Τα χαρακτηριστικά των καλών και των κακών γάμων thumbnail
Συνηθισμένος σε συγκρούσεις γάμος. Χαρακτηρίζεται από σοβαρούς ελέγχους, εντάσεις και συγκρούσεις. Η σχέση αυτή δεν προσφέρει ευχαρίστηση, αλλά οι σύντροφοι παραμένουν μαζί από το φόβο της μοναξιάς και από την ψευδή εντύπωση ότι ελέγχουν τη σχέση όταν εκνευρίζουν τους συντρόφους τους (μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε).

Τα χαρακτηριστικά των καλών και των κακών γάμων

H ταξινόμηση των σχέσεων ανάλογα με το βαθμό συναισθηματικότητας


Αυτό το συχνά αναφερόμενο σύστημα έχει προταθεί από τους Cuber & Harroff και περιλαμβάνει τα εξής:20


-Το συνηθισμένο σε συγκρούσεις γάμο (μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε)


- Τον απονεκρωμένο γάμο (συναισθηματικό διαζύγιο)


- Τον υποτονικό γάμο (τυπική σχέση)


-Τη ζωντανή σχέση


- Το συνοδικό γάμο.


Συνηθισμένος σε συγκρούσεις γάμος. Χαρακτηρίζεται από σοβαρούς ελέγχους, εντάσεις και συγκρούσεις. Η σχέση αυτή δεν προσφέρει ευχαρίστηση, αλλά οι σύντροφοι παραμένουν μαζί από το φόβο της μοναξιάς και από την ψευδή εντύπωση ότι ελέγχουν τη σχέση όταν εκνευρίζουν τους συντρόφους τους (μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε).


Απονεκρωμένος γάμος. Ο γάμος αυτός χαρακτηρίζεται από σπάνιες εξωτερικεύσεις δυσαρέσκειας, πιθανόν λόγω ξεχωριστών δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων. Αυτός ο τύπος αλληλεπίδρασης χαρακτηρίζεται από «μούδιασμα» και απάθεια και —εμφανώς τουλάχιστον- είναι ελεύθερος συγκρούσεων αλλά χωρίς ενθουσιασμό (συναισθηματικό διαζύγιο). Από καιρό σε καιρό υπάρχει ένα μοίρα-σμα συντροφικότητας, αλλά γενικά η σχέση διατηρείται κυρίως για νομικούς ή ηθικούς λόγους ή για τα παιδιά.


Υποτονικός γάμος. Αυτός ο γάμος είναι «ευχάριστος» και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται αρκετά άνετα. Υπάρχει μοίρασμα ενδιαφερόντων, αλλά όχι ιδιαίτερη αλληλεπίδραση (τυπική σχέση).


Η κύρια κοινωνική υποστήριξη προέρχεται έξω από το γάμο και τα ενδιαφέροντα των συζύγων εντοπίζονται στους άλλους ανθρώπους. Οι σύντροφοι τείνουν να πιστεύουν ότι «όλοι οι γάμοι είναι κάπως έτσι» και αντλούν κάττοια γνήσια συναισθήματα από τη δομή της σχέσης.


Ζωντανή οχεοη. Η σχέση αυτή είναι ζωηρή, επιφέρει ικανοποίηση και είναι πολύ σημαντική για τους δύο συντρόφους, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές όπως η ανατροφή των παιδιών ή η εργασία. Οι ούζυγοι δουλεύουν μαζί και με ενθουσιασμό. Ο κάθε σύντροφος θεωρείται απαραίτητος για την απόλαυση της δραστηριότητας. Αυτός ο γάμος μπορι ί να περιλαμβάνει κάπου ς ανοικτές συγκρούσεις, αλλά Βασικά είναι ουσιαστικός, με συναισθηματικάς απολαβές, σψικτός, καθώς και ζυγοσταθμισμένος.


Συνοδικός γάμος. Σε σχέση με τα επίπεδα που καλύπτει, αυτός ο γάμος είναι παρόμοιος με τη ζωντανή σχέση, εκτός από το ότι καλύπτει πολλά επίπεδα αναγκών. Ολες οι δραστηριότητες που χαρίζουν ικανοποίηση μοιράζονται και οι σύντροφοι θεωρούνται απαραίτητοι σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Ο συγκεκριμένος τύπος σχέσης είναι σπάνιος αλλά όχι αδύνατος. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα επισφαλής εξαιτίας της πολλαπλής φύσης του, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις κυριαρχικότητας.


Από την επιστημονική ομάδα του Καθηγητή νΨυχιατρικής Νίκου Βαιδάκη και το σύγγραμμα Η σεξουαλικότητα του ανθρώπου

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X