Ερωτήσεις μιας μητέρας για τον παιδοψυχολόγο  thumbnail

Ελευθερία αναγνώστρια του boro.gr

Ερωτήσεις μιας μητέρας για τον παιδοψυχολόγο

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Πόσο συχνά πρέπει να βλέπει ένας παιδοψυχολόγος ή παιδοψυχίατρος ένα παιδί που δεν έχει κάποια πολύ σοβαρή διαταραχή αλλά χρήζει ψυχοθεραπείας Στην εποχή που ζούμε είναι αδύνατον οι γονείς που είναι άνεργοι να τα βγάλουν πέρα Από την άλλη τα κρατικά νοσοκομεία ή άλλες κρατικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν αρκετά έμπειρους κατά την γνώμη μου παιδοψυχολόγους ή παιδοψυχίατρους για απλή ψυχοθεραπεία αλλά είναι περισσότερο έμπειροι σε βαριά περιστατικά Μπορείτε σας παρακαλώ να μου δώσετε μία απάντηση Είμαι μητέρα διαζευγμένη ο πατέρας είναι αδιάφορος και τα οικονομικά μου σχεδόν ανύπαρκτα Και στ΄αλήθεια πως Θα καταλάβουμε εάν ο ειδικός επιθυμεί περισσότερο από κάθε τι άλλο την αμοιβή του Καταλαβαίνω ότι η τελευταία μου ερώτησή μου είναι δύσκολη γιατί πρόκειται να απαντηθεί από κάποιον συνάδελφο των παραπάνω αλλά θα ήταν πραγματικά γενναίο να λάβω μια απολύτως ειλικρινή απάντηση. 


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός


Δημήτρης Κατσαρός


Αγαπητή αναγνώστρια:

 

Από τις ερωτήσεις που κάνετε μοιάζει να έχετε ανάγκη να εμπιστευτείτε και να ακουμπήσετε σε έναν άνθρωπο. Δεν μιλώ για τις ερωτήσεις περί συχνότητας επισκέψεων ενός παιδιού στον ειδικό αλλά κυρίως για το θέμα των χρημάτων που φέρνετε και τα οικογενειακά θέματα που αναφέρετε. Νομίζω ότι περιγράφετε μια αγωνία εκ μέρους σας όσον αφορά στην εκμετάλλευση από έναν άνθρωπο που διατείνεται πως είναι εκεί για να βοηθήσει το παιδί σας αλλά ενδιαφέρεται μόνο για τα χρήματα. Ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται "μόνο για τα χρήματα" όμως είναι κάποιος του οποίου η δουλειά θα φτάνει ως ένα σημείο. Στη συνέχεια για διάφορους λόγους, είτε επειδή το καταλάβατε εσείς, είτε επειδή ο ίδιος δε μπορεί να συνεχίζει θα φανερωθεί πως πρέπει να απευθυνθείτε κάπου αλλού. Αυτή η δικλείδα ασφαλείας είναι αρκετά εμφανής από τη στιγμή που θα πάτε σε κάποιον κάποιες φορές δοκιμαστικά. Μήπως όμως μέσα από τη δισπιστία σας φέρνετε έμμεσα και μια δική σας ανάγκη να "είστε εκεί" στη θεραπεία του παιδιού σας; Δεν είναι ούτε απίθανο ούτε ανέφικτο. Άλλωστε δεν είναι πάντα θέμα χρημάτων αλλά πολλές φορές είναι θέμα του πως σχετίζεται ο παιδοψυχολόγος με το παιδί σας και το αντίστροφο. Μια καλή σχέση μπορεί να αποκτηθεί ακόμα και με ένα "φιλάργυρο" παιδοψυχολόγο. Η συχνότητα κατά την οποία μπορεί ή πρέπει να πηγαίνει ένα παιδί στον ειδικό είναι σχετική προς την προσέγγιση εκπαίδευσης του ειδικού και την κατάσταση του παιδιού. Είναι άκρως επιπόλαιο να μιλήσει κανείς για μια τέτοιου είδους συχνότητα χωρίς πρώτα να έχει μια ή και περισσότερες συνεδρίες με το ίδιο το παιδί. 


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X