Αλκοόλ: Τι να κάνεις αν ο άνδρας σου πίνει  thumbnail

Iωάννα, αναγνώστρια του boro.gr

Το πρόβλημα που έχω είναι με τον αρραβωνιαστικό μου και τη σχέση του με το αλκοόλ. Είναι 35 ετών. Όταν πίνει δεν ξέρει ποτέ να σταματήσει κ πίνει μέχρι την στιγμή που γίνεται εντελώς χάλια με αποτέλεσμα όταν τον βλέπω έτσι να θυμώνω πάρα πολύ. Μένουμε στην επαρχία και εδω είναι πολύ συνηθισμένο το μεσημέρι μετά την δουλεία να πηγαίνουν στα τσιπουραδικα. Δεν πηγαίνει κάθε μέρα αλλά τις φορές που πηγαίνει το κάνει στα κρυφά. Δηλ του τηλ και δεν σηκώνει σκοπιμα το τηλ.

Αλκοόλ: Τι να κάνεις αν ο άνδρας σου πίνει

Αναγνώστης μας ρωτά: 


Καλησπέρα σας


Το πρόβλημα που έχω είναι με τον αρραβωνιαστικό μου και τη σχέση του με το αλκοόλ. Είναι 35 ετών. Όταν πίνει δεν ξέρει ποτέ να σταματήσει κ πίνει μέχρι την στιγμή που γίνεται εντελώς χάλια με αποτέλεσμα όταν τον βλέπω έτσι να θυμώνω πάρα πολύ. Μένουμε στην επαρχία και εδω είναι πολύ συνηθισμένο το μεσημέρι μετά την δουλεία να πηγαίνουν στα τσιπουραδικα. Δεν πηγαίνει κάθε μέρα αλλά τις φορές που πηγαίνει το κάνει στα κρυφά. Δηλ του τηλ και δεν σηκώνει σκοπιμα το τηλ. και μου λέει πως το κάνει γιατί αν το σηκώσει και μου πει που είναι θα γκρινιάξω. Του λέω πως αυτό με θυμώνει περισσότερο και πως τον περιμένω να φάμε μαζί και αυτός δεν ενημερώνει οτι δεν θα έρθει και το αποτέλεσμα είναι όταν έρχεται να μην θέλω να τον δω μπροστά μου γιατί είναι μεθυσμένος και πάλι δεν απαντούσε στα τηλ. μου.


Επίσης όταν επιστρέφει πάει απευθείας για ύπνο επειδή είναι χάλια και όταν σηκώνεται αργά το βράδυ και του αναφέρω πως με πείραξε αυτο που έγινε μου απαντάει λέγοντας μου μην αρχίζεις την γκρίνια και ήθελα να πιώ δεν έγινε και κάτι και δεν είναι ώρα να το συζητήσουμε. Νιώθω πολύ πιεσμένη με αυτή την κατάσταση αυτό τον άνθρωπο όταν πίνει δεν τον θέλω καθόλου με νευριάζει ο τρόπος που μιλάει που τον βλέπω να παραπατάει και ο λόγος του δεν είναι καθαρος και επίσης όλο αυτο με επηρεάζει τόσο πολυ που τισ μέρες που συμβαίνει αυτο καταλήγω να είμαι απίστευτα νευριασμένη και να μην μου περνάει.


Αλλα δεν ακούγομαι καθόλου και πιστεύω πως δεν τον νοιάζει το πώς νιώθω κάθε φορά που γίνεται αυτο Σκέφτομαι να χωρίσω τέτοιες στιγμές γιατί δεν βλέπω καμία προσπάθεια απο την πλευρά του και κάθε φορα τα ίδια κάνει με τον ίδιο τρόπο Επίσης το χρησιμοποιεί πολυ το αλκοολ με την έννοια πως αν βάλει να πιεί στο σπίτι μονος του δεν μένει στο ένα ποτήρι θα πιεί σίγουρα πάνω από 4-5 και αν του πω φτάνει θα μου πει θέλω να χαλαρώσω θέλω να ξεχάσω με νευρίασε ο τάδε κτλ. Επίσης αν τον πάρει τηλ κάποιος να πάνε για τσίπουρο είναι πάντα διαθέσιμος δεν λέει ποτέ όχι. Ο πατέρας του επίσης πίνει κάθε μέρα 2-3 ποτηράκια οπότε για αυτόν είναι κάτι πολυ φυσιολογικό όλο αυτο. Δεν ξέρω τι να κάνω και πως να του μιλήσω για να ακουστώ με κουράζει και μου χαλάει τη διάθεση πολύ όλο αυτο. Όταν δεν πίνει είμαστε μια χαρά και περνάμε όμορφα όταν όμως πίνει παγώνω τόσο πολύ που όταν τον βλέπω το μόνο που θέλω είναι να φύγω και να μην τον ξαναδώ. Πείτε μου σας παρακαλώ πως να το χειριστώ όλο αυτό.


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός. 


Δημήτρης Κατσαρός


Αγαπητή αναγνώστρια:

 

Δίνετε μια ξεκάθαρη εικόνα του αρραβωνιαστικού σας όταν είναι μεθυσμένος. Φαίνεται πως το να παραπατάει και να μην αρθρώνει σωστά τις λέξεις είναι κάτι που δείχνει αυτό που όντως του συμβαίνει: Δεν έχει τον πλήρη έλεγχο του εαυτού του. Μήπως αυτό σας φοβίζει; Τί συμβαίνει όταν χάνει τον έλεγχο; Γίνεστε εσείς υπεύθυνη για περισσότερα και κουράζεστε; Φοβάστε κάποια αναπάντεχη δράση από μέρους του; (Βία λεκτική, σωματική, ατυχήματα) Σας φοβίζει το γεγονός και μόνο πως δεν μπορείτε να εξηγήσετε τη συμπεριφορά του; (ενν.: Γιατί να θέλει κάποιος να χαλαρώσει τόσο; Δεν του είναι αρκετό το σπίτι και η οικογένειά του;) Μήπως νιώθετε πως δεν απολαμβάνει το ίδιο έντονα τη σχέση του μαζί σας όσο με το ποτό και αυτός είναι ένας από τους λόγους που "παγώνετε"; Το σίγουρο είναι πως χρειάζεται να συζητήσετε μαζί του γιατί μια εξήγηση από μέρους του ίσως σας βοηθήσει να τον αποδεχτείτε έτσι όπως έρχεται σπίτι κι αυτός από τη μεριά του να νιώσει πιο χαλαρά και σταδιακά να μειώσει τη χρήση αλκοόλ γι'αυτόν ακριβώς το λόγο! Ο τρόπος να συζητήσετε είναι στη βάση μιας διάθεσης να γνωρίσετε τί συμβαίνει όταν αποφασίζει να πιει. Αν τον βλέπετε ήδη να πίνει σημαίνει πως ήδη έχει πάρει αυτή την απόφαση και με το να θυμώνετε μ'αυτό είναι σαν να τον κρίνετε. Και όπως εσείς παγώνετε και θυμώνετε με το να πίνει ίσως κι αυτός αποφασίζει να πιει "λίγο παραπάνω" για να διαχειριστεί το δικό του θυμό ή στεναχώρια. Το θέμα δεν είναι ποιος από τους δύο έχει δίκιο ή άδικο γιατί όπως και να'χει ο νικητής και ο χαμένος είναι μόνοι. Για να μπορέσετε να τον αντέξετε αλλά κι αυτός να βρει τις λέξεις να σας πει τι συμβαίνει όταν πίνει χρειάζεται να καταφέρετε να συναντηθείτε εκεί που από τη μία εσείς θυμώνετε "και δε σας περνάει" κι αυτός πίνει και "δε τον ενδιαφέρει".


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X