«Ο Ολυμπιακός το σκληρό DNA, η Ρεάλ το ταλέντο»

Ο Φώτης Κατσικάρης, προπονητής της Εθνικής, ανέλυσε τον αυριανό (17/5, 22:00) τελικό του Φάιναλ Φορ της Μαδρίτης Ρεάλ – Ολυμπιακός στο pamesports.gr και τόνισε ότι θα αναμετρηθούν στο παρκέ της «Μπάρκλεϊκαρντ Αρίνα» δύο διαφορετικές φιλοσοφίες.
Εκείνη των «ερυθρόλευκων» που έχει ως βάση την άμυνα και εκείνη της «Βασίλισσας», η οποία στηρίζεται στο επιθετικό ατομικό ταλέντο και στον γρήγορο ρυθμό. Ο Κατσικάρης επισήμανε ότι οι πιθανότητες είναι αυστηρά μοιρασμένες στους δύο αντιπάλους, πως ο Ολυμπιακός έχει γονίδιο πρωταθλητή και η Ρεάλ το ίσως μεγαλύτερο ατομικό ταλέντο στην Ευρώπη. Όσο για τα στοιχεία που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του τελικού, υπογράμμισε ότι ο έλεγχος του ρυθμού και τα ριμπάουντ, θα είναι «κλειδιά» για την τελική επικράτηση.
–         Ποιο είναι το κυρίαρχο στοιχείο στον αυριανό τελικό;
«Θα αναμετρηθούν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες και αυτό σίγουρα δίνει μεγάλο ενδιαφέρον στον αυριανό τελικό. Με την έννοια ποια ομάδα θα επιβάλλει την φιλοσοφία της στο παιχνίδι. Πάντα ως βάση στις αναλύσεις μας τοποθετούμε την άμυνα, γιατί εκείνη κρίνει παιχνίδια, τίτλους και πρωταθλήματα. Η ομάδα του Ολυμπιακού έχει την άμυνα στο DNA της. Είναι κάτι που της βγαίνει φυσιολογικά, δεν είναι κάτι που οφείλει να κάνει γιατί παίζει τελικό. Το πιστεύει κάθε παίκτης και το προπονητικό επιτελείο του Ολυμπιακού. Από την άλλη πλευρά, η Ρεάλ είναι η ομάδα με το ίσως πιο μεγάλο ατομικό ταλέντο στην Ευρώπη».
–         Είναι ριψοκίνδυνο με βάση αυτό το σκεπτικό που ανέλυσες να δώσουμε προβάδισμα στον Ολυμπιακό;
«Ναι είναι ριψοκίνδυνο. Θεωρώ ότι οι πιθανότητες είναι αυστηρά μοιρασμένες στις δύο ομάδες, 50-50%. Η Ρεάλ εάν βρεθεί στην μέρα της μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά σε οποιαδήποτε άμυνα. Το καλό για τον Ολυμπιακό είναι το πολύ σκληρό DNA που τον χαρακτηρίζει. Υπάρχει τεράστια πίστη σε κάθε παίκτη ξεχωριστά και συνολικά στην ομάδα. Ο Ολυμπιακός έχει το γονίδιο του πρωταθλητή».
–         Είναι πλεονέκτημα, επίσης, για τον Ολυμπιακό ότι προέρχεται από την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ εις βάρος της Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας και την πρόκριση στον τελικό μετά από ανατροπή στον ημιτελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ;
«Σίγουρα βοηθάει την ψυχολογία του, γιατί είναι μεγάλο επίτευγμα ο τρόπος που απέκλεισε τις Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ. Με την νοοτροπία που έχει ως ομάδα είναι δύσκολο να χάσει την συγκέντρωση του. Με αυτό το δεδομένο σε συνδυασμό με το ότι έφτασε στον τελικό, αποκλείοντας την Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας και την ΤΣΣΚΑ μετά από ανατροπή, τον κάνει πιο έτοιμο για τον αυριανό τελικό».
–         Υπάρχει πίεση στην Ρεάλ λόγω των δύο προηγούμενων χαμένων τελικών και του αποκλεισμού της ποδοσφαιρικής ομάδας από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ;
«Ισχύει ότι υπάρχει πίεση στην ομάδα μπάσκετ λόγω του αποκλεισμού της ποδοσφαιρικής ομάδας, γιατί η Ρεάλ λειτουργεί ως ενιαίος οργανισμός. Είναι ένας οργανισμός με πολύ απαιτητική ιδιοσυγκρασία και το γεγονός ότι διεκδικεί τον τίτλο για τρίτη συνεχή σεζόν μετά από δύο αποτυχίες, προκαλεί τεράστια πίεση σε παίκτες, προπονητές. Από την άλλη πλευρά είναι δεδομένες οι τεράστιες απαιτήσεις για όποιον είναι μέλος της Ρεάλ, γιατί πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο μπραντ νέιμ».
–         Ο έλεγχος του ρυθμού είναι το πιο καθοριστικό στοιχείο για την εξέλιξη του τελικού;
«Οπωσδήποτε. Είδαμε χθες στον ημιτελικό ότι η Φενέρμπαχτσε / Ούλκερ δεν κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό με συνέπεια να ηττηθεί. Ο Ολυμπιακός έχει την ικανότητα να το πετύχει. Μεγάλο ρόλο θα παίξουν τα ριμπάουντ, γιατί όσο καλή άμυνα και εάν παίξει στους σουτέρ της Ρεάλ, τα σουτ θα γίνουν και η Ρεάλ έχει καλούς επιθετικούς ριμπάουντερ».
–         Υπάρχουν παίκτες «κλειδιά» για την εξέλιξη του τελικού;
«Σε έναν τέτοιο αγώνα είναι δύσκολο να εντοπίσεις παίκτες «κλειδιά», γιατί οποιοσδήποτε παίκτης μπορεί να βγει μπροστά όταν οι αντίπαλοι έχουν ρόστερ υψηλής ποιότητας, όπως συμβαίνει στην Ρεάλ και στον Ολυμπιακό. Το είδαμε και χθες στον ημιτελικό Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ, με τον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος βγήκε μπροστά και αξιοποίησε την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο προπονητής του».

Σχετικά άρθρα