Ποιες είναι οι αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις για πρώην καπνιστές; thumbnail

Θανάσης, 34 ετών

Είμαι 34 ετών πρώην καπνιστής. Το έκοψα πριν 4 χρόνια περίπου. Το είχα ξεκινήσει αργά μετά τα 18. Κάπνιζα περίπου 10 τσιγάρα την ημέρα κατά μέσο όρο υπήρχαν και χρόνια που κάπνιζα 45 την ημέρα.

Ποιες είναι οι αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις για πρώην καπνιστές;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλημέρα σας. Πρώτα από όλα συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας και για το έργο σας. Είμαι 34 ετών πρώην καπνιστής. Το έκοψα πριν 4 χρόνια περίπου. Το είχα ξεκινήσει αργά μετά τα 18. Κάπνιζα περίπου 10 τσιγάρα την ημέρα κατά μέσο όρο υπήρχαν και χρόνια που κάπνιζα 45 την ημέρα. Είχα κάνει 2 ανεπιτυχείς προσπάθειες για διακοπή – ενός χρόνου διάρκειας η κάθε μία. Τελικά με τη τρίτη τα κατάφερα Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής. 1. Μετά από πόσο διάστημα καθαρίζουν τελείως οι πνεύμονες; 2. Μία φορά το χρόνο κάνω ένα γενικό check- up αιματολογικό. Προσέχω τη διατροφή μου και αθλούμαι καθημερινά. Υπάρχει κάποια προληπτική εξέταση πχ ακτινογραφία που προτείνετε σε πρώην καπνιστές; Αν ναι κάθε πότε; Σας Ευχαριστώ Κώστας


Στο ερώτημα απάντησε ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, Παθολόγος – Κλινικός ΦαρμακολόγοςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κάθε καπνιστής πρέπει να κάνει ακτινογραφία θώρακος τουλάχιστον με τη διακοπή του καπνίσματος και κάθε χρόνο για 3 χρόνια μετά. Τα πνευμόνια εφ’ όσον δεν έχουν δημιουργηθεί μόνιμες βλάβες θα επανέλθουν προοδευτικά σε υγιή κατάσταση μετά από 6-12 μήνες.


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X