποτελεσματικότητας, οι κολπικές πλύσεις δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον στις αντισυλληπτικές μεθόδους. Η έννοιά της περιορίζεται στην καθαριότητα του κόλπου μετά την επαφή. 


Πράγματα που θα θέλατε να ξέρετε για τον κόλπο της γυναίκας


Γίνεται μικρότερος ο κόλπος της γυναίκας μετά από μεγάλη αποχή;


Όχι. Ο κόλπος είναι ένα όργανο με μεγάλη ελαστικότη­τα και αντοχή. Η μακροχρόνια αποχή μπορεί να προκα­λεί σύσπαση του κόλπου με αποτέλεσμα να δίνεται η ψευδής εντύπωση ότι έχει μικρύνει. Ουσιαστικές αλλα­γές συμβαίνουν μόνο μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές οι αλλαγές έχουν αργή εξέλιξη, προκαλούν προοδευτι­κή συρρίκνωση του κόλπου και είναι άσχετες με τη σεξουαλική αποχή.


Το μέγεθος του κόλπου; 


 


Ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των φεμινιστικών διαδηλώσεων στην Ιταλία το 1972 ήταν το “Con dito, con dito, orgasmo garantito”, το οποίο μεταφράζεται «Με το δάχτυλο, με το δάχτυλο οργασμός εγγυημένος». Τι σημαίνει άραγε αυτό το σύνθημα; Πρώτα απ’ όλα υποδηλώνει τη δυνατότητα ικανοποίησης χωρίς τη συμμετοχή του πέους. Δεύτερον, σαφώς υποδηλώνει ότι η τεχνική είναι αυτή που μπορεί να δώσει στη γυναίκα έναν υπέροχο οργασμό και όχι το μέγεθος του δακτύλου ή του πέους.
Ο γυναικείος κόλπος είναι ένας ελαστικός σωλήνας συνολικού μήκους 8-11 εκατοστών (στην άτοκη γυναίκα), του οποίου το εξωτερικό στόμιο οριοθετείται από τον παρθενικό υμένα, ενώ το τέλος του σωλήνα καθορίζεται από την παρουσία του τραχήλου της μήτρας. Η διάμετρος του κόλπου είναι 3-5 εκατοστά στο έξω στόμιο, ενώ κοντά στον τράχηλο της μήτρας είναι λίγο μεγαλύτερη. Οι διαστάσεις όμως αυτές ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα και αλλάζουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής ζωής. Σημαντική αύξηση των διαστάσεων παρατηρείται τους πρώτους μήνες της σεξουαλικής δραστηριότητας, καθώς επίσης μετά από έναν ή περισσότερους τοκετούς.
Αλλαγές μπορούν να παρουσιάζουν επίσης κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, κατά την οποία το μεν έξω τμήμα του κόλπου εφαρμόζει στο σώμα του πέους, η δε βαθύτερη περιοχή χαλαρώνει σχηματίζοντας ιδανικές συνθήκες εναπόθεσης του σπέρματος. Η διαδικασία αυτή διευκολύνεται κατά τον οργασμό της γυναίκας που συνοδεύεται με ανύψωση της μήτρας.
Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι δυνατόν το πέος να πιέζει τον τράχηλο της μήτρας δημιουργώντας αίσθηση αντίστασης στον άνδρα. Η πίεση αυτή δεν έχει σχέση μόνο με το μήκος του πέους, αλλά με την ανατομική κατασκευή της γυναίκας (θέση της μήτρας, χαλάρωση των συνδέσμων της μήτρας μετά από τοκετούς) και από τη στάση που το ζευγάρι κάνει σεξ. Όταν η γυναίκα είναι πάνω στον άνδρα τότε η θέση της μήτρας χαμηλώνει και πιέζεται προς τον κόλπο. Άρα λοιπόν η εντύπωση «επάρκειας» του μήκους του πέους που καθορίζεται από το αν το πέος αγγίζει τον τράχηλο της μήτρας δεν είναι συνάρτηση μόνο του μήκους του πέους. Αρκεί δηλαδή μία απλή αλλά έντονη χαλάρωση των συνδέσμων της μήτρας μετά από τοκετούς, η οποία φέρνει τη θέση της μήτρας πιο κοντά στον κόλπο, για να δημιουργήσει στον άνδρα το αίσθημα ότι το πέος του καταλαμβάνει ολόκληρο το μήκος του κόλπου αγγίζοντας τον τράχηλο.
Η αισθητικότητα (ή αλλιώς η αισθητηριακή νεύρωση) του κόλπου είναι ιδιαίτερα έντονη στο έξω τριτημόριο του κόλπου και ιδιαίτερα στην περιοχή πίσω από το ηβικό οστό. Είναι η περιοχή στην οποία περιγράφεται και το περίφημο σημείο G από όσους το πιστεύουν. Επομένως, θεωρητικά ένα πέος μήκους 8 εκατοστών είναι απόλυτα επαρκές για να προκαλέσει έντονη διέγερση, εφόσον κατά τις παλινδρομικές κινήσεις η ράχη του πέους έρχεται σε επαφή με το επάνω τοίχωμα του κόλπου. Η τριβή αυτή διευκολύνεται από δύο σημαντικές γωνίες: την οξεία γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα στο πέος και το σώμα του άνδρα και την επίσης οξεία γωνία (400 περίπου) που σχηματίζει ο κόλπος με το σώμα της γυναίκας.
Κύριο χαρακτηριστικό του κόλπου για μια ικανοποιητική σεξουαλική επαφή είναι η ακεραιότητα του μυϊκού συστήματος που τον περιβάλλει. Η άσκηση των μυών του περινέου βοηθά τον κόλπο να περιβάλλει και να εφαρμόζει στο πέος την ώρα της επαφής. Αντίθετα, οι κακώσεις των μυών του περινέου κατά τον τοκετό επιδρούν αρνητικά στους μύες αυτούς και μπορούν να τραυματίσουν έντονα τη συσταλτικότητα του κόλπου, δηλαδή τη δυνατότητα του κόλπου να εφαρμόζει σαν «γάντι» στο πέος, ανεξάρτητα από το μέγεθος του πέους.
Σε τελική ανάλυση, η καλή σεξουαλική επαφή είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, ανατομικών και λειτουργικών, αλλά και θέμα τεχνικής. Η απομόνωση ενός παράγοντα χωρίς συνεκτίμηση των υπολοίπων δεν μπορεί να επισημάνει το αίτιο μιας ανατομικής ή λειτουργικής ανεπάρκειας.
Η γυναικεία εμπειρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα δάκτυλο μπορεί να οδηγήσει τη γυναίκα σ’ έναν «εγγυημένο» οργασμό. Το ανδρικό μυαλό καθηλωμένο σε άμεσα μετρήσιμα μεγέθη έκανε ζήτημα, τα τελευταία χρόνια, το μέγεθος του πέους θεωρώντας το υπεύθυνο για την ποιότητα της σεξουαλικής επαφής.
Αν κανείς επιθυμεί να εστιάσει μόνο στα ανατομικά χαρακτηριστικά, τότε οφείλει να λαμβάνει υπόψη του τόσο την ανατομία του κάθε κόλπου όσο και την ανατομία του κάθε πέους προκειμένου να αναζητήσει ιδανικές ανατομικές συνθήκες, βάσει της λογικής ότι κάθε κλειδαριά ξεκλειδώνει με ένα μόνο κλειδί…Η εκτίμηση μεγεθών ως κριτήριο ποιότητας αποτελεί γνώρισμα ανώριμων και υπερκαταναλωτικών κοινωνιών. Η υπερκατανάλωση στο σεξ είναι σαφώς εις βάρος της ποιότητας.
Σε επίπεδο καθαρά ψυχολογικό, η παρατήρηση εκ μέρους των γυναικών για μικρό μέγεθος πέους στον άνδρα θα μπορούσε να αποτελεί και στοιχείο υποτίμησης ή απόρριψης ή ακόμα και απάντηση της γυναίκας σε παλαιότερες εδραιωμένες υποτιμήσεις που χρησιμοποιούν οι άνδρες εις βάρος των γυναικών του τύπου της «ψυχρής γυναίκας».

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ:
• Το μυϊκό σύστημα του κόλπου συμβάλλει στην τέλεια «εφαρμογή» σε οποιοδήποτε μέγεθος πέους.
• Η ύγρανση του κόλπου στη φάση διέγερσης καθιστά ευχερέστερη τη σεξουαλική επαφή.
• Παθήσεις του κόλπου και σεξουαλικά προβλήματα στη γυναίκα προκαλούν μερικές φορές σπασμό και αδυναμία εισόδου, δίνοντας την εντύπωση του στενού κόλπου.
• Ανατομικά προβλήματα του κόλπου μπορεί να εμποδίζουν την επαφή.

Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο
Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης: 210.7233102
Ε-mail: info@sexmedic.gr


 


AdTech Ad


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X